Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мiнiстерство охорони здоров.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
36.38 Кб
Скачать

Мiнiстерство охорони здоров’я Украiни

Нацiональний медичний унiверситет iменi О. О. Богомольця Кафедра гiгiєни харчування

Реферат на тему:

Перша медична допомога при опiках рiзних ступенiв тяжкостi

Виконав: Студент 2 курсу 16 групи 3 медичного факультету Савчук Максим Русланович

Київ 2015

Зміст

Введення ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3

1. Мета роботи ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... .... ... ... ... ... ... 3

2. Надання першої медичної допомоги при опіках ... ... ... ... .. ... ... 4

2.1 Термічні опіки ... ... .... ... ... ... ... ... .. ... ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... .3

2.1.1 Опікова хвороба ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... 5

2.1.2 Перша медична допомога при термічних опіках. ... .. ... ... 9

2.2 Хімічні опіки ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... ... ... 11

3. Медична сортування обпалених ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... ... 12

Введення

Перша медична допомога надається на місці ураження, а її вигляд визначається характером ушкоджень, станом потерпілого і конкретною обстановкою в зоні надзвичайної ситуації

При аваріях, катастрофах, стихійних лихах та інших надзвичайних ситуаціях масові ураження можуть виникнути раптово і одномоментно. Величезна кількість поранених та уражених потребуватиме першої медичної допомоги. Професіоналів - медичних сестер та лікарів на кожного потерпілого просто не вистачить, та й прибути в район НС вони можуть не завжди швидко, як цього вимагає ситуація. Ось чому негайна допомога може бути надана тільки тими, хто є поруч з постраждалим в порядку взаємодопомоги, або самим потерпілим у порядку самодопомоги. Крім того, будь-яка травма може трапитися в побуті, під час походу чи екскурсії, на відпочинку, в будь-якому самому непередбаченій місці.

Тому прийомами і способами першої медичної допомоги повинна володіти кожна людина.

1. Мета роботи

1) навчити учнів надавати першу медичну допомогу у невідкладних ситуаціях.

2) удосконалювати навички у наданні першої допомоги в НС.

2. Надання першої медичної допомоги при опіках

Перша допомога - це найпростіші термінові заходи, необхідні для порятунку життя і здоров'я потерпілого при пошкодженнях, нещасних випадках. Вона виявляється на місці події до прибуття медичного працівника або доставки постраждалого до лікарні.

2.1 Термічні опіки

Однією з найбільш часто трапляються різновидів травматичних ушкоджень є термічні опіки. Вони виникають внаслідок попадання на тіло гарячої рідини, полум'я або дотику шкіри з розпеченими предметами. У залежності від температури і тривалості його впливу на шкіру утворюються опіки різного ступеня.

Опік I ступеня (еритема) проявляється гіперемією, набряком та болем на ділянці ураження. Пошкоджений поверхневий шар епідермісу.

При опіку II ступеня пошкоджується вся товща епідермісу до паросткової зони. Його ознаки: почервоніння, різкий біль, набряк, утворення пухирів з жовтуватим ексудатом. Під епідермісом, що легко знімається, знаходиться яскраво-рожева хвороблива ранова поверхня.

Опіки III ступеню (виразкова форма) характеризуються омертвінням всього епідермісу і поверхневих шарів дерми. Спочатку утворюється або сухий світло-коричневий струп (опіки полум'ям), або білувато-сірий вологий струп (вплив пара, гарячої води). Іноді формуються товстостінні бульбашки, заповнені ексудатом. Почервоніння і набряк навколо обпаленої ділянки. Чутливість є.

При опіках III б ступеня (виразкова форма) шкіра гине на всю товщу, часто уражається і підшкірна жирова клітковина. Омертвілі тканини формують струп: при опіках полум'ям - сухий, щільний, темно-коричневого кольору; при опіках гарячими рідинами і парою - блідо-сірий, м'який, тестоватой консистенції. Характерна повна втрата чутливості в області струпа, зникнення «гри капілярів» після короткочасного пальцевого притиснення. На дні струпа видно розширені кровоносні судини, кров у них не циркулює. За межами осередку ураження спостерігається великий набряк.

Опіки IV ступеня (обвуглювання) супроводжуються загибеллю тканин, розташованих під власною фасцією (м'язи, сухожилля, кістки). Струп товстий, щільний, іноді з ознаками обвуглювання.

Опіки I, II і ІІІа ступеня належать до поверхневих, ШБ і IV ступеня - до глибоких.

Тривалість загоєння опіків і можливість відновлення шкірного покриву залежать від глибини його поразки.

Загальна реакція організму у вигляді сукупності відбуваються в ньому змін в результаті опікової травми називається опікової хворобою.

На розвиток хвороби впливають глибина і площа опіку. До факторів, ускладнює перебіг хвороби, відносяться супутні захворювання, дитячий і літній вік ураженого і розташування опіку на верхніх дихальних шляхах.

Глибина опіку визначає тривалість його загоєння, а отже, час перебігу опікової хвороби, ймовірність приєднання вторинної інфекції, можливість самостійного загоєння.

Площа опіку є основним критерієм для визначення прогнозу опікової хвороби.

Шкіра несе:

- Захисну протимікробну функцію;

- Перешкоджає втраті рідини організмом;

- Відіграє величезну роль у терморегулювання за рахунок добре розвиненого кровообігу;

- Бере участь у дихальної функції організму і виведенні шлаків через потові залози.

Тому поразка великих ділянок шкіри небезпечно для людини.

Для визначення площі опіків, особливо коли вони розташовані в різних областях тіла і в мозаїчному порядку, можна користуватися «правилом долоні». Відомо, що долоня разом з пальцями складає близько 1% поверхні тіла. Скільки долонь ураженого вміститься над опікової поверхнею, така й площа опіків.

Прогноз опіків для життя людини залежить від ступеня опіку і площі ураження тіла. При площі опіку більше 15% поверхні тіла у дорослих (10% глибокого) або 10% у дітей та осіб старше 50 років (5% глибокого) розвивається опікова хвороба, але у дітей опікова хвороба може розвинутися і при менших розмірах поразки. При опіках ВДП вкрай важкий шок може розвинутися і при менших площах опіку.