Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

16. Надати класифікацію джерел формування господарських ресурсів (активів) підприємства.

Джерела фінансування активів підприємства поділяються на дві групи :1)джерела власних коштів; 2)джерела залучених коштів. До 1) належать: власний капітал, забезпечення зобов’язань, нерозподіле­ний прибуток та цільове фінансування і цільові надходження. До власного капіталу належить: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий, резервний і нерозподілений прибуток. Статутний капітал утворюється за рахунок внесків власників у майно підприємства для забезпечення його діяльності. Пайовий капітал формується за рахунок пайових внесків членів кооперативу або інших товариств. Додатковий капітал утворюється в процесі діяльності підприємства за рахунок дооцінки активів безоплатно одержа­ного майна від інших осіб. Резервний капітал утворюється за рахунок прибутку підприємства з метою усунення можливих в майбутньому тимчасових фінансових затруднень. Нерозподілений прибуток – це сума чистого прибутку, що залишилася в обороті підприємства після сплати до бюджету та позабюдже­тних фондів податків та обов’язкових платежів, і розподілу відповідної суми прибутку між власниками підприємства. Цільові фінансування і цільові надходження - це джерела коштів, що створюються на підприємстві за рахунок бюджетних асигнувань, за рахунок внесків юридичних і фіз. осіб на цільові заходи. До 2) джерел залучених коштів належать зобов’язання по розрахунках, які виникають у під-вах в процесі господарської дія-ті і служать тимчасовим джерелом певної частки ресурсів. Зобов’язання по розрахунках :довгострокові і поточні. До довгострокових: довгост. кредити банку, та інші. До поточних зобов’язань належать: зобов’язання, які підлягають погашенню протягом опера­ційного циклу або протягом 12 місяців. Такими є: короткострокові кредити банків, кредиторська забор­гованість за товари, роботи, послуги; поточні зобов’язання по розрахунках з бюджетом, по оплаті праці тощо

17. Визначити власні джерела утворення господарських засобів та надати їх характеристику.

До власних джерел формування господарських засобів належать кошти статутного та пайового капіталу (кошти, внесені засновниками на час реєстрації підприємства), додаткового та резервного капіталу, прибутку (одержаного за результатами діяльності). Власний капітал підприємства визначається вартістю його майна — тобто чистими активами, що обчислюються як різниця між вартістю майна (активів) і залучених коштів. До власного капіталу належать: статутний капітал, пайовий та додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, забезпечення та цільове фінансування, доходи майбутніх періодів.

Статутний капітал формується за рахунок сукупності вкладів засновників (власників) у майно підприємства для забезпечення його діяльності в розмірах, визначених установчими документами (статутом). Розмір статутного капіталу може змінюватися лише за рішенням засновників (акціонерів) за рахунок додаткових вкладень засновників або за рахунок частини прибутку підприємства. Аналогічно формується і пайовий капітал. Резервний капітал є джерелом коштів, призначених для покриття передбачуваних у майбутньому можливих видатків, резервів на списання прострочених боргів, гарантійних зобов'язань, збитків тощо.

Додатковий капітал формується за рахунок емісійного доходу, дооцінки активів, безоплатно одержаного майна тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]