Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен з СІДу.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
234.61 Кб
Скачать

19. Історичний розвиток нумізматичної науки.

Термін «нумізматика» почав використовуватисяв Середні віки як назва науки про монети. Об'єктомвивченнянумізматики є також є бони (таким чином, боністика як наука є підрозділомнумізматики). Монетививчаютьсянумізматикою в різних аспектах — мистецькому, економічному, політичномутощо.

Нумізматикамаєбагатовіковий шлях розвитку та бересвій початок відзвичайногоколекціонування монет. Більшістьсучасниківвідносять початок нумізматики — як звичайногоколекціонування монет — до доби Відродження, хочіснуютьприпущення про збираннямонетнихколекційщев Стародавньому Римі. У XIV-XVIстоліттяхз'являєтьсязначнакількістьнумізматичнихзбірок, створюютьсяосновніпринципи і форминумізматичногоколекціонування. Монетнізбіркипочинаютькомплектуватися за тематичним і хронологічним принципами. Виділяєтьсяокремийнапрямнумізматичногоколекціонування — збирання та вивчення медалей. Колекції монет збирають не тількиможновладці, а йпредставникикультури і мистецтва.

Середнайвідомішихколекціонерівцієїдобиможнаназвати папу римськогоПавла II (1464-1471 роки), італійськихгуманістівФранческо Петрарку (1304-1374 роки) і ДжованніБокаччо (1313-1375 роки), ЕразмаРотердамського (1469-1536 роки) та інших. У серединіXVIстоліття в Європівженалічувалосяблизько 1000 нумізматичнихзбірок. Виникаютьпершіінвентарні описи колекцій.

До кінцяXVIстоліття абсолютна більшістьвчених-нумізматівобмежуєтьсядослідженнямантичногоперіоду, і лише на межіXVI-XVIIстолітьз'являютьсяпраці з нумізматикидобиСередньовіччя.

Ізрозвиткомабсолютизму в багатьохстолицяхєвропейських держав виникаютьмюнцкабінети, яківважаютьсянеобхідноючастиною придворного музею чикоролівськоїбібліотеки. Середнайбільшихнумізматичнихзбірок і відповіднонауковихцентрівЄвропиXVII-XVIIIстолітьвиділяються:

  • Імператорськиймюнцкабінет у Відні, якийведесвій початок відзбіркикоролів — Габсбургів: Фрідріха III (1440-1493 роки), Максиміліана I (1493-1519 роки) та Фердинанда І (1556-1564 роки).

  • Кабінет медалей Національноїбібліотеки в Парижі, започаткований з колекційбагатьохфранцузькихкоролів, збіркиЛюдовика XIV (1643-1715 роки).

  • Королівськиймюнцкабінет у Берліні, збіркуякогозапочаткуваликолекціїбранденбурзькихкурфюрстівXVI-XVIIстоліть.

  • Британський музей у Лондоні, сформований на основідарувань та купівельколекційрізнихосіб.

  • Ермітаж у Санкт-Петербурзі, заснованийКатериною II (1762-1796 роки).

Засновникомнумізматики як науки традиційновважається директор ІмператорськогомюнцкабінетууВідніЙозефІларіумЕкгель (17371798 роки), який написав восьмитомнупрацю«Doctrinanumorumveterum» («Учення про стародавнімонети», Відень, 17921798 роки), щодосі не втратиласвоєїнаукової ваги. Вінзапочаткувавсистематизаціюантичних монет наосновіісторико-географічного принципу, розподілившимонети в хронологічному порядку. Цимдослідникомбулизакладеніосновніпринципиопису монет: метал, вагова система, типологія і технікавиробництва.

Першілекції з нумізматикибулипрочитані у XVIIIстолітті в університетахмістаГалле (Німеччина) та міста Упсала (Швеція). В ХІХстоліттінумізматикастаєуніверситетськоюдисципліною. У 1836році в Парижіпочинаєвидаватися «RevueNumismatique», а в Лондоні — «NumismaticJurnal» (з 1838 року — «TheNumismaticChronicle»), з 1860-1870-их років уВіднівиходить «NumismaticheZeitschrift», а в Берліні — «ZeitschriftfurNumismatik».

У багатьохкраїнахЄвропивиникаютьнумізматичнітовариства: в 1836роцізасновуєтьсяКоролівськенумізматичнетоварство в Лондоні, в 1841 — Бельгійськекоролівськенумізматичнетовариство, у 1843 — Нумізматичнетовариство в Берлінітощо.

Найстарша і найбільш широка група в нумізматиці — давньогрецькімонети.