Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен з СІДу.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
234.61 Кб
Скачать

48. Геральдика України хх ст. Українські державні герби.

На початку ХХ ст. в результаті української Національної революції та утворення Центральної ради відбулося відродження давніх історичних традицій. Як державний герб золотий тризуб на синьому тлі був схвалений у лютому 1918 року Малою Радою УНР у Коростені і затверджений Центральною Радою 22 березня 1918 року. Тризуб став фігурувати на державних печатках, банкнотах УНР, як герб зберігся в часи гетьманату П.Скоропадського (1918 р.) та далі за Директорії (1918 – 1920 рр.). Після проголошення 22 січня 1919 р. Акта злуки тризуб став державним гербом об’єднаних українських республік – УНР та ЗУНР(Герб ЗУНР представлял собою золотого льва в голубом поле, смотрящего вправо). Протягом певного часу тризуб був відзнакою і в ЧУГА (Червоній Українській Галицькій Армії).

Пізніше, у 20 – 40-х рр. ХХ ст., символіку із зображенням тризуба використовували різні політичні організації Західної України, Буковини. Зокрема, золотий тризуб увійшов як елемент до державного герба Карпатської України(червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі), затвердженого сеймом 15 березня 1939 року.

Михайло Битинський на замовлення уряду УНР у1939 р виготовив ескіз середнього і малого герба України.

19 лютого 1992 р. після гострих дискусій Верховна Рада України затвердила Малий герб України – тризуб, знак княжої держави Володимира Великого Автори кінцевого варіанту Малого Державного герба України - А. Гречило, І. Турецький, О. Кохан. А Конституція України, прийнята п’ятою сесією Верховної Ради України 28 червня 1996 р., закріпила тризуб Малим гербом України.Конституцією України передбачена, крім малого герба, і наявність великого. Великий Державний герб України, – говориться в статті 20-й, – встановлюється з урахуванням Малого державного герба України та Герба Війська Запорозького (козак з мушкетом (самопалом)).

1990 р в україні організовано Українське геральдичне товариство у Львові. Воно видає свій науковий вісник «Знак» та проводить наукові конференції .З 1995 р це тов.-член Міжнародної конфедерації генеалогії та геральдики.

У складі Секретаріату Президента України функціонує Служба державних нагород та геральдики ,обов’язки та завдання якої визначено Указом Президента від 2000р

Ще 1906 р. у Львові було засноване Геральдичне товариство, на базі якого після Першої світової війни виникло Польське геральдичне товариство

Ще одне таке товариство діяло в діаспорі в 1960-і рр. (Українське геральдично-генеалогічне товариство).

Українське геральдичне товариство – організація, яка займається науково-дослідницькою роботою в галузі таких спеціальних історичних дисциплін, як геральдика, вексилологія, емблематика, сфрагістика, уніформологія та генеалогія, сприяє їх популяризації та практичному застосуванню. УГТ надає консультації та допомагає з розробкою гербів, прапорів, емблем тощо.

Утворене 9 липня 1990 р. у Львові невеликою групою дослідників. Ініціатором створення УГТ було НТШ Львові. УГТ продовжило місцеву геральдичну традицію

Спершу УГТ об'єднувало дослідників із Львівщини та сусідніх областей. Досить швидко діяльність Товариства поширилася на всю територію України, воно нав’язало контакти з білоруськими, польськими, російськими, словацькими геральдистами й вексилологами, з’явилися й зарубіжні члени-кореспонденти з Франції, США, Канади. 7 грудня 1993 р. УГТ було зареєстроване Міністерством юстиції України як всеукраїнська громадська організація. Тепер об'єднує провідних спеціалістів у галузі геральдики, прапорництва, емблематики, уніформістики. Членами Товариства є понад 300чоловікАктивно працюють регіональні відділення УГТ (особливо – Кіровоградське та Львівське).

Геральдисти-члени організації---львів’янин Гречило Андрій Богданович(голова УГТ з 1990р «Затвердження гербів міст Правобережної України в 1791-92 рр» 1997; «Українська міська геральдика» 1998; ),М. Битинський(розробив у30рр середній і малий герб України , і ще великий герб Кубані), І. Турецький, О. Кохан. і інші