Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

144.Документальне оформлення та облік розрахунків заробітної плати за час перебування у відпустці, як за рахунок раніше створеного забезпечення виплат відпусток, так і без нього.

Законодавством України установлено такі види відпусток: 1) щорічні відпустки: — основна відпустка; — додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці; — додаткова відпустка за особливий характер праці; — інші додаткові відпустки, передбачені законодавством; 2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням; 3) творча відпустка; 4) соціальні відпустки: — відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами; — відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; — додаткова відпустка працівникам, які мають дітей; 5) відпустки без збереження заробітної плати. Для оплати відпусток необхідні значні кошти тому для забезпечення рівномірного включення таких витрат до собівартості продукції створюється забезпечення. Забезпечення створюється виходячи не лише з сум витрат на зарплату, а й і сум витрат на внески на обов’язкове пенсійне та соціальне страхування. Методику створення забезпечення можна подати так: місячна сума забезпечення дорівнюватиме добутку фактично нарах зарплати у поточному місяці та норми, згідно з якою визнач сума нарахувань забезпечення, яка в свою чергу дорівнюватиме відношенню річної планової суми на оплату відпусток та загального планового фонду оплати праці. Створення забезпечення слід здійснювати щомісячно. Для обліку забезпечення виплат відпусток призначений субрахунок 471 «Забезпечення виплат відпусток». Розрахунок відпускних проводиться за формулою: Відп =[ЗП/(365(366)-С)]*Дн, де Відп – сума оплати за час відпустки; ЗП – сума зарплати за 12 міс або за відправ час; 365(366) – к-кість календ днів за 12 міс у звич і високос році відпов; С – к-кість святкових і нероб днів (10 днів); Дн – к-кість календ днів відпустки.

145.Визнання, класифікація, загальна схема обліку витрат.

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, яке призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками). Критерії визнання активом: 1) існує ймовірність зменшення активів або збільшення зобов’язань; 2) за умови достовірної оцінки. Критерії визнання витратами: — витрати відображають у бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань; — витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, яке призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками) за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені; — витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для одержання якого їх здійснено; — витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображають у витратах того звітного періоду, в якому їх було здійснено; — якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

Класифікація: 1) витрати: прямі і непрямі; 2)витрати за видами діяльності: звичайної та надзвичайної діяльності; 3) витрати за економічними елементами: матеріальні, на оплату праці, на соц. Заходи, на амортизацію, інші; 4) витрати за напрямами діяльності: на основне вир-во, на обслуг вир-во, на загально вир заходи, на адм. заходи, на збут, інші; 5) витрати, які залежать від обсягу діяльності: постійні, змінні.

У Плані рах для обліку витрат залучено два класи рах:

Клас 8( використовується за бажанням малими п-вами, які можуть викоритовувати рах тільки 8 класу та всіма іншими п-вами одночасно з використанням рах класу 9)

Клас 9 (ведеться всіма п-вами, проте цей клас може не використовуватись тими п-твами, д-сть яких не спрямована на ведення комерційної д-сті)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]