Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

139.Документальне оформлення та облік розрахунків за депонованою заробітною платою.

Відповідно до п. 1.2 Положення НБУ № 637 депонована заробітна плата — це готівкові кошти, отримані підприємствами (підприємцями) для виплат, пов’язаних з оплатою праці, і не виплачені у встановлений строк окремим фізичним особам. Розглянемо, як оформляється в касі підприємства і враховується в бухгалтерському і податковому обліку депонована заробітна плата.

На суму депонованої заробітної плати в бухгалтерському обліку роблять запис по дебету рахунка 661 «Розрахунки за заробітною платою» і кредиту рахунка 662 «Розрахунки з депонентами». В подальшому, при виплаті працівникам заробітної плати, зарахованої раніше на рахунок депонентів, роблять запис по дебету рахунка 662 «Розрахунки з депонентами» в кореспонденції кредитом рахунка 30 «Каса».

Сума депонованої заробітної плати, по якій закінчився строк позовної давності (3 роки), яка підлягає перерахуванню до бюджету, відображається записом по дебету рахунка 662 «Розрахунки з депонентами» і кредиту рахунка 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами». Перерахування зазначеної суми до бюджету відображається записом по дебету рахунка 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами» і кредиту рахунка 31 «Рахунки в банках».

140.Документальне оформлення та облік нарахування зі сплати внесків до пенсійного фонду.

Серед розрахунків з Пенсійним фондом України можна виділити такі: 1) під-ва, установи та орг.-ї будь-якої форми власності, виду діяльн та господарювання нараховують 33,2% від суми фактичних витрат на оплату праці; 2) для під-в, установ, орг.-й, де працюють інваліди, внески визначаються окремр за ставкою 4% від суми фактичних витрат на оплату праці; 3) фізичні особи - підприємницької діяльності,які обрали особливий спосіб оподаткування та члени їх сімей сплачують страхові внески у розмірі 33,2% від суми доходу отриманого від відповідної діяльності; 4) фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності,які обрали особливий спосіб оподаткування та члени їх сімей сплачують страхові внески у фіксованому розмірі відповідно до законодавства України. Відповідно до Закону №400 збір утрим з доходів фіз. осіб, що працюють за контрактом та цивільно-правовим договором: 0,5% з частини доходу, що не перевищ прожитковий мінімум, 2% частини доходу більше прожиткового мінімуму, 1% - 5% від об’єкта обкладання на місяць утрим з сукупного заробітку деяких категорій платників. Перерахунок страхових внескив до Пенсійного фонду здійснюється одночасно ії одержанням зарплати. Облік відображається на субрахунку 651 «За пенсійним забезпеченням» пасивного рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням». К: сума нарахувань та утримань; Д: перерахування до Пенсійного фонду та використання.

141.Документальне оформлення та облік нарахування й використання внесків за соціальним страхуванням на випадок тимчасової втрати працездатності.

За чинним законодавством передбачено ведення таких видів державного соціального страхування: пенсійне; медичне; страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і затратами, зумовленими народженням та похованням; страхування на випадок безробіття; страхування від нещасного випадку на вир-ві та прозахворювання, які спричинили втрату працездатності; інші види страхування, передбачені законами України. Облік розрахунків з органами страхування підприємства ведуть на рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням", який має такі субрахунки: 651 "За пенсійним забезпеченням"; 652 "За соціальним страхуванням"; 653 "За страхуванням на випадок безробіття"; 654 "За індивідуальним страхуванням"; 655 "За страхуванням майна"; 656 «За страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань». За кредитом рахунку 65 відображаються нараховані зобов’язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, за дебетом – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на під-ві. Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, за страхувальниками та окремими договорами страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]