Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeT_ekzamen.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

11.Фактори пропозиції праці та особливості їх дії в розвинутих країнах і в країнах перехідного типу.

фактори пропозиції робочої сили :

1 . Реальна заробітна плата, яка є основним матеріальним стимулом: чим вище її рівень, тим більше працівників пропонують свою працю і тим довше вони прагнуть працювати.

2.Прихильність до професії.

3.Престижність праці і підприємства – роботодавця.

4.Міра відповідальності, яка вимагається від працівника.

5.Можливість реалізувати свої творчі здібності.

6.Культурні і релігійні інтереси.

7.Атмосфера в колективі та таке інше.

Лінія пропозиції праці для сучасних умов господарювання економічно розвинутих краї, має важливу особливість

Ефект доходу

Ефект заміщення

Робочий час

10.Фактори зміни попиту на працю та характеристика їх дії.

фактори попиту на робочу силу:

  1. Фонд оплати праці, який має роботодавець для найму визначеної кількості працівників. Розмір цього цільового фонду є основним економічним фактором попиту на працю. Висока заробітна плата обмежує можливості підприємця у наймі додаткових працівників, скорочує його попит, і навпаки.

  2. Попит на продукцію підприємства, оскільки послуги праці необхідні саме як виробничий ресурс. Інакше кажучи, попит на працю є похідною від ринкового попиту на продукцію.

  3. Стан виробництва (особливості технології; розміри та ефективність капіталу, що застосовується; досконалість методів організації виробництва і праці тощо).

  4. Якість праці (освіта, професіоналізм, продуктивність праці, новаторство працівника).

5.Місце ринку праці в ринковій економіці, зв'язок з іншими ринками.

Ринок праці є найбільш складним елементом ринкової економіки. На ньому не тільки переплітаються інтереси працівника і роботодавця при визначенні ціни праці і умов її функціонування, але й як у дзеркалі відображається практично всі соціально-економічні явища, що відбувається у суспільстві.

Від того, наскільки успішно функціонує економіка, в якій фазі економічного циклу вона знаходиться, яка поведінка основних суб’єктів ринку залежить попит на робочу силу та її пропозиція, а відповідно, й рівень безробіття. Рівень інфляції і ставка процента на позику визначає інвестиційну активність, що в свою чергу формує рух системи робочих місць: зростає або скорочується їх число, створюються високотехнологічні робочі місця або вони відтворюються на попередньому технічному рівні.

Від рівня доходів населення залежить ступінь його трудової активності: чим нижче доходи, тим, при інших рівних умовах, відносно більше число людей змушене виходити на ринок праці і тим сильніше зростає напруга на ньому.

Великий вплив на поведінку суб’єктів ринку праці мають традиції, що склалися в трудовій сфері ринку та національні особливості поведінки. Тому національні ринки (наприклад, Японії, США) мають яскраво означені специфічні риси. Отже, явища, що відбуваються на ринку праці України, необхідно вивчати як прояв загальних закономірностей ринкової економіки і, водночас, як прояв української специфіки формування ринкового середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]