Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

146.Розкрити елементи операційних витрат, їх склад та облік.

Операційна діяльність – основна діяльність під-ва, тобто діяльність, яка пов’язана з виробництвом, реалізацією прод. або товарів, послуг, що є визначальною метою створ. під-ва та забезпечує основну частину доходу. Витрати операційної діяльності поділяються на – 1) виробнича собівартість (23); 2) собівартість реалізації (90); 3) загальновиробничі витрати (91); 4) адміністративні витрати (92); 5) витрати на збут (93); 6) інші витрати операційної діяльності (94).

1) Виробнича собівартість – виражена в гр формі сукупність витрат на вор-во продукціїї або надання послуг, що складається з прямих матеріальних витрат, прямих витрат на оплату праці, інших прямих витрат (соц заходи, амортизація), інших загальновиробничих витрат. Для обліку – активний витратний рахунок 23 «Виробництво». Д: прямі витрати на виготовлення продукції, втрати від браку, загальновир витрати; К: списання факт собіварт продукції.

2) Собівартість реалізації – вартість, за якою продукція або послуги будуть реалізовані. Для обліку – активний витратний рахунок 90 «Собівартість реалізації». Д: СВ вигот прод, нерозп загвир витрати, понаднормові втрати; К: списання на фінансовий результат.

3) Загальновиробничі витрати - витрати по обслугов-ню вир-ва та упр-нню роботою цехів та інш. підрозділів осн. та допоміжн. вир-ва. Для обліку – ативний витратний рахунок 91 «Загальновиробничі витрати». Д: сума витрат; К: списання на собівартість виготовленої або реалізованої продукції.

4) Адміністративні витрати - загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління під-вом. Для обліку – активний витратний рахунок 92 «Адміністративні витрати». Д: сума визнаних витрат (запаси, зарплата, амортизація); К: списання на фінансовий результат.

5) Витрати на збут - включають такі витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг). Для обліку – активний витратний рахунок 93 «Витрати на збут». Д: сума визнаних витрат (запаси, зарплата, амортизація); К: списання на фінансовий результат.

6) Інші витрати операційної діяльності – включають в себе втрати від знецінення запасів, нестачі й втрати від псування цінностей, визнані штрафи, пені, неустойки та інші. Для обліку – активний витратний рахунок 94 «Інші витрати операційної діяльності». Д: сума визнаних витрат (запаси, зарплата, амортизація); К: списання на фінансовий результат.

147.Документальне оформлення, порядок формування та облік загальновиробничих витрат, методи їх розподілу.

Загальновиробничі витрати - витрати по обслугов-ню вир-ва та упр-нню роботою цехів та інш. підрозділів осн. та допоміжн. вир-ва. Склад: 1)витрати на управління вир-вом (оплата праці апарату упр-ня цехами, витрати на соц. програми і мед. обслуг-ння апарату упр-ня), 2)амортиз.осн. засобів заг.-вир. призначення., 3)витрати на утримання (експл-цію ремонт, страхув. тощо) необоротних активів, 4)витрати на удосконалення технології та орган-ції вир-ва, 5)витрати на отоплення, освіщення, тощо вир. приміщень, 6)витрати на обслугов-ня вир. процесу(оплата загал.-вир-го персонала; відрах-ня на соц. заходи, мед. страх-ня роб-в управл-ня вир-ом); 7) витрати на охорону праці, техніку безпеки і охорону навкол. середовища; 8) інші витрати. Синтетичний облік відображається на активному витратному рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». Д: сума витрат; К: списання на собівартість виготовленої або реалізованої продукції. Аналітичний облік ведеться по кожному цеху окремо. Загальновиробничі витрати поділяють на: змінні (витрати на обслуг вир-ва, які залежать від обсягу вир-ва) та постійні (витрати на обслуг вир-ва, які не залежать від обсягу вир-ва). Змінні витрати повністю включаються до вир собіварт і відображ: Д23_К91. До складу вир собіварт входять тільки ті потійні витрати, фактична сума яких буде меншою або рівною встановленому нормативу – це розподілені загальновир витрати, що відображ: Д23_К91.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]