Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

158.Документальне оформлення та облік фінансових доходів підприємства.

Під фін д-стю розуміють д-сть, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу п-тва.

Для обліку доходів від фінансових інвестицій в інші підприємства планом рахунків призначено рахунки:

Рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі»

Рахунок 73 «Інші фінансові доходи».

Рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі» використовується для відображення прибутку, одержаного від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких здій- снюється за методом участі в капіталі. Метод участі в капіталі передбачає збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на суму відповідно збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об’єкта інвестування.

У цьому випадку рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі» буде кореспондувати безпосередньо з дебетом рахунка 14 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі».

Рахунок 73 «Інші фінансові доходи» використовується для відображення дивідендів, процентів та інших доходів, одержаних від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі).

Наприкінці звітного періоду сальдо рахунків 72 «Дохід від участі в капіталі», 73 «Інші фінансові доходи», 95 «Фінансові витрати», 96 «Втрати від участі в капіталі» списуються на субрахунок 792 «Результат фінансових операцій», що дає змогу визначити результат від фінансової діяльності підприємства.

159.Документальне оформлення та облік доходів від надзвичайної діяльності.

Надзвичайна подія – це подія або операція, яка відрізняється від звичайної д-сті п-тва і не виникає часто або регулярно. До надзвичайних подій відносять аварії, стихійні лиха та ін..

Рахунок 75 "Надзвичайні прибутки" застосовується для відображення прибутків, що виникли внаслідок надзвичайних подій. Рахунок 75 "Надзвичайні прибутки" має такі субрахунку: 751 "Відшкодування збитків від надзвичайних подій"; 752 "Інші надзвичайні прибутки". По кредиті рахунка відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, утрат від надзвичайних подій, по дебеті — списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати". На субрахунку 751 "Відшкодування збитків від надзвичайних подій" відбивається сума відшкодування витрат від надзвичайних подій включаючи відшкодування витрат від непередбачених витрат від надзвичайних подій. На субрахунку 752 "Інші надзвичайні прибутки" відображається прибуток від інших чи подій операцій, що відповідають визначенню надзвичайних подій. Кореспонденція рахунків по обліку прибутків від надзвичайних подій приведена в таблиці:

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Облік прибутку від надзвичайних подій

Обліковані залишки від списання запасів, знищених до надзвичайних подій

209

75

Визнаний прибуток, отриманий в результаті відшкодувань вартості застрахованого майна

651

751

Списання надзвичайних прибутків на фінансовий результат

751

794

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]