Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

45. Конкурентоспроможність продукції в м-гу: сутність і формалізація.

К-ть товару – це його здатність привертати увагу споживачів з-поміж інших груп аналогічних товарів, які пропонуються на ринку підпр-ми-конкур-ми. Етапи: 1. Вивчення ринку, підпри-в та товарів-конкурентів потреб дійсних і потенційних спожи-в. Формування вимог до товарів. 2. Вибір товарів-аналогів для порівняння. 3.Складання переліку технічних та економічних параметрів товарів, їх вагомості. 4. Розрахунок одиничних та групових параметричних індексів. 5. Розрахунок інтегральних показників к-ті. 6. Оцінка загальної к-ті.7.Розроблення заходів для підвищення к-ті. К-ть – це сукуп-ність якісних та вартісних хар-к товару, яка забезпечує задоволення конкретної потреби. К. продукції визнач-ся шляхом порів-няння її з аналогічною продукцією конкурентів шляхом порівняння ціни споживання продукції. Цспоживання = Цкупівлі + Цексплуатації  Цутилізації. Щоб товар легко продавався на ринку, він повинен задовольняти дві вимоги: мати відповідні споживчі властивості, тобто бути корисним для особистого або сус-го вжитку, і відзначатися к-здатніс-тю, щоб придбання цього товару уявля-лося покупцеві вигіднішим і зручнішим, ніж іншого з такими ж функціями або такого ж у іншого продавця. Якщо товар фірми подібен до товарів конкурентів, то вона буде змушена призначати ціну близьку до ціни цього товару.

46. Взаємозв'язок між конкурентоспроможністю(к-тю) продукції, ціною реалізації та вартістю споживання товару.

К-ть товару – це його здатність привертати увагу споживачів з-поміж інших груп аналогічних товарів, які пропонуються на ринку підпр-ми-конкур-ми. К-ть прод-ї визнач-ся шляхом її порівняння з аналогічною продукцією, яка користується попитом на конкрет. ринку і відмінна від аналогів по ступеню задоволення визначених потреб покупців і їх індивід. вимог до продукту по таких показниках, як ціна продажу товару і вартість споживання товару (витрати на експлуатацію або комерційне використання товару, технічне обслуговування і ремонт). В сукупності ці витрати складають ціну реалізації, яка саме при визначенні к-ті товару і визначає вибір покупцем конкрет. прод-ї із групи аналогічних виробів, які пропонуються на ринку, тобто споживач завжди намагається отримати макс. споживчий ефект із розрах-ку на 1-цю його витрат, тому умовою конкур-сті товару (К) є максимізація питомого споживчого ефекту: К=споживчий(корисний) ефект/ ціна споживання => мах.

48. Одиничний параметричний індекс конкурентоспроможності товару.

Головним є розрахунок одиничних і групових параметричних індексів за формулами: Qi=Pi/P100 , де Qi – одиничний параметричний індекс, розрахований за і-м параметром; Рі – і-йпараметр реального виробу; Р100 – аналогічний параметр гіпотетичного виробу, який повністю задовольняє споживача. Економічна сутність одиничного індекса конкурентоспроможності в тому, що він показує, на скільки даний показник товару відстає від оптимального значення, qі= 0, 4 – на 40% він відповідає потребам споживачів.

49. Ек сутність інтегрального індексу конкурентоспроможності та особливості його розрахунку.

Інтегральний показник к-ті може бути розрахований за формулами: Кі = В/З або Кі = Іг.т./Іг.е. , де В – виторг від продажу товару; З – повні витрати на ви-во і реалізацію товару. Якщо К < 1, то аналізований товар поступається перед товаром-зразком; якщо К > 1, то товар має більш високу конкурентоздатність. Економічна сутність інтегрального індексу конкурентоспроможності в тому, що він є узагальнюючою характеристикою к-ті товару. Чим вище інтегральний індекс, тим більше к-ть товару.