Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

33. Методи збору м-гової інф-ї: сутність та х-ка.

Марк інф-ція – це вихідний елемент марк досліджень і найцінніший ринк продукт. Цінність марк інф-ції полягає в тому, що вона створює передумови для здобуття конкур переваг, допомагає знизити рівень комерц ризику, визначити й урахувати зміни в навк бізнес-середовищі. Осн методами збирання первинної інф-ції є опитування, спостереження, експеримент та імітація. Опитування – це інтерв’ю, узяте у респондента під час особистої зустрічі, телефоном чи поштою за доп опитувального листка (анкети). Опитування – це ще й досі осн і найпоширеніший метод збирання перв інф-ції., хоч останнім часом він поступово здає свої позиції. Спостереження – це реальна оцінка ситуації за доп систематичного обліку поведінки суб’єктів без словесної чи іншої комунікації і без впливу на об’єкт спостереження. Об’єктом спост є, як правило, споживач, його поведінка в крамниці, перед вітриною, рекл оголошенням, його реакція на ті чи ін події. Спостер здебільшого служить для визначення мети дослідження чи узагальнення суджень. Експеримент – це отримання інф-ції про взаємозв’язок між залежними і незалеж змінними, напр., між графіком рекламування і к-тю клієнтів, рівнем цін і обсягами продажу тощо. Об’єктами експериментів можуть бути ринки чи їхні сегменти, товари, ціни, процеси збуту, реклама та ін., а їх місцем – як реал умови, так і спец лабораторії. Імітація – це відтворення дії різних марк чинників за доп ек-матем моделей та ЕОМ. Саме імітація, незважаючи на певні складності, останнім часом набуває пріор значення в МД.

34. Маркетингові дослідження ринку: види, напрями, методи.

Марк дослідження – це системне збирання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій і тд окремих осіб і організацій в контексті їхньої ек, політ, сусп і побутової д-ності. Предметом МД є конкр марк проблема, що стосується ситуації в мікро середовищі чи у зовн бізнес-середовищі під-ва, а їх об’єктом – певний суб’єкт системи «під-во – ринок – економіка» або певна його конкр хар-тика. Осн завдання МД: - аналіз та прогнозні дослідження кон’юнктури ринку - визнач величини і динаміки попиту та пропозиції товарів, співвідношення їх величин - розрахунок місткості ринку в цілому та його окр сегментів - прогнозні дослідження обсягів збуту - визнач конкур позицій, іміджу під-ва та його продукції - дослідж поведінки споживачів, конкурентів, посередників, постачальників та ін суб’єктів ринку - аналіз рез-тів марк д-ності під-ва - оцінка ефективності марк заходів - розробка рекомендацій стосовно поліпшення товарної, цінової, комунікаційної та розподільної марк політики під-ва. - розробка докладної програми М. Осн принципи МД: Систематичність, комплексність, цілеспрямованість, об’єктивність, надійність, економічність, результативність, відповідність засадам добросовісної конкуренції.

35. Маркетингові дослідження підприємства: види, напрями, методи.

Маркетингові дослідження — це системне збирання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій і т.д. окремих осіб і організацій в контексті їхньої економічної, політичної, суспільної і побутової діяльності. Види: • Кабінетні дослідження. Їхньою метою є формування загальних уявлень про різні проблеми та аспекти маркетингової діяльності, поведінку суб’єктів ринку. • Польові дослідження. Їхньою метою є отримання не загальних, як у попередньому випадку, а конкретних уявлень про різні проблеми та аспекти маркетингової діяльності, поведінку суб’єктів ринку. • Метод пробного продажу (пілотні дослідження). Використовується за браком повної інформації або за неможливості її збирання та узагальнення. • Панельні дослідження проводяться на підставі регулярного спілкування з визначеною (завжди тією самою) групою споживачів, що робить можливим аналіз стану та динаміки їхніх запитів, мотивацій, ставлень тощо. • Метод фокус-груп — невимушене спілкування із 6—10-ма особами, які мають подібні характеристики (освіта, вік, сімейний стан, фах), з метою визначення їхніх поглядів, ставлення до певної маркетингової проблеми, до способів її розв’язання. • Ділові контакти. Метод передбачає спілкування з представниками інших підприємств чи зі споживачами під час виставок, ярмарок, презентацій, дружніх зустрічей тощо. Напрями: макро-, мікросередовище, підприємство. Для цього використовують такі методи: опитування, спостереження, фокусування, експерименту, імітації.