Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

6. Концепція маркетингу: виникнення, сутність, принципи.

Концепція М.– передб. визначення потреб споживачів, цільових ринків і задовол. попиту за рахунок більш ефект. ніж у конкур-ів, в-ва.Запроводжуючи цю концепцію, п-ва орієнтуються на задоволення потреб певної групи споживачів, для чого постійно провадять дослідження ринку, аналіз і контроль М-ої д-сті.Схема к. М-гу:1. Дослідження ринку та виявлення потреб споживачів;2. Вир-во товарів;3. Проведення активних М-х заходів;4. Досягнення своїх цілей завдяки максимальному задо­воленню потреб цільового ринку.К. М-гу – це сучасна концепція підприємницької д-сті. Основним об’єктом уваги в к. М. є потреби цільової групи споживачів.

7.Концепція вдосконалення виробництва: виникнення, сутність, принципи.

Концепція вдосконалення в-ва – передбачає, що покуп. надає перевагу широко доступній прод-ї з низь­кими цінами, тому п-во концентрує свої зусилля на вдосконаленні в-ва і підвищенні ефективності сис-ми розподілу.Стверджує, що споживачі надають перевагу широко розповсюдженим та доступним за ціною товарам.Управління п-вом, яке орієнтується на дану концепцію, зосереджується на вдосконаленні вир-ва та підвищенні ефективності с-ми розподілу.Застосування даної концепції доцільне в 2 ситуаціях:1) коли існує високий попит на ці товари і покупці виявляють до них інтерес. У таких вип. вир-ки шукають шляхи збільшення випуску продукції.2) коли с/в занадто висока і її можна зменшити за рах. підвищення продуктивності праці.Схема к. вдоск. вир-ва:1. Дослідження можливостей удоскона-лення вир-ва;2. Вир-во товарів;3. Представлення товарів на ринку;4. Продаж товарів за порівняно низькими цінами.

8.Концепція вдосконалення товару: виникнення, сутність, принципи.

Концепція вдосконалення товару – передбачає, що покуп. надають перевагу продуктам високої якості надійних і експлуатаційних хар-к. П-во повинно сконцент­рувати зусилля на постійному покращенні якості товару.Схема к. удоск. товару:1. Дослідження можливостей підвищення якості това­рів;2. Вир-во товарів;3. Представлення товарів на ринку;4. Продаж товарів високої якості за відповідною ціною.Приділяючи увагу насамперед якості товарів, п-во-вир-к має на увазі, що споживачі зацікавлені у придбанні цих тов-в, знають про наявність виробів конкур-в і роблять свій вибір, орієнтуючись на високу якість і погоджуючись платити за неї вищу ціну.Орієнтація товаровир-в на цю концепцію управління п-вом часто призводить до “М-ої короткозорості”, коли вир-к так “закохується” у власний товар, що забуває про потреби споживачів.

9.Концепція збуту: виникнення, сутність, принципи.

Концепція інтенсифікації нарощу-вання комерц. зусиль – перед., що покуп. будуть купувати тов. в достат­ній кількості,якщо постійно нарощувати зусилля для просування тов. на ринку і стимулювання їх продажу.П-ва, орієнтовані на дану концепцію, керуються тим, що споживачі переважно не мають явного наміру прид­бати їхні товари, і тому треба вживати активних заходів для збуту товару.Схема к. збуту:1. Вир-во товарів;2. Представлення товарів на ринку;3. Активізація збутової д-сті;4. Досягнення значних обсягів продажу товарів.На практиці дану концепцію реалізують, нав’язуючи покупку споживачеві, при-чому продавець намагається за будь-яких умов підписати угоду та здійснити продаж, а задоволення потреб спожи-вача є для нього другорядною справою.