Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

142.Документальне оформлення та облік розрахунків за лікарняними листками (тимчасова непрацездатність).

Підставою для нарахування допомоги у разі тимчасової непрацездатності є листок непрацездатності.

Листок непрацездатності видається лікувальним закладом. У листку зазначається вид непрацездатності та час звільнення з роботи. На зворотному боці лікарняного відділом кадрів або керівником підприємства визначається безперервний стаж роботи на підприємстві згідно з трудовою книжкою. Довідка про заробітну плату заповнюється бухгалтерією підприємства (приклад заповнення зворотного боку листка непрацездатності див. на стор. 3).

Допомога у разі тимчасової непрацездатності надається з першого дня втрати працездатності і до її відновлення або встановлення групи інвалідності.

Якщо тимчасова непрацездатність настала під час перебування працівника в щорічній (основній чи додатковій) відпустці, допомога надається за всі дні звільнення від роботи, підтверджені лікарняним листком.

Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю під час відпустки без збереження заробітної плати, у тому числі відпустки по догляду за дитиною віком до 3-х років, не нараховується. Допомога в цьому випадку може бути нарахована лише з того дня, коли працівник мав приступити до роботи.

В бухгалтерському обліку використання коштів соціального страхування відображається по дебету рахунка 652 «За соціальним страхуванням» і кредиту рахунків:

661 «Розрахунки за заробітною платою» (на суму нарахованої допомоги по тим-часовій непрацездатності працівникам),

30 «Каса» (на суму разової допомоги, виплаченої з каси за рахунок коштів соціального страхування),

31 «Рахунки в банках» (на суми коштів соціального страхування, використані в безготівковому порядку, а також перераховані до Фонду соціального страхування України).

143.Документальне оформлення та облік нарахування і сплати внесків за страхуванням на випадок безробіття та від нещасних випадків на виробництві.

Всі п-тва, установи організації незалежно від форм власності, виду д-сті і господарювання та фіз. Особи повинні обчислювати та сплачувати страхові внески до фонду соц. Страх з тимчасової втрати працездатності.

Законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового держ соц. Страх» від 11.01.2001 р. за № 2213-ІІІ встановлено розміри внесків на загальнообов’язкове держ соц. Страх на випадок безробіття:

1) для роботодавців – 1,3% від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визнач згідно з нормативно-правовими актами та підлягають обкладанню податком з доходів фіз. Осіб.

2) для найманих працівників – 0,5 % від суми оплати праці, що включає основну та додаткову зарплату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в нат формі, які підлягають обкладанням податком з доходів фіз. Осіб.

Нарах та перерах страхові внески роботодавців та застрахованих осіб обліковуються: п-твами та організаціями – суб’єктами підприємницької д-сті на субрахунку 653. Роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарах і перерах страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового держ соц. Страх України на випадок безробіття.

Розрахунок розміру срах внеску для кожного п-тва проводиться Фондом соц. Страх від нещасних випадків відповідно до Порядку визнач страх тарифів для п-ств, установ та організацій на загальнообов’язкове держ соц. Страх від нещасного випадку на вироб.

Встановлено страхові тарифи на страх від нещасного випадку, які спричинили втрату працездатності у розмірі від 0,66% до 13,6%.

Розміри страх внесків страхувальників обчислюються:

1) для роботодавців – у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників;

2) для добровільно застрахованих осіб – у відсотках від мін зарплати з розрахунку на календарний рік.

Нарах та перерах страхові внески роботодавців та застрахованих осіб обліковуються: п-вами та організаціями – суб’єктами підприємницької д-сті на субрах 656.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]