Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeT_ekzamen.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

72.Види норм праці.

1.Норма часу – це час на виготовлення одиниці продукції або на виконання однієї виробничої операції одним робітником або бригадою.

2.Норма виробітку відображає кількість продукції, яка повинна бути виготовлена одним робітником або бригадою за певний проміжок часу.

3.Норма обслуговування показує кількість верстатів, робочих місць, одиниць виробничої площі та інших виробничих об’єктів, закріплених для обслуговування за одним робітником або бригадою.

4.Норма чисельностіце чисельність робітників, необхідних для виконання певного обсягу роботи, наприклад, для обслуговування одного або декількох агрегатів.

5.Норма керованості ( число підлеглих ) – це кількість робітників, які повинні бути безпосередньо підпорядковані одному керівнику.

6.Нормоване завдання визначає необхідний асортимент та обсяг робіт, які повинні бути виконані одним робітником або бригадою за певний проміжок часу (зміну, добу, місяць).

73.Методи нормування праці.

В нормуванні праці використовують дві групи методів: аналітичні і сумарні.

Аналітичні методи передбачають встановлення норм на основі аналізу конкретного трудового процесу, проектування раціональних режимів роботи устаткування й прийомів праці робітників.

Різновидами аналітичних методів є:

1.аналітично – розрахункові (при їх застосуванні за основу беруться нормативні матеріали);

2.аналітично – дослідницькі (основані на даних, отриманих шляхом спостереження за трудовими процесами на досліджуваних робочих місцях).

При сумарних методах норми визначаються без аналізу конкретного трудового процесу і проектування раціональної організації праці на основі досвіду нормувальника.

74. Методи вивчення ефективності використання робочого часу.

Вивчення витрат робочого часу здійснюється за допомогою хронометражу, фотографії робочого часу та фотохронометражу.

Хронометражце метод спостереження і реєстрації елементів операцій, які багатократно повторюються. При його проведенні вивчається лише час виконання операцій, тобто оперативний час.

Хронометраж служить для:

  • аналізу прийомів праці;

  • встановлення нормованої тривалості елементів операцій.

Фотографія робочого часу – це метод спостереження і реєстрації всіх без виключення витрат робочого часу протягом певного періоду (зміни, її частини або декількох змін).

На відміну від хронометражу цей метод дозволяє вивчити трудовий процес протягом усього робочого дня і виявити втрати і нераціональні витрати внутрішньозмінного фонду робочого часу.

В процесі проведення фотографії робочого часу виконавця:

  • з’ясовуються причини невиконання норм виробітку;

  • виявляються втрати робочого часу і причини, що їх обумовили;

  • досліджуються синхронність між дільницями і узгодженість в бригадах;

  • визначається інформація для удосконалення організації праці на робочих місцях;

  • збираються вихідні дані для розробки нормативів часу обслуговування робочого місця, підготовчо – заключного часу, часу на відпочинок та власні потреби;

  • вивчається передовий досвід робітників щодо використання часу зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]