Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_РЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
946.18 Кб
Скачать

Переваги спільного підприємництва:

- економічні переваги (отримання інвестицій, нових технологій);

- пом’якшуються політичні проблеми (країна, яка вкладає капітал зацікавлена в сталості).

В Україні їх зареєстровано понад тисячу (сфера діяльності: будівництво, туризм, торгівля, промислове виробництво).

Італійська фірма Фіат утворила у Кременчуці СП «Івеко-КрАЗ» з виробництва вантажівок.

В Київській області налагоджено збирання МАЗів.

Японська фірма інвестувала 70 млн дол. В реконструкцію нафтопереробного заводу в Дрогобичі (виробництво бензину «євросупер») і буде брати участь в будівництві нафтопроводу Одеса-Броди.

СП з Росією: «Волга», «Газель», складання літаків АН-70, проект «Морський старт».

СП з Білорусією: збирання сільськогосподарської техніки (комбайнів), підприємство «Атлант-Україна», «Євро луч» (виробляє наручні годинники, Сімферополь)

Туризм

Великим резервом надходжень валюти до України є міжнародний туризм. Адже Україна Володіє прекрасними рекреаційними ресурсами, які можна і треба використовувати.

Нині ми приймаємо в себе майже 4 млн. іноземних туристів, або 0,8 світової їх кількості, хоча реально вже тепер могли б обслуговувати до 6 млн. туристів, що може давати майже $ 1 млрд. прибутку

Розрізняють три види туризму: рекреаційний, науковий та діловий.

У на в Україні прибуток від туризму приблизно 120 – 150 млн. дол..

Організація спортивних турнірів та змагань

Це також форма зовнішньоекономічної діяльності (об’єднує багато країн-учасниць). Найбільш масштабними є літні і зимові Олімпійські ігри., а також чемпіонати світу.

Україна виборола перемогу у праві проводити разом з Польщею в 2012 році змагання з футболу «Євро 2012».

Культурна співпраця

Організація виставок картин, музичних та пісенних конкурсів, фестивалів, обмін кіно-, відео- та аудіо продукцією.

Плата за транзитні залізничні, автомобільні, повітряні перевезення, транспортування нафти, газу разом може давати : млрд.. доларів прибутку щорічно

Україна і міжнаціональна торгівля.

Рівноправна міжнаціональ­на торгівля є економічно вигідна КОЖНІЙ нації, вона основний елемент міжнаціонального ринку, па якому формуються попит і пропозиція на товари, послуги, капітал, а також здійснюється їх експорт та імпорт. Економічний успіх будь-якої країни світу ґрунтується на зовнішній торгівлі. Ще жодна країна не спромоглася створи здорову економіку, ізолювавши себе від світової еко­номічної системи. Міжнаціональна торгівля базується на прин­ципах порівняної переваги країни у виробництві тих товарів, які їй вдаються найкраще, лібералізації торгівлі. Україна дотри­мується цих принципів і в 2007 році готова стати членом світо­вої організації торгівлі (СОТ).

Україна і міжнаціональні фінанси

Країни світу пов'язані одна з одною не лише зв'язками міжнародної торгівлі. їх також пов'я­зують світові фінансові ринки, що дозволяють жителям однієї країни братії позички й надавати кредити жителям іншої країни. Україні варто якнайскоріше долучитися до міжнаціональних фінансів, щоб мати доступ до отримання кредитів та залучення прямих капіталовкладень. Для того Україні треба знизити інвес­тиційний ризик, що підвищить інвестиційну привабливість її еко­номіки.

Україна і міжнаціональна інтеграція.

Світова економічна си­стема розвивається иа базі національних економік політично не­залежних держав. Інтеграція господарських систем цих країн у світову економічну систему не передбачає політичної інтеграції і позбавленням незалежності якоїсь із країн. Тому Україні для швидкої інтеграції у систему світової економіки необхідне ство­рення як багатьох політико-правових умов усередині країни, так і відповідного ставлення світовою господарства.

До таких пере­думов належать: