Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_повний.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

16.Цілі маркетингу та їх характеристика.

Основна мета М. – сприяти вир-ву того, що продається, а не продажу того, що виробляється.Загальними цілями М. є:1) досягнення максимально можливого високого спо­живання, що створює умо-ви для максимального зрос­тання вир-ва, зайнятості, багатства;2) досягнення максимальної споживчої задоволеності;3) надання найширшого вибору, гранич-ної можливої різноманітності товарів;4) максимальне підвищення якості життя (якість, кіль­кість асортименту, доступ-ність і вартість товарів; якість фізичного сережовища; якість культурного життя);5) взаємна вигода споживача і вироб-ка

14.Сутність та спрямування сучасного маркетингу.

Маркетинг – це процес вивчення і формування спо­живчих запитів і переваг, а також використання всіх ресурсів і потенціалу фірми для їх задоволення з ураху­ванням отримання прибутку і для особистої потреби споживачів.Сучасний М. базується на таких принципах:1. Обгрунтований вільний вибір мети і стратегій розвит­ку фірм;2. Спрямованість на кінцевий результат і довготермі­нову перспективу д-сті фірми;3. Пріоритет нужд і потреб споживачів;4. Комплексний підхід до мети і ресурсів компанії;5. Оптимальне співвідношення центра-лізації і децентра­лізації управління;6. Принцип активної політики;7. Науковий підхід до вирішення М-х проблем.Основною метою М. є сприяти вир-ву того, що продаєть­ся, а не продажу того, що виробляється, тобто ринковим орі-єнтиром є потреби споживачів; взаємна вигода споживача і вир-ка; досягнення найкращих ек-них результатів.М. є складовою частиною ринкової концепції, яка хар-ся сукуп-тю ек-них відносин між продавцями та покупця-ми, наявністю попиту і пропозиції на товари, послуги, ідеї.В центрі уваги сучас. М є комплекс “під-во-ринок”.

15.Принципи маркетингу та їх характеристика.

1. Обгрунтований вільний вибір мети і стратегій розвит­ку фірм;2. Спрямованість на кінцевий результат і довготермі­нову перспективу д-сті фірми;3. Пріоритет нужд і потреб споживачів;4. Комплексний підхід до мети і ресурсів компанії;5. Оптимальне співвідношення центра-лізації і децентра­лізації управління;6. Принцип активної політики;7. Науковий підхід до вирішення М-х проблем.

17.Стратегічні задачі маркетингу.

До стратегічних задач М. належать:1) стратегії поведінки на ринку;2) стратегії продукту.Стратегічні задачі пов’язані в основному з організа­ційно-комерційною функцією розподілу, з формуванням та організацією каналів збуту. До них відносяться наступні задачі: прогнозування та планування перспективних потенційних каналів та шляхів збуту; обгрунтування та вибір прямого або непрямого типу збуту товарів, тобто без або з включенням проміжних ланок (суб”єктів) на шляху товару від виробника до споживача (пряма поставка самою фірмою-виробником; оптовій або роздрібній організації).СЗ також мають місце при організації фізичного пере­міщення товару до споживача. До них відносяться задачі маркетинг-логістики, які пов”язані з вибором оптимальних каналів та шляхів збуту, розміщення складів (їх функції, кількість та ємкість), а також з розробкою М-х заходів з ефективного супроводження товарних потоків від вироб­ника до споживача.