Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен з СІДу.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
234.61 Кб
Скачать

27. Практика застосування сфрагістичних знаків в античній Греції та Римі.

З початку 3 тисячоліття до н. е.. і до Середньовіччя печатки різних типів були поширені як на Егейських островах, так і на материковій Греції. У ранньомінойську еру вони робилися з м'якого каменю і слонової кістки, а зображення на них мали свою специфіку. У середньомінойску еру з'явився новий набір форм, мотивів і матеріалів. Твердий камінь вимагав нової, ротаційної техніки різьблення по каменю. У бронзовий вік з'явилися чудові лінзоподібні печатки і перстні-печатки, які продовжували існувати в архаїчний, класичний і елліністичний періоди у формі мальовничих інталій. Вони були основною формою мистецтва розкоші і стали предметом колекціонування.Згідно з Плінієм Старшим, цар Мітрідат VI зібрав першу велику колекцію. Вона дісталася Помпею як трофей, і він перемістив видобуток в римський храм. Інталії продовжували створювати і колекціонувати до XIX століття. В Стародавній Греції в персні вставляли дорогоцінні й напівкоштовні камені з вирізаним на них зображенням, причому дзеркальним і заглибленим, щоб відбиток являв собою випуклий рельєф. Такий рельєф називається інталією, на відміну від камеї - опуклого рельєфу, що не мав призначення печатки .Найпопулярнішими матеріалами були сердолік, гранат, агат, онікс, сапфір, рубін. На персні Юлія Цезаря була зображена Венера; у Плінія Молодшого на печатці була вирізана четвірка коней, запряжених у колісницю. Смугастий агат, відповідним чином відшліфований, вставлявся в якості «вічка» - амулета. До наших днів дійшло безліч золотих давньогрецьких перснів-печаток з сердоліком, які носили чоловіки

Енциклопедист Пліній Старший зберіг легенду про те, що перша печатка античного світу була вирізана на шматочку Кавказької скелі, до якої був прикутий Прометей, а оправа її зроблена з металу ланцюгів, які утримували титана. «Міфи повідомляють, що початок печаток сходить до Кавказької скелі і фатальному велінню Долі про кайдани Прометея, що вперше тоді уламок цієї скелі був оправлений залізом і надітий на палець: це стало перстнем, а то - печаткою ». За переказами, печатка була дарована повсталому і покараному титану при його звільненні самим Зевсом, щоб він, таким чином, ніколи не був вільний ні від скелі, ні від ланцюгів. Мабуть, в давнину з цього опису повторювалися «Печатки Прометея», і як рідкісні талісмани їх носили шанувальники титана, благодійника роду людського. Чи не про це говорить етруська гема V ст. до н. е.., що зберігається в Ермітажі. Це сердоліковий скарабей, на плоскій стороні якого вирізана печатка - сцена з зображенням Гефеста, який прикував Прометея до скелі. На етруську бронзовому дзеркалі цього ж часу, що зберігається в Кракові, зображена сцена звільнення Прометея Гераклом і Кастором. Кастор простягає титану круглий предмет, як вважають - перстень. У античних істориків нерідкісними є описи печаток видатних людей. Особливо відомою є розповідь про печатку самоського правителя Полікрата.  Перстень був роботою відомого майстра Теодора Самоського. На ньому була зображена ліра (за іншою версією - це було не різьблене зображення, а природне), а матеріалом послужив сардонікс. Полікрат настільки цінував печатку, що коли він повинен був розлучитися з найдорожчим для нього предметом, він, за переказами, виїхав в море і кинув перстень у хвилі. Цією добровільної жертвою цар хотів обдурити Долю.Але на ранок до палацу з'явився рибалка, який припідніс для царського столу величезну рибу, і в її шлунку була виявлена ​​ця печатка! Ще в I ст. печатка Полікрата зберігалася в Римі в храмі Згоди, куди цю реліквію подарувала імператриця Лівія.

Гней Помпей на своїй печатці мав зображення трьох трофеїв. Вони супроводжувалися написом: Felix, Faustus, Venustus (Тобто удачливий, щасливий, прекрасний). Вони теж були відтворені на монетах цього часу. Якщо повторення печатки на монетах можна легко пояснити завданнями політичної пропаганди, то як бути з відтворенням і копіюванням самих особистих печаток? У Греції за законом Солона різьбяр, раз продавши печатку, не мав права залишати у себе копію і продавати її іншій особі. Мабуть, традиції патронату змушували нехтувати цією забороною. В Ермітажі зберігається гема з повторенням печатки Помпея Великого.

На особистій печатці диктатора Юлія Цезаря було вирізано зображення збройної Венери. Ми маємо її повторення не тільки на монетах, а й на безлічі гем. Венера Переможниця не тільки була гарантом перемог Цезаря в якості покровительки роду Юліїв, а й обгрунтувала його політичні претензії на верховну владу, так як була міфічної праматір'ю всього римського народу. Нам не відома печатка Марка Антонія. Але ми знаємо, що він дозволяв своїм легатам прикладати її до документів в свою відсутність.

Імператор Август протягом свого життя змінив три печатки. Перша мала зображення сфінкса, друга - портрет Олександра Великого, третя - Портрет самого імператора. Пліній Старший пише: «божественний Август спочатку ставив печатки сфінксом. Він знайшов серед кілець своєї матері два таких сфінкса. Одним з них ... за відсутності його самого його друзі ставили печатку на тих листах і указах, які необхідно було по обставинами становити від його імені... Згодом Август, щоб припинити лихослів'я з приводу сфінкса, став ставити печатку із зображенням Олександра Великого ... Діоскурід відтворив з винятковою подібністю зображення божественного Августа, яким наступні принцепси ставлять печатку ». Всі ці печатки імператора Августа відтворені на його монетах і в безлічі повторень - в гемах. Вважається, що золотий перстень зі сфінксом, за переказами знайдений в Мавзолеї Августа і зберігається у Флоренції, і є печаткою імператора. Але це - тільки її повторення II ст. н. е..

Ганс Інстинський вважає, що Август вибрав для своєї печатки портрет Олександра в левової масці Геракла. У 23 р. до н.е. Август сильно захворів, здавалося, що його положення критичне.  Він призначає спадкоємця (зятя Марка Агриппу) і вручає йому свою печатку. За одужання імператора різьбяр Діоскурід виконується третю печатку Августа, з його портретом. Тиберій як спадкоємець в 14 р. н.е. отримав цю третю печатку, і нею володіли його наступники до Траяна і Адріана. У протоколах колегії жерців читаємо з приводу голосування при виборах: «Таблички опечатані печаткою із зображенням голови Августа ...» Але в одному випадку (В 118 р.) «Таблички опечатані печаткою із зображенням Марсія і Олімпу». Це, мабуть, особиста печатка Траяна. Адріан, подібно Августу, мав на своїй печатці власний портрет. Імператор Коммод для особистої печатки вибрав екстравагантний сюжет - на ній була представлена ​​його кохана Марція у вигляді амазонки. У новий час правителі і ієрархи церкви сприйняли звичай вживання особистої печатки. Для неї вони нерідко використовували античні геми. Так, у Карла Великого одна печатка мала зображення Серапіса. Інша – портрет Марка Аврелія, в якому тоді бачили образ Ісуса Христа.

Римські посли їздили і в Карфаген, і до Греції, і в усі елліністичні країни. І в цю епоху звичайно римляни призначали послами осіб зі знаті, найчастіше осіб зі складу сенату. Зовнішніх відзнакою посла тепер був золотий перстень-печатка для скріплення договорів. Цим самим послу давалося право укладати договори від імені римського народу.