Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.9.3 Основи безпечної експлуатації деяких поточно-механізованих ліній

Для механізації процесів переробки, розфасування і пакування картоплі у бавовняні сітки використовуються лінії, наприклад вітчизняний аналог ЛФК-1000. Ця лінія складається з контейнероперекидача КУП-1000, машини для переробки картоплі МПК-2В, транспортера - живильника ЛРЛ, вагів напівавтоматичних ДОФ-5, машини для пакування овочів і фруктів МУ, шаф управління.

Певну небезпеку при експлуатації лінії створюють електро-обладнання машин, контейнероперекидач, транспортери, механізми пакування.

З метою виключення небезпеки ураження людей електричним струмом передбачається заземлення всіх машин через заземлюючу жилу кабелів живлення. Захист машин забезпечується автоматичним вимикачем, реле блокування фаз і запобігачами, які разом з магнітним пускачем розміщено у шафі управління лінією. На зовнішній панелі шафи є сигнальний пристрій для контролю напруги, тумблер перемикання режиму роботи. Ваговий пристрій ДОФ-5 має свою шафу управління, що живиться від шафи управління лінії. При роботі ліній у зблокованому режимі першою вмикається перебиральна машина, потім живильник контейнероперекидача і інші машини. Електродвигуни транспортера-живильника ЛРЛ, а також електродвигун зшивної машини вмикаються від вагового пристрою. При зупинці перебиральної машини вимикається живильник контейнероперекидача, інші машини продовжують роботу.

У клітку контейнероперекидача контейнер з картоплею встанов-люється електронавантажувачем. У зоні роботи електронавантажувача забороняється знаходження сторонніх осіб. Не допускається загромадження контейнерами і тарою проїздів і проходів біля лінії.

При роботі ліній транспортери і роликовий стіл не створюють реальної небезпеки виробничого травматизму для кваліфікованого обслуговуючого персоналу при дотриманні вимог заводської інструкції. Робоча зона оператора, що обслуговує машину МУ, ізольована від робочого механізму (ножів, пуансонів, матриць та ін.). Не допускається втручання оператора у роботу цього механізму. Надівати сітку на розтруб можна тільки після вимикання поперечного транспортера і машини МУ. Такий же як розглянутий для ЛФК-1000 принцип роботи мають поточно-механізовані лінії для розфасування фруктів і овочів. Заходи безпеки при експлуатації всіх цих ліній однакові.

Для нарізання, зважування гастрономічних товарів і упакування їх під вакуумом у синтетичну плівку застосовують лінії, наприклад вітчизняний аналог ЛУВГ-350. Ця лінія складається з машини МРГУ-370М для нарізання гастрономічних продуктів з порцюючим транспортером, виробничого стола, настільних циферблатних вагів і машини МУВГ-350 для пакування продуктів під вакуумом. Заходи безпеки при експлуатації машин для нарізання гастрономічних продуктів розглянуто раніше.

Машина МУВГ-350 призначена для одночасного приготування пакетів з рулонного матеріалу, що термозварюється, і пакування під вакуумом зважених порцій продуктів. Машина приводиться у дію за допомогою кнопки “Пуск” або педалі 2 КП.

Для контролю за роботою машини і регулювання робочого процесу використовуються вакуумметр. Щоб уникнути ураження електричним струмом, одержання опіків і механічних травм, операторові не можна втручатись у технологічний процес під час роботи машини.