Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

60. Види еластичності попиту.

Цінової еластичність попиту - чутливість споживачів до зміни  цін на товари. Визначається за формулою: де КЕ — коеф цін ел-сті; Р — початкова ціна; Х — попит, який відп. ціні Р; DР — зміна ціни; DХ — зміна попиту. Види еластичності попиту: КЕ > 1 - Еластичний чи відн. еластичний попит; Відсоткова зміна кількості товару перевищує відсоткову зміну ціни; при зб-ні ціни - Значно знижують обсяг закупівель; зм-ні ціни – Значно збільшують обсяг закупівель. КЕ = 1 - одинична ел-сть попиту; відсоткова зміна к-сті покупок прод-ії = відсотковій зміні ціни; при зб-ні ціни - зниження попиту прямо пропорційно збільшенню ціни; зм-ні ціни – збільшення попиту прямо пропорційно зниженню ціни. КЕ < 1 - нееластичний чи відн нееластичний попит; відсоткова зміна к-сті покупок прод-ії менша за зміну ціни; при зб-ні ціни - Попит знижується повільніше, ніж зростає ціна; чи зм-ні ціни – Попит зростає повільніше, ніж знижується ціна. До того ж, якщо 0 < КЕ < 1 — попит і зменш-ся  в разі зб-ня доходів споживачів (тов низької якості); а якщо КЕ > 1 — навпаки (товари високої якості). Існ. також граничні випадки еластичності. Абсолютно еластичний попит означає, що споживачі купують товар у необмеженій к-сті, але лише за однією ціною. Найменше зрост-ня ціни зменшує попит до -0, а будь-яке зниж-ня ціни веде до безмежного його зрост-ня. Абсолютно нееластичний попит означає, що покупці зовсім нечутливі до зміни ціни, незалежно від її рівня попит пред’являється на одну й ту саму к-сть.

61. Стратегія престижних цін: сутність, умови та приклади практичного застосування.

Ця політика має на увазі утримування підприємством досить високих цін на свої товари. Головною передумовою такої політики є висока репутація підприємства, надзвичайно висока якість та унікальність його продукції, загальне визнання його товарної марки. При цьому висока ціна для певних сегментів ринку є елементом підтвердження престижу споживачів. Головним недоліком такої політики є залежність підприємства від негативних кон’юнктурних змін. Але будь-там що для збереження престижу ціни не зменшуються, оскільки це означало б перехід підприємства і його продукції в нижчу категорію, а повернення назад, як уже зазначалося, є майже неможливим. Умови: • наявність сегментів ринку що чутливо реагують на якість товару і товарну марку; • товари, які мають низьку еластичність попиту; • високий престиж фірми; • мінімальна конкуренція. Практичне застосування: коли компанія має відданих клієнтів з високими доходами, що піклуються про статус та якість, вона може здійснювати для них продаж ексклюзивних моделей телефонів, автомобілів, годинників, брендовий одяг та вироби із шкіри та хутра тощо.

62. Стратегія низьких цін: сутність, умови та приклади практичного застосування.

Базується на низькому рівні цін з метою залучення якнайбільшої кількості споживачів. Така стратегія часто використовується фірмами, котрі прагнуть збільшити свою частку ринку. Дана стратегія особливо успішна по відношенню до послуг, витрати на які падають згідно з "ефектом досвіду". "Ефект досвіду" полягає в тому, що по мірі накопичення досвіду у сфері обслуговування затрати на одиницю продукції зменшуються. Умови: • чутливість ринку до цін з високою еластичністю попиту; • несприятливість низької ціни для активних і потенційних конкурентів; • скорочення витрат виробництва і обігу в міру збільшення обсягів виробництва і збуту товарів Практичне застосування: витіснення конкурентів при посиленні конкуренції, коли компанія здійснює демпінг (зниження) цін.