Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мiнiстерство охорони здоров.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
36.38 Кб
Скачать

2.1.1 Опiкова хвороба

Видiляють 4 перiоди перебiгу перебiгу хвороби: - опiковий шок - гостра опiкова токсемiя - септико - період одужання (реконвалесценція).

Опіковий шок - це загальна реакція організму на надсильний подразник у вигляді больового подразнення шкірних нервових закінчень травмуючим агентом.

Опіковий шок настає відразу слідом за опіковою травмою.

Крім больового компонента, пусковими механізмами розвитку опікового шоку є: втрата великої кількості рідкої частини крові (плазми) через шкірні дефекти, згущення крові і надходження в організм продуктів розпаду пошкоджених тканин.

Без проведення інтенсивної протишокової терапії, спрямованої на корекцію життєво важливих функцій організму, врятувати ураженого практично неможливо.

Тривалість перебігу опікового шоку на тлі інтенсивної терапії становить 2-3 діб.

На відміну від інших шоків опіковий шок має свої особливості:

Перша особливість це триває 1-2 години еректильна фаза (фаза збудження). У цій фазі вражений неспокійний, збуджений, дезорієнтований і нездатний критично оцінювати ситуацію. У нього відзначається рухове і мовне порушення. АТ нормальний або кілька підвищено. Вражений часто намагається бігти, перебуваючи в обіймах полум'я.

Другою особливістю опікового шоку є відносно довго залишається в нормі, а іноді підвищений АТ. Це пояснюється великим і тривалою напругою адреналової системи і викидом в кров адреналіну у відповідь на сильне і тривале подразнення больових рецепторів. Адреналін викликає спазм периферичних судин, що призводить до підйому АТ і є компенсаторним механізмом самозахисту. На наступних стадіях цей механізм грає негативну роль, тому що в результаті тривалого спазму судин погіршується кровопостачання тканин. Раннє зниження АТ при опіковому шоці вважається поганою прогностичною ознакою і розцінюється як зрив компенсаторних механізмів.

Третьою особливістю опікового шоку є швидкий вихід в кров калію із зруйнованих тканин і гемолізованих (зруйнованих) еритроцитів за рахунок місцевої тканинної гіпертермії при дії високої температури. Зруйнований міоглобін тканин і еритроцитів забиває ниркові канальці, сприяючи розвитку ниркової недостатності. Високий вміст калію в крові може привести до порушень ритму, провідності і скоротливості серцевого м'яза.

Четвертої особливістю опікового шоку є швидке наростання згущення крові за рахунок колосальної крововтрати. Згущення крові призводить до уповільнення її циркуляції по дрібних судинах, тромбоутворення, що посилює гіпоксію органів і тканин. При великих опіках плазмопотеря може досягати 70% ОЦП (плазми!).

Слідом за еректильної фазою шоку розвивається торпидная фаза (фаза гальмування), зумовлена ​​розвитком гальмування кори головного мозку, що триває в залежності від тяжкості опікового шоку 24-72 години. У цій фазі хворі загальмовані, сонливі. У контакт вступають повільно, відповідають коротко. Як і при будь-якому шоці, обпалені залишаються в свідомості до розвитку незворотних змін в останній стадії шоку. Відсутність свідомості має насторожити надає допомогу. Слід знайти причину цього синдрому, нехарактерного для опікового шоку, - ЧМТ, отруєння пожежними газами та інші причини.

При опіковому шоці часто відзначається озноб, кінцівки холодні. Як правило, уражених мучить спрага. Нерідким симптомом є блювота, що виникає самостійно або після пиття. При важкому шоці швидко розвивається парез кишечника, що супроводжується його метеоризмом. Діурез швидко знижується, аж до розвитку анурії. При опіках полум'ям може бути бура або чорна сеча з запахом гару (макро-гемоглобінурія).

Таблиця 1. Клінічна характеристика торпидной фази опікового шоку 

Ознака

I ступінь

II ступінь

III ступінь

Свідомість

Ясна

Вражений загальмований

Спутане або відсутній

Шкірні покриви

Звичайні

Бліді, легкий цiаноз губ, нігтьових лож

Сірі, попелясті, виражений ціаноз губ, нігтьових лож

Жага

Так

Так

Так

Блювота

Рідкісна

Часта

Дуже часта

Дихання

Нормальне

Прискорено

Часте, поверхневе

Температура тiла

Нормальна

Знижена

Знижена

Індекс Франка

30-70 одиниць

70-120 одиниць

120 одиниць, не менше

Перебіг опікового шоку обважнює опік ВДП. На опік ВДП можуть вказувати: осиплість голоси, задишка, кашель, скарги на болі в горлі, опік слизової губ, язика, зіва, носа, обпаленого волосся в області рота і носа. Опіки ВДП часто зустрічаються при пожежах у закритих приміщеннях, де створюється висока температура горіння та повітря (кімната, автомобіль).

Про тяжкість опікового шоку можна судити за індексом Франка (у дітей!), При обчисленні якого приймається, що 1% опіку еквівалентний: при опіках I, II ст. - 1 одиниці, опіках Ша - 2 одиницям і при опіках ШБ, IV ступеня - 3 одиницям. При опіку ВДП до отриманого індексу Франка слід додати ще 20 одиниць.

При визначенні індексу Франка можна виділити наступні групи обпалених (див. таблицю 2).