Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeT_ekzamen.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

52. Основні сфери організаційно- практичної діяльності моп.

У своїй діяльності МОП використовує три основні методи:

1. Розробка та прийняття міжнародних трудових норм та контроль за їх виконанням (нормотворча діяльність).

2. Надання країнам допомоги у вирішенні соціально-трудових проблем, тобто здійснення технічного співробітництва.

3. Проведення досліджень та здійснення публікацій з проблем у сфері праці.

Нормотворча робота є головною у діяльності МОП та здійснюється задля досягнення її основних цілей і завдань. МОП розробляє міжнародні програми щодо покращання умов праці та життя трудящих, підвищення можливостей зайнятості та підтримки основних прав людини, вдосконалення загальної і професійної освіти.

53.Взаємовідносини України з моп

МОП активно працює в Україні з початку 90-х років. МОП вже здійснила проекти пов'язані з аналізом стану соціальної політики (спільно з ПРООН і Світовим банком), кризового стану ринку праці в Україні (1995 рік), розвитком соціального партнерства. Протягом усього часу МОП надавала і продовжує надавати допомогу Урядові в експертній оцінці законопроектів, ознайомленні урядовців, представників профспілок і роботодавців з міжнародними стандартами статистики праці та її національною систематизацією.

Нині МОП спільно з ПРООН та іншими агенціями здійснює в Україні важливі проекти, які пов'язані з розробкою моделі соціального бюджету, ринком праці та професійним навчанням безробітних, розвитком малого та середнього підприємництва, соціального партнерства і діалогу.

54.Особливості регулювання соціально-трудових відносин в різних країнах.

На даний момент в світі регулювання соціально-трудових відносин здійснюється методами соціального партнерства. Визначення основних моделей регулювання СТВ методами соціального партнерства, що існують в світі та відмінностей між ними приводить до ідентифікації таких моделей:

1)Північноєвропейська- характеризується високим рівнем централізації договірного процесу, усі рішення щодо СТВ приймаються за активної ролі владних структур та за участі всіх соціальних партнерів.

2)Центральноєвропейська – основний рівень соціально партнерства - основні угоди приймаються на рівні регіонів та галузей на національному рівні, як правило не створюються постійно діючі органи соціально партнерства.

3)Південноєвропейська – переговрний процес здійснюється на мікроекономічному рівні, роль профспілок руху не значна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]