Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

101. Конфліктність та її економічна природа і особливості в системі розподілу

Між учасниками одного каналу, а також між учасниками різних каналів можливі і співробітництво, і конфлікти, і конкуренція.

Існує щонайменше 4 джерела конфліктів, що виникають між учасниками каналу в системі розподілу. Один з них - розходження економічних цілей. Прагнення до максимізації короткострокового прибутку іноді спонукає лідера каналу розцінювати взаємовідносини з іншими ланками як гру з нульовою сумою - інакше кажучи, «мій виграш - це ваш програш, і навпаки».

Інше джерело конфліктів у системі розподілу пов'язаний з тим, що лідер каналу іноді конкурує зі своїми посередниками, виконуючи за них функцію розподілу.

Третє джерело конфлікту - розбіжність загальнонаціонального і локального інтересів більшості посередників. Витративши мільйони на створення і рекламу товару, виробники хочуть бути впевненими в тому, що посередники будуть демонструвати вміння торгувати і відводити товару достатньо місця в торговому залі, тому виробник часто намагається контролювати роботу магазину, щоб забезпечити товару необхідну підтримку. Зі свого боку, роздрібні оптові торговці часто продають багато інших товарів, крім асортименту даного виробника. Їх скоріше цікавлять місцеві умови конкуренції, що впливають на продажу магазина, ніж потенціал товару виробника в загальнонаціональному масштабі.

Четверте джерело конфліктів - невдоволення посередників - незалежних бізнесменів - контролем над їх роботою з боку лідера каналу розподілу.

Взагалі кажучи, конфлікти в каналах розподілу продукції виробничого призначення менш гострі, ніж у сфері споживчих товарів, оскільки промислові фірми не вдаються до послуг роздрібних магазинів, а більшість названих конфліктів виникає між виробником і роздрібним торговцем.

103.Вертикальна маркетингова система та її основні типи.

Поряд із традиційними каналами розподілу у світовій практиці останнім часом набули популярності вер¬тик.маркетинг. сис-ми(ВМС). ВМС складаються з вироб¬ника, оптових і роздрібних торгівців, котрі співпрацюють як єдина сис-ма. Узгодження дій кожного з учасників можуть зумовити різні фактори, які і визначають тип ВМС. 1.Корпоративна МС- якщо всі ланки розподілу є власністю одного її члена. Найчастіше власником є виробник, але ним може лути і торгівелний посередник. 1.Договірні МС складаються з незалежних фірм, що пов'язані з договірними відносинами і координують програми своєй діяльності для спільного досягнення кращих комерційних результатів

Існує три типи таких систем: добровільно створені системи роздрібних торгівців під егідою оптовиків; кооперативи роздрібних торгівців; франчайзингові організації.

. 3.Керовані МС коорди¬нують свою діяльність не внаслідок приналежності до певного власника, а завдяки економічній могутності одного з учасників сис-ми. Створення ВМС усіх розгляну¬тих типів має на меті головне-можливість конторолювати діяль-ть каналу розподілу і запобігати виникненню конфліктів між окремиим його учасниками, якщо вони намагаються досягти власних цілей.