Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

128.Документальне оформлення та облік довгострокових облігацій

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу у передбачений в ньому термін, з виплатою фіксованого відсотку, якщо інше не передбачено умовами випуску.

Для обліку розрахунків за випущеними та сплаченими власними облігаціями строком погашення більше 12-ти місяців з дати балансу признаений рахунок 52.

Рах 52 має такі субрахунки:

521

522

523

За К субрах 521 ведеться облік боргових зоб за номінальною в-стю облігацій, а за Д – погашення заб за розрахунками з власниками облігацій.

За К субрах 522 ведеться облік нарах сум премій за випущеними облігаціями, за Д – погашення заб з нарахованих премій за облігаціями.

За Д субрах 523 ведеться облік сум дисконту за випущеними облігаціями, за К – списання нарахованих сум.

129.Розкрити суть поточних зобов’язань, їх склад та облік.

Зобов’язання – заборгованість, яка виникла в результаті минулих подій і погашення якої в майбутньому як очікується призведе до зменшення економічних вигод. Поточні зобов’язання характеризуються тим, що їх погашення очікується протягом 12 міс з дати балансу. До поточ зобов’яз входять: короткострокові кредити банку, короткострокові векселі видані, короткострокові зобов’язання по орендній платі, розрахунки з бюджетом за податками, розрахунки за страхуванням і соціальними фондами, розрахунки з оплати праці. Короткостр кредити банків – сума поточних зобов’язань під-ва перед банками за отриманими позиками. Для обліку – пасивний основний розрах рахунок 60 «Короткострокові позики». К: сума одержаних кредитів; Д: сума їх погашення та переведення до довгострокових зобов’язань у разі відстрочення кредитів. Аналітичний облік ведеться за банками у розрізі кожного кредиту та строками їх погашення. Зобов за короткостр векселями виданими – сума поточних зобов під-ва постачальникам, підрядникам та іншим кредиторам за одержані сировину, матеріали, товари, послуги, роботи та за ін. операціями, на яку під-вом видані векселі, що оформляються на строк до 1 року. Для обліку – рахунок 62 «Коротк векселі видані». К: видача векселів у забезпечення поставок постачальників та ін. кредиторів та в забезп ін. операцій; Д: погаш заборг за виданими векселями, їх списання тощо. Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем та за строками їх погашення. Облік розрах за податками і обов’язков платежами. Податки – обов’язкові платежі фіз. І юр осіб до центр та місц бюджетів, здійснювані у порядку та на умовах, що визначені законом. Для обіку – активно-пасивний основний розрах рахунок 64 «Розрахунки за податками і платежами». К: нараховані платежі до бюджету; Д: належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Аналітичний облік ведеться окремо за кожним податком. Облік зобов’язань з інших операцій. До розрахунків з інших операцій відносяться розрахунки з учасниками та інші розрахунки. Розрахунки з учасниками – рахунок 67 «Розрахунки з учасниками». К: заборг під-ва перед учасниками і засновниками; Д: виплата заборг. Також нарах дивіденди за підсумками діяльн під-ва після вирахування податку на прибуток. Інші розрах за зобов: розрах за одерж авансами, внутр. розрах, внутрішньогосп розрах, розрах за нарах %, розрах з ін. кредиторами. Для обліку – рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями». К: суми одерж або нарах авансів, попередньої оплати за продукцію і послуги тощо; Д: погаш або списання заборг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]