Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

63.Стра-я “зняття вершків”: сутність, умови та приклади практичного застосування.

Така пол-ка використовується щодо товарів, які належать до категорії модних новинок, котрі мають незначну тривалість життєвого циклу. Вона характеризується максимально можливими високими цінами під час виведення на ринок нового товару і часу його існування на цьому ринку як товару-новинки. Перевагами такої політики є можливість швидкого покриття витрат на виробництво та маркетинг, отримання відповідних прибутків, підвищення іміджу п-ства як новатора, а також регулювання небажано високого попиту. Проте високий рівень цін є занадто привабливим і для конкурентів, що може змусити підприємство відмовитись у кінцевому підсумку від дальшої роботи з даним продуктом, штучно скоротити його життєвий цикл.

• високий рівень поточного попиту з боку великої кількості споживачів;

• первісна група споживачів, які менш чутливі до ціни, ніж наступні;

• непривабливість високої початкової ціни для фірм конкурентів і обмеженість конкурентів;

• асоціація у покупців високої ціни з високою якістю товару;

• відносно невисокий рівень витрат дрібносерійного виробництва, якій забезпечує фінансові вигоди для компанії.

Практичне застосування: випуск нових моделей комп’ютерів, телефонів, автомобілів іншої техніки, одягу тощо.

66. Споживачі як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Це метод ціно-ня, при якому за основу визначення ціни береться ступінь готовності споживача купити даний товар за запропонованою ціною. Головним фактором встановлення ціни на основі даного методу являється сприйняття споживачем цінності продукту, а не витрати. Ціно-ня починається з виявлення потреб та оцінок співвідношення між ціною та цінністю продукту. Кожна ціна обумовлює різну величину попиту. Вимоги, обумовлені витратами та прибутком, визначають нижню межу ціни, її верхня межа залежить від споживчого сприйняття (яку ціну готов заплатити споживач). Для визначення відношення споживача до рівня цін проводять спеціальні маркетингові дослідження, починаючи з опиту споживачів та закінчуючи тестуванням ринку.

64. Стра-я прориву на ринок: сутність, умови та приклади практичного застосування.

Вона використовується підприємством для виведення своїх товарів на нові ринки, створення там належного попиту. Такій політиці притаманні низькі початкові ціни, які в міру зростання попиту, популярності товарів, їх відповідної адаптації до нових ринків поступово можуть також підвищуватись. До такої політики вдаються тоді, коли на ринку, що освоюється підприємством, існує досить високий рівень конкуренції і коли його можна поділити на сегменти, виокремлюючи ті з них, де еластичність попиту є високою, а споживачі не сприймають низької ціни як показник низької якості продукції. Головна передумова використання такої політики полягає в наявності достатньо місткого ринку, необхідної кількості товарів, що робить можливим досягнення великих обсягів товарообороту, а за рахунок цього проходження підприємством точки беззбитковості, отримання ним прибутків. Перевагами тут є наявність реальних можливостей проникнення на ринок за рахунок надання споживачам конкретних цінових вигід, створення підприємству конкурентного пріоритету. Проте в такій політиці є й недоліки — збитки, які мають місце у процесі впровадження продукту на ринок, і ризик не пройти точку беззбитковості.

67. Конкуренти як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Метод ціно-ня, при якому за основу визначення ціни беруться ціни конкурентів та зважати на їх можливу реакцію на змінення ціни на ринку. Використовуються наступні підходи до ціно-ня:

1. виходячи з створених на ринку традицій ціно-ня;

2. слідування за цінами ринкового лідера.

В першому випадку ціни визначаються за умови, що кожний продавець даного ринку встановлює ціни, поважаючі звичаї ціно-ня і рівень цін, який склався на ринку. В другому випадку виробник визначає свої ціни, виходячи з цін ринкового лідера. При цьому лідерство визначається такими важливими показниками, як найбільша доля ринку, якість продукту, його престижність та ін. Так як ринкові позиції інших учасників ринку слабші від ринкового лідера, то ціни , ними встановлені, звичайно нижчі ніж у лідера.

Можна визначити 4 рівня конкуренції:

• Підприємство оцінює тих, хто пропонує подібний товар у тій же ціновій зоні.

• Підприємство поширює визначення конкурента на всіх продавців такого ж товару.

• Підприємство поширює визначення конкурента на всі фірми, що задовольняють одну і ту ж потребу.

Існує також 4 типи конкурентів: бажання-конкуренти, товарно-родові конкуренти, товарно-видові конкуренти,

марки-конкуренти (пр.- велосипеди).

68. Посередники як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Торгові посередники - це фірми, що допомагають компанії підшукувати клієнтів або безпосередньо продавати товари. Вони можуть забезпечити замовникам більш зручне місце, час та процедури придбання товару з меншими витратами, ніж змогла б це зробити фірма. Зручність місця торгові компанії створюють шляхом накопичення запасів в місцях знаходження самих клієнтів, зручність часу за рахунок експонування і забезпечення наявності товарів у період, коли споживач захоче їх купити. Зручність процедури придбання полягає в продажі товару з одночасною передачею права володіння ним. Фірми-організатори руху товару допомагають компанії створювати запаси своїх виробів та просувати їх від місця виробництва до місця призначення. У їх числі склади п-ства, що забезпечують накопичення та збереження товарів на шляху до місця призначення. Фірмі потрібно вибрати найекономічніші методи відвантаження з урахуванням вартості, об'єму і швидкості постачань, а також збереження вантажів. Агентства з надання марк-их послуг надають послуги з марк-их досліджень. Вони допомагають компанії також націлювати і просувати товари на ринки. Компанія повинна вирішити, чи потрібні їй ці послуги або вона зробить їх сама. До числа кредитно-фінансових установ відносяться банки, кредитні та страхові компанії, інші організації, що допомагають фірмі фінансувати угоди і страхувати себе від ризику у зв'язку з купівлею або продажем товарів.