Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

69. Законодавство як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Будь-яка фірма функціонує в певних соціально-політичних умовах і випробовує вплив наявної економіко правової бази, науково-технічних факторів та специфічної культурно-етичної середовища. Це необхідно враховувати в маркетинговій стратегії фірми. Сили макросередовища представляють собою «не піддаються контролю» чинники, за якими фірма повинна уважно стежити і на які повинна реагувати. Умовно, всю систему законодавчих актів і нормативів можна підрозділити на: регулюють взаємини зі споживачами; з іншими фірмами, постачальниками і посередниками; захищають вищі інтереси суспільства і формують економічний базис держави. Ціно-ня в Ук-ні регулюється Господарським кодексом України, що встановлює та регулює вільні ціни, державні фіксовані ціни та регульовані ціни - граничні рівні цін або граничні відхилення від державних фіксованих цін. Ряд законів регулює акцизи, оподаткування (в тому числі ПДВ), митні збори, що безпосередньо впливають на формування ціни.

70. Маркетингові цінові стратегії на нові товари: види та характеристика.

Цінова пол-ка цін фірми формується виходячи з загальних марк-их цілей. в арсеналі марк-их служб п-ства існує більше 15 варіантів марк-их стратегій. Доцільність застосування кожної з них визначається насамперед цілями маркетингової стратегії і орієнтирами ціно-ня, які вибрала фірма .

Найбільш застосовні при встановленні ціни на нові товари 2 стратегії:

1. Стра-я "зняття вершків". Вона полягає у тому, що призначають дуже високу ціну (звичайно це триватиме недовго). Ця Стра-я може застосовуватися при виконанні наступних умов:

- високий рівень попиту з боку великого числа покупців.

-висока ціна служить показником високої якості для споживача

-високі початкові вкладення (витрати) непривабливі для конкурентів.

2. Стратеги "міцного проникнення на ринок". Умови:

- конкуренти не повинні мати можливості ввести більш низькі ціни.

- низька ціна не повинна асоціюватися з більш низькою якістю

Ця Стра-я прийнятна для сильних з фінансової точки зору фірм, тому що на початкових стадіях необхідно фінансувати велику кількість виробів. При використанні цієї стратегії підвищувати ціну можна тільки після визнання товару споживачем.

71. Маркетингова ціль, орієнтована на збільшення збуту, та відповідні цінові стратегії.

Фірма знижує ціни, сподіваючись, що зростання обсягу збуту поліпшить її позиції на ринку і приведед до збільшення прибутку у майбутьньому. Викор-ся Стра-я "проникнення", пов'язана з проник-ням на нові цільові ринки, коли ціна встановл-ся на рівні, нижчому за звичайний.Вона використовується підприємством для виведення своїх товарів на нові ринки, створення там належного попиту. Такій політиці притаманні низькі початкові ціни, які в міру зростання попиту, популярності товарів, їх відповідної адаптації до нових ринків поступово можуть також підвищуватись. До такої політики вдаються тоді, коли на ринку, що освоюється підприємством, існує досить високий рівень конкуренції і коли його можна поділити на сегменти, виокремлюючи ті з них, де еластичність попиту є високою, а споживачі не сприймають низької ціни як показник низької якості продукції.

72. Маркетингова ціль, орієнтована на питомий прибуток, та відповідні цінові стратегії.

Оцінюють попит на товар і витрати стосовно різних рівнів цін і відповідних обсягів збуту та обирають ціну, яка забезпечує max поточний прибуток. У такому разі фірма орієнтується на сьогодення і менше уваги приділяє перспективі. Ціна, що забезпечує певний прибуток розраховується як:

Приб.=доход-витрати.

Пол-ка «знімання вершків». Така пол-ка використовується щодо товарів, які належать до категорії модних новинок, котрі мають незначну тривалість життєвого циклу. Вона характеризується максимально можливими високими цінами під час виведення на ринок нового товару і часу його існування на цьому ринку як товару-новинки.

Пол-ка престижних цін. Ця пол-ка має на увазі утримування підприємством досить високих цін на свої товари. Головною передумовою такої політики є висока репутація п-ства, надзвичайно висока якість та унікальність його продукції, загальне визнання його товарної марки. При цьому висока ціна для певних сегментів ринку є елементом підтвердження престижу споживачів.

73. Маркетингові цілі і цілі ціно-ня.

Вибираючи цінову стратегію перш за все необхідно вирішити яка маркетингова мета повинна бути досягнута. Ціно-ня є складовою роботи з досягнення стратегічних цілей фірми. 3 основні цілі ціно-ня:

1. орієнтовані на збут (забезпечити певний обсяг продажу, збільшити частку ринку)

2. орієнтовані на прибуток (забезпечити отримання максимального або задовільного прибутку, доходу від інвестицій, швидкенадходження готівки)

3. основані на становище, яке склалось (проведення цінової політики, яка б забезпечила стабільний стан справ на ринку або створила вприятливий клімат для діяльності фірми на ринку).

Цілями маркетингової політики може бути: максимізація прибутку, завоювання більшої частки ринку, виживання фірми.

74. Внутрішні і зовнішні ціноутворюючі чинники маркетингу: сутність та характеристика.

Зовнішні фактори:

•Співвідношення попиту і пропонування.

•Стан грошової сфери (купівельна спроможність, валютний курс).

•Суспільна ціна виробництва (суспільні витрати виробництва, середній прибуток).

•Конкуренція (цінова, нецінова).

•Суспільно-державна пол-ка регулювання цін(адміністративна та академічна).

•Монополістичне регулювання цін (пряме, непряме).

Внутрішні фактори:

•Якість і новиза продукту.

•Обсяг поставок.

•Взаємовідносини між продавцев та покупцем.

•Умови поставок.

•Кількість продавців і покупців.