Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeT_ekzamen.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

26.Соціально-економічна характеристика трудових ресурсів

Трудові ресурси мають кількісні та якісні характеристики. Перші з них включають показники чисельності і складу. Другі – показники освітнього рівня, професійно-кваліфікаційної структури і т. ін.

Кількісна характеристика трудових ресурсів в часі та за темпами зміни визначається за допомогою абсолютних і відносних показників: абсолютного приросту, темпів росту і приросту трудових ресурсів.

Показники чисельності трудових ресурсів використовуються для складання балансу трудових ресурсів, в наукових дослідженнях, при плануванні працезабезпечення народного господарства.

При вивченні трудових ресурсів прийнято виділяти чотири основні вікові групи:

молодь від 16 до 28 років;

особи від 29 до 49 років;

особи передпенсійного віку (чоловіки 50 – 59 років, жінки 50 – 54 років);

особи пенсійного віку, зайняті в суспільному виробництві.

Структура трудових ресурсів за статтю розрізняється за територією країни і сферами зайнятості. Це обумовлене, зокрема, міграцією працездатного населення: в місцях вибуття частка чоловіків скорочується, в районах інтенсивного освоєння – зростає.

Важливе значення при якісній оцінці трудових ресурсів має вивчення професійно-кваліфікаційної структури трудових ресурсів, визначення питомої ваги працівників за видами діяльності, рівнем кваліфікації, що в сукупності характеризує сприйнятливість виробництва до результатів НТП.

27.Обєкти і методи прогнозування потреби в трудових ресурсах.

Об’єктом прогнозування є: динаміка чисельності працездатного населення; зміна співвідношення міського і сільського населення; характер і ступінь активності працездатного населення; структура зайнятості та її територіальні зрушення; зміна професійно-кваліфікованої структури та інше.

При розрахунку прогнозних показників трудових ресурсів частіш за все використовуються наступні методи:

прогнозної екстраполяції;

експертних оцінок;

аналогії;

нормативний;

моделі структурно-балансового типу;

багатофакторні моделі.

28.Баланс трудових ресурсів країни.

Формування і розподіл трудових ресурсів через систему взаємопов’язаних показників відображається у балансі трудових ресурсів.

Зведений баланс трудових ресурсів складається з двох частин:

перша частина показує наявність трудових ресурсів і їх складові компоненти: працездатне населення в працездатному віці, працюючі пенсіонери та підлітки;

друга частина балансу характеризує їх розподіл за суспільними групами,видами зайнятості, сферами та галузями народного господарства.

Аналіз трудових ресурсів ведеться за двома напрямками. За першим досліджується демографічні основи відтворення трудових ресурсів, тобто чисельність, динаміка і склад населення.

За другим напрямком досліджуються власне трудові ресурси, тобто їх чисельність, динаміка, розподіл і використання у народному господарстві.

Послідовність розрахунку ресурсної частини балансу трудових ресурсів:

1.Обґрунтовується чисельність населення в працездатному віці (за даними демографічного прогнозу).

2. Оцінюється чисельність працюючих пенсіонерів на плановий період.

3.Визначається чисельність зайнятих в особистому господарстві

4.Розраховується чисельність зайнятих у народному господарстві

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]