Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мiнiстерство охорони здоров.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
36.38 Кб
Скачать

2.2 Хімічні опіки

В останні роки у зв'язку з постійним і широким використанням хімічних речовин у промисловості, сільському господарстві і в побуті почастішали випадки опіків хімічними речовинами.

Хімічні опіки виникають в результаті дії на шкіру і слизові оболонки концентрованих неорганічних та органічних кислот, лугів, фосфору. Деякі хімічні сполуки на повітрі, при зіткненні з вологою або іншими хімічними речовинами легко спалахують або вибухають, викликають термохімічні опіки. Чистий фосфор самозаймається на повітрі, легко прилипає до шкіри і викликає також термохімічні опіки. Бензин, гас, скипидар, етиловий спирт, ефір часто бувають причиною опіків шкіри.

Хімічні опіки викликаються і деякими рослинами (жовтцем, дурманом, проліском та ін), що використовуються в якості компресів для лікування радикулітів, артритів, поліартритів, особливо в період цвітіння цих рослин.

Завдяки своєчасному і правильному наданню першої допомоги постраждалому на місці події ліквідуються або попереджаються глибокі ураження тканин, розвиток загального отруєння. Одяг, просочений хімічною сполукою, необхідно швидко зняти, розрізати прямо на місці події самому потерпілому або його оточуючим. Потрапили на шкіру хімічні речовини слід змити великою кількістю води з-під водопровідного крана протягом 30-40 хвилин до зникнення специфічного запаху речовини, тим самим, запобігаючи його вплив на тканини організму.

Не можна змивати хімічні сполуки, які спалахують або вибухають при зіткненні з водою. Ні в якому разі не можна обробляти уражену шкіру змоченими водою тампонами, серветками, тому що при цьому хімічні сполуки ще більше втираються в шкіру.

На пошкоджені ділянки шкіри накладається пов'язка з нейтралізуючим, знезаражувальним засобом або чиста і суха пов'язка. Мазеві (вазелінові, жирові, масляні) пов'язки тільки прискорюють проникнення в організм через шкіру багатьох жиророзчинних хімічних речовин (наприклад, фосфору). Після накладення пов'язки потрібно спробувати усунути або зменшити болі, для чого дати потерпілому всередину знеболюючий засіб (анальгін, пенталгін 1-2 таблетки).

Як правило, опіки кислотами звичайно глибокі. На місці опіку утворюється сухий струп. При попаданні кислоти на шкіру слід рясно промити уражені ділянки під струменем води, потім обмити їх 2% розчином питної соди, мильною водою, щоб нейтралізувати кислоту і накласти суху пов'язку. При ураженні шкіри фосфором та його сполуками шкіра обробляється 5% розчином сульфату міді і далі 5-10% розчином питної соди. Надання першої допомоги при опіках лугами таке ж, як і при опіках кислотами, з тією лише різницею, що луги нейтралізують 2% розчином борної кислоти, розчинами лимонної кислоти, столового оцту.

3. Медична сортування обпалених

При масовому надходженні обпалених рекомендується користуватися спеціальною таблицею (таблиця 3). Якщо в ураженого відзначається від 4 до 8 перерахованих ознак, то прогноз несприятливий і обпалений може бути віднесений до I сортувальної групі; при наявності 3 ознак - до П-Ш сортувальним групам.

Таблиця 3. Розподіл при масовому надходженні уражених із різного ступеня опіками сортувальних групам і функціональним підрозділам ОПМП

Сортувальна група

Загальна площа опіку,%

Глибокі опіки,%

Опік дихальних шляхів

Функцiональний підрозділ

I

до 60 і більше

50, не менш

+

Ізолятор  перебувають у термінальному стані, агонізують

II

до 40

до 30

+.

Перев'язочна  потребують невідкладної медичної допомоги

III

до 30

до 20

+

Госпітальне  допомога може бути відстрочена

IV

до 15

10, не більше

-

Легкопоранених  після надання невідкладної допомоги направляють на амбулаторне лікування

Список використаних джерел

1 Буянов, В. М. Перша медична допомога / В.М.Буянов. - М.: Медицина, 2000. - 194 с.

2 Вандишев, А. Р. Медицина катастроф / А.Р. Вандишев. - Ростов-на-Дону: Фенікс, 2002. - 234 с.

3 Горячев, С. Ф. Безпека життєдіяльності та медицина катастроф / С.Ф. Горячев. - Ростов-на-Дону: Фенікс, 2006 .- 576 с.

4 Кошелев, А. А. Медицина катастроф. Теорія і практика / А.А. Кошелєв. - СПб.: Паритет, 2000. - 256 с.

5 Перша допомога при травмах та інших жізнеугрожающіх ситуаціях / І.А. Симонов. - СПб.: ДНК, 2001. - 321 с.

6 Рябочкін, В.М. Медицина катастроф / В.М. Рябочкін. - М.: ІНІ ЛТД, 1997. - 312 с.

23