Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

18.Сутність та види основних функцій маркетингу.

1. Комплексне вивчення риинку і проблем, пов’язаних з маркетингом.2. Узгодження параметрів товару з вимогами спожива­чів, планування товарного асортименту.3. Планування збуту.4. Фізичний розподіл товару (управління запасами, транспортування).5. Забезпечення взаємозв’язку між складовими торгівель­но-виробничої системи.6. Реалізація договорів.7. Сервіс і зворотній зв’язок зі споживачами (посттранс акція).

19.Тактичні задачі маркетингу.

І. в області управління новими продуктами:1) обгрунтування доцільності вир-ва тієї чи іншої про­дукції шляхом виявлення існуючого та потенційного попиту;2) організація науково-дослідних і проектно-конструк­торських робіт по створенню зразків і моделей продукції;3) координація і планування виробничої, збутової і фінансової д-сті під-ва;4) організація і вдосконалення системи і методів збуту продукції;ІІ. в області управління товарами, які вже реалізу­ються на ринку:1) річне планування;2) реалізація політики цін;3) модифікація продукту, його оновлення і комбінування;4) аналіз і прогноз ситуації на ринках, можливості збуту;5) реклама;6) обслуговування споживачів.

20.Класифікація маркетингу.

1.В залежності від реалізаційної і М-ої д-ті:-М орієнтований на продукт або послугу;-М орієнт. на споживача;-інтегрований М;2. В залежності від сфери М-ої д-ті:-М товарів споживчого призначення;-М тов.виробничого призначення;3. В залежності від періоду, на який розробляється М-ва політика під-ства:-стратегічний М;-оперативний М.4. В залежності від ступеня диференціації М-ої ді-ті:-глобальний М;-диференційований М;5. В залежності від видів попиту:-конвенційний М ( активізація попиту при негативному значенні останнього);-стимулюючий М (підвищення попиту при його нульо­вому значенні);-ремаркетинг (запобігання для наділення попиту);-синхромаркетинг;-розвиваючий (перетворення потенціального попиту в активний);-підтримуючий;-демаркетинг (стимулює ажіотажний попит);-тактичний;-протидіючий;6. В залежності від основний об’єктів уваги, цілей і засобів їх досягнення:-виробничий М;-товарний;-ринковий;-сучасний;-торгівельний;7. В залежності від рівня маркетингової діяльності:-макроМ (на рівні держави);-мікроМ(фірми);-мегаМ(поєднує державу і фірму);8.В залежності від мети М ді-ті:-комерційний-некомерційний9.В залежності від видів продукції:-М товарів-М послуг.

21. Ринкова частка як показник ефективності маркетингової діяльності фірми.

Ринкова частка — це відношення обсягу продажу певного товару підприємства до сумарного обсягу продажу цього товару, що здійснюється всіма підприємствами (фірмами) на цього ринку. Цей показник є ключовим при визначенні конкурентної позиції організації. Звичайно, позиції організації з більшою часткою ринку в конкурентній боротьбі кращі. Дослідження свідчать, що ринкова частка зростатиме швидшими ніж у конкурентів темпами за таких умов: • розширення товарного асортименту, • виведення на ринок нових товарів, • поліпшення якості товарів більшою мірою, ніж це досягається у конкурентів, • витрати на маркетинг випереджають темпи росту ринку, при цьому існує така залежність: • вкладання коштів у розвиток збутової діяльності зумовлює збільшення ринкової частки як на ринку товарів народного споживання, так і на ринку товарів виробничо-технічного призначення; • збільшення витрат на рекламу призводить до зростання ринкової частки на ринку товарів народного споживання; • збільшення витрат на стимулювання збуту спричинює зростання ринкової частки фірм будь-якої сфери бізнесу.