Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

47. Етапи оцінки конкурентоспроможності продукції.

К-ть тов – це його здатність привертати увагу споживачів з-поміж інших груп аналогічних товарів, які пропонуються на ринку підпр-ми-конкур-ми. Етапи: 1. Вивчення ринку, підпри-в та товарів-конкурентів потреб дійсних і потенційних спожи-в. Формування вимог до товарів. 2. Вибір товарів-аналогів для порівняння. 3.Складання переліку технічних та економічних параметрів товарів, їх вагомості. 4. Розрахунок одиничних та групових параметричних індексів. 5. Розрахунок інтегральних показників конкур-сті. 6. Оцінка загальної конкур-сті. 7.Розроблення заходів для підвищення конкур-сті.

41. Індекси конкурентоспроможності(к-ті) товару: сутність і методика розрахунку.

Успіх товару на ринку визначається його К-ю. К-ть т-ру – це його здатність бути вибраним конкретним споживачем з інших груп аналогічних товарів, які пропонуються ринку конкурентами. При визначенні к-ті треба зважати на те, що споживач завжди намагається отримати мах споживчий ефект із розрах-ку на 1-цю його витрат, тому умовою к-ті товару є максимізація питомого споживчого ефекту: К-ть=споживчий(корисний) ефект/ ціна споживання =>max. Одиничний параметричний індекс Qi=Pi/P100, де Рі – і-й параметр реального вибору; Р100 – аналогічний параметр гіпотетичного виробу, який задовольняє потреби споживача на 100%. Ек зміст одиничного індексу к-ті в тому, що він показує, на ск. даний показник товару відстає від оптимального значення. Груповий параметричний індекс Ir=∑Qiαi, де αі – вага (значення) і-го параметра. Інтегральний показник к-ті може бути розрахований за такою формулою: К=Ітехrеконr, де Ітехr та Іеконr – групові параметричні індекси, розраховані відповідно за групами технічних та економічних показників. Ек. сутність інтегрального індексу к-ті в тому, що він є узагальнюючою хар-кою к-ті товару. Чим вищий інткгральний індекс, тим більше к-ть товару.

42. Концепція життєвого циклу товару: сутність та дискусійні положення.

Життєвий цикл товару – концепція, за доп. якої відображається п-с розробки товару, збуту його, одержання прибутку, поведінки конкурентів, розвитку стратегії М-гу фірми від моменту зародження ідеї про створення товару до зняття його з ринку. Етапи ЖЦ: 1) розробка; 2) впровадження; 3) зростання; 4) зрілість; 5) спад. Етап розробки пов’язаний лише з витратами на ств-ня конструкції виробу, відпрацювання його на технологічність, підготовку вир-х потужностей і персоналу. Про прибуток не може бути й мови. Етап впровадження починається з надходження у продаж першого зразка товару. Збут зростає повільно, що пояснюється: 1) затримками в розширенні вир-ва; 2) технічними проблемами; 3) неналагодженістю каналів розподілу; 4) небажанням покупців змінювати усталені звички; 5) утрудненнями, пов’язаними з початковою ціною товару. На цьому етапі фірма або все ще зазнає збитків, або прибуток її незначний. Етап зростання хар-ся активізацією збуту товару, появою його нових модифікацій. Водночас збільшується коло конкурентів. Ціни можуть дещо знижуватися, прибуток зростає. Для зміцнення конкурентного становища фірма може обрати (або викор-ти у сукупності) такі стратегічні напрямки: 1) поліпшення якості продукту, створення його нових модифікацій; 2) розширення сегментації ринку; 3) вихід на нові канали розподілу; 4) організація реклами та стимулювання здійснення покупки. Етап зрілості (насичення). Темпи зростання збуту гальмуються. Загострюється конкуренція. Ціни падають. Етап спаду (занепаду, скорочення ринку, оновлення товару). Для гальмування цього процесу необхідні інтенсивні заходи. Доцільним є рішення: вир-во продукції припинити або передати його іншій (напр., дочірній) фірмі.