Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

96. Сутність та роль каналів розподілу в системі маркетингу

Канали розподілу - це маршрути, за якими продукція переміщується від місць виробництва чи видобутку до місць споживання чи використання, зупиняючись у певних пунктах, переходячи від одного власника до іншого, це сукупність фірм або окремих осіб, які беруть на себе обов'язок чи допомагають передати комусь іншому право власності на товари (послуги) на їхньому шляху від виробника до споживача.

Функції каналів розподілу можна об'єднати в такі групи:

а) функції, пов'язані з угодами:закупівля чи отримання продукції для відповідного, перепродажу або передання її споживачам,продаж продукції, взяття на себе ділового ризику

б) логістичні функції:підбір продукції, збереження отриманої продукції, її якісних характеристик, сортування, комплектування, поділ великих партій продукції відповідно до потреб споживачів,транспортування продукції.

в) функції обслуговування:торгівельне кредитування покупців, огляд, перевірка, оцінка продукції, визначення її ґатунку та якості, проведення маркетингових досліджень, планування продукції, динаміки попиту, місця товарів на ринку на підставі з умов конкуренції, стадій життєвого циклу товарів тощо;

Розрізняють два базисні типи каналів розподілу - прямі та опосередковані.

Прямі (без використання посередників) канали розподілу використовують підприємства, які бажають контролювати всю свою маркетингову програму, підтримувати тісний контакт зі споживачами, мають обмежену кількість цільових ринків, достатні засоби і досвід для організації збуту.

Опосередковані (переміщення товарів через посередників) канали розподілу підприємства використовують для розширення ринків збуту, ширшого їх охоплення, нарощування обсягів продажу товарів.

97. Функції учасників каналу розподілу

Канал розподілу-це шлях, по якому товари рухаються від виробників до споживачів. Завдяки йому усуваються тривалі розриви в часі, місці і праві власності, що відокремлюють товари і послуги від тих, хто хотів би ними скористатися. Члени каналу розподілу виконують ряд дуже важливих функцій:

1.Дослідницька робота-збір інформації, необхідної для планування і полегшення обміну.

2.Стимулювання збуту - створення і розповсюдження увещевательних комунікацій про товар.

3.Встановлення контактів - налагодження і підтримка зв'язку з потенційними покупцями.

4.Пристосування товару - підгонка товару під вимоги покупців. Це стосується таких видів діяльності, як виробництво, сортування, монтаж та упаковка.

5.Проведення переговорів спроби узгодження цін та інших умов для наступного здійснення акту передачі власності або володіння.

6.Організацію товароруху - транспортування і складування товару.

7.Фінансування - пошук і використання коштів для покриття витрат по функціонуванню каналу.

8.Прийняття ризику - прийняття на себе відповідальності за функціонування каналу.

Виконання перших п'яти функцій сприяє укладенню угод, а інших трьох - завершенню вже укладених угод.

Питання не в тому, чи потрібно ці функції виконувати-потрібно, і обов'язково,-а швидше в тому, хто повинен їх виконувати. Всім цим функціям властиві три загальні властивості: вони поглинають дефіцитні ресурси, нерідко можуть бути виконані краще завдяки спеціалізації, можуть виконуватися різними членами каналу. Якщо частина їх виконує виробник, його витрати відповідно зростають, а, отже, ціни повинні бути вище. При передачі частини функцій посередникам витрати, а отже, і ціни виробника нижче. Посередники в цьому випадку повинні стягувати додаткову плату, щоб покрити свої витрати по організації робіт. Питання про те, кому слід виконувати різні функції, властиві каналу,-це, по суті справи, питання про відносну результативність і ефективність. Якщо з'явиться можливість більш результативно виконувати функції, канал відповідно перебудується.