Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeT_ekzamen.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

25.Поняття працездатного віку, працездатності, трудових ресурсів.

Працездатний вік – один з елементів умовної градації віку людини залежно від її участі в трудовій діяльності. Межі працездатного віку визначаються законодавчо. В Україні вони складають 16 – 59 років для чоловіків та 16 – 54 роки для жінок.

Працездатність являє собою стан, який дозволяє людині без шкоди для здоров’я виконувати певну роботу. Розрізняють загальну працездатність, тобто здатність виконувати взагалі будь-яку роботу в звичайних умовах праці; професійну працездатність – здатність до виконання роботи з певної професії (спеціальності) і спеціальну працездатність - здатність працювати за певних виробничих або кліматичних умов.

трудові ресурси – це населення, яке здатне до трудової діяльності без врахування віку, тобто та частина населення, яка потенційно володіє працездатністю.

23.Кількісна оцінка відтворення населення.

Для кількісної характеристики відтворення населення використовується показники народжуваності, смертності, фертильності, життєвості, механічного, природного і загального приросту та інші.

Народжуваність і смертність розраховуються на тисячу осіб населення (в проміллях). Різниця між числом народжених та померлих при позитивному результаті називається природним приростом населення. Поряд з абсолютними величинами визначаються і відносні показники народжуваності, смертності і природного приросту, які називаються коефіцієнтами природного руху населення. Вони розраховуються як для всього населення, так і для певних вікових, статевих, соціальних та інших груп. Загальні показники визначаються як відношення відповідних абсолютних показників за даний період часу до середньої чисельності населення за той же період. Частка від ділення помножується на 1000. Аналогічні розрахунки проводяться для оцінки механічного приросту.

30.Поняття і склад економічно активного населення та економічно не активного. Використання показника ЕАН у визначенні пропозиції праці.

до економічно активного населення відносять всіх тих, хто пропонує свою працю для виробництва товарів та послуг.

Категорії економічно активного населення:

особи найманої праці;

самостійні працівники;

неоплачувані члени сімей;

сезонні і випадкові працівники;

особи, які тимчасово не працюють з об’єктивних причин;

учні, які поєднують навчання з роботою на режимах повного робочого часу;

учні та особи, які проходять профпідготовку на виробництві і одержують стипендію або заробітну плату.

До складу економічно неактивного населення відносяться особи, які не належать до числа зайнятих чи безробітних, а саме: учні та студенти денних форм навчання; пенсіонери за віком та інвалідністю; рантьє; особи, які отримують матеріальну підтримку від суспільних організацій та приватних осіб. з точки зору вузького підходу до визначення обсягів сукупної пропозиції на ринку праці, пропозицію в поточному періоді складатиме економічно активне населення, яке є тимчасово незайняте і активно шукає роботу самостійно або через відповідні служби. Саме воно потребує матеріальної допомоги та допомоги в працевлаштуванні в поточному періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]