Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

91.Документальне оформлення та облік результатів інвентаризації необоротних активів.

Інвентаризація – це методичний прийом БО, сутність якого полягає у виявленні та відображенні в обліку господарських засобів та джерел формування, які не знайшли відображення в БО. Мета: забезпечення достовірності даних БО. Інв-я проводиться за місцем надходження об’єктів або матеріально відповідальної особи. Обов’язково – на 1 жовтня (перед складанням річної звітності). Інв-я проводиться за наказом керівника постійно діючою комісією: голова(керівник чи його замісник) та члени комісії (фахівці під-ва). Інв-я проводиться за присутністю матеріально відпов. Особи, яка на бланку засвідчує, що всі цінності оприбутковані (на бланку є розписка).

Згідно з Порядком № 732 однією з форм первинного обліку об'єктів права інтелектуальної власності в складі НА є типова форма № НА-4 “Інвентаризаційний запис об'єктів права інтелектуальної власності в складі нематеріальних активів”. Крім того, в Порядку № 732 надано порядок заповнення ф. № НА-4

Послідовність оформлення результатів інвентаризації (підписування інвентаризаційного опису членами комісії й матеріальновідповідальними особами, передача до бухгалтерії, виведення результатів (нестач, надлишків, прийняия рішень)) аналогічна послідовності проведення інвентаризацій запасів і основних засобів.

Слід зазначити, що формально ф. № НА-4 призначено лише для оформлення результатів інвентаризації НА, що є об'єктами інтелектуальної власності. На практиці цю форму, враховуючи її реквізити, можна використовувати під час інвентаризації всіх НА. Відображення в бухгалтерському обліку результатів інвентаризації НА при виявленні нестач та надлишків наведено в табл. 1, 2.

Також слід зазначити, що новим нормативним документом - Методичними рекомендаціями № 1327 врегульовано порядок відображення в бухгалтерському обліку оприбуткування виявлених при інвентаризації розробок (незавершених або завершених, щодо яких оформлюються або не оформлюються право-встановлюючі документи - патенти, свідоцтва, ліцензії тощо).

Списано залишкову вартість НА 

Д976  К12 

Списано суму накопиченої амортизації (дані умовні) 

Д133  К12

Відображено суму нестачі на позабалансовому рахунку:

   Збільшення сум невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей на позабалансовому рахунку 072 

Віднесено суму нестачі на винну особу:

Д375  К746

Відображено відшкодування винною особою шкоди (при погашенні готівкою)  Д301    К375

92.Документальне оформлення та облік готової продукції.

До запасів відноситься готова продукція. До готової продукції відноситься продукція, обробку якої закінчено і яка пройшла випробування, прийняття, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками та відповідає технічним умовам і стандартам.

Бух облік ГП ведеться на рах 26 за фактичною виробничою собівартістю або за нормативною собівартістю

ГП передається з цеху п-тва на склад ГП у підзвіт матеріально відповідальної особи. При цьому оформ такі документи: відомості, накладні (типова форма № М-11.

Облік ГП на складі ведеться на картках складського обліку (типова форма М-12) у нат показниках.

Синтетичний облік наявності і руху готової продукції за фактичною собівартістю ведеться на активному рахунку 26 «Готова продукція».

За дебетом рахунка 26 “Готова продукція” відображають надходження

готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою

собівартістю.

Суму

відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за

обліковими цінами, котру відносять до реалізованої продукції, відображають за

кредитом рахунка 26 “Готова продукція” і дебетом відповідних рахунків, на

котрих відображено вибуття готової продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]