Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

124.Визначити економічну сутність понять нерозподіленого прибутку та непокритих збитків. Облік їх формування і використання.

Фінансовими результатами діяльності є нерозподілений прибуток чи непокриті збитки. Нерозподілений прибуток, або непокритий збиток, є складовою власного капіталу і формується за рахунок прибутку, який не був розподілений (тобто спожитий).Облік НПНЗ поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на активно-пасивному рахунку 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)». За Кредитом – збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за Дебетом – збітки та використання прибутку. Субрахунки: 441 – НП(призначений для обліку наявності та руху НП на якому наростаючим підсумком протягом року накопичується інф-я про прибуток; пасивний); 442 –ПЗ(їх списання здійснюють за рахунок НП, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо; активний); 443 – Прибуток використаний у звітному періоді (відображається розподіл прибутку між власниками, відрахування в резервний капітал та інше використання прбутку; активний)

125.Документальне оформлення та облік прибутку, використаного у звітному періоді.

Фінансові результати від усіх видів діяльності (основної діяльності, фінансових операцій, надзвичайних подій), як зазначалося раніше, наприкінці звітного періоду списуються на фінансово-результатний рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», який ведеться за субрахунками: 441 «Прибуток нерозподілений»,

442 «Непокриті збитки»,

443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Згідно із законодавством одержаний підприємством прибуток на субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений» відображається наростаючим підсумком з початку року і до кінця року показується нерозподіленим. Використання одержаного прибутку протягом року відображається на дебеті субрахунка 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» в кореспонденції з кредитом рахунків:

40 «Статутний капітал» (на суму прибутку, використаного на збільшення статутного капіталу);

43 «Резервний капітал» (на суму прибутку, використаного на створення або поповнення резервного капіталу);

67 «Розрахунки з учасниками» (на суму дивідендів, нарахованих акціонерам за простими і привілейованими акціями, а також нарахованої належної суми прибутку учасникам, які вибувають).

Субрахунок 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» — активний; виконує функцію регулювального контрарного рахунка по відношенню до пасивного субрахунка 441 «Прибуток нерозподілений». Ведення цього субрахунка забезпечує інформацію на будь-яку звітну дату про суму одержаного з початку року прибутку (за даними субрахунка 441), суму використаного прибутку (за даними субрахунка 443) і суму невикористаного прибутку, що залишилася на звітну дату в господарському обороті підприємства (як різниця між залишками зазначених субрахунків).

При складанні річного звіту сума використаного прибутку списується на зменшення нерозподіленого прибутку записом по дебету субрахунка 441 «Прибуток нерозподілений» і кредиту субрахунка 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]