Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

112.Документальне оформлення та облік коштів на поточних рахунках в банку в іноземній валюті.

Для зберігання вільних грошових коштів та проведення безготівкових розрахунків відкриваються в банку поточні рахунки. Банки відкривають рахунки зареєстрованим в установленому порядку юридичним та фізичним особам. Рахунки відкриваються у будь-якому банку України за вибором клієнта та згодою банків. Банки відкривають поточні рахунки протягом 10 календарних днів після отримання повного пакету документів (заяву про відкриття рахунку, копії таких документів завірено нотаріально: свідоцтво про держреєстрацію, статут, довідки Мінстат, довідки про взяття на облік платника податків, накази про прийняття на посади керівника і гол бухгалтера, довідку про реєстрацію в органах Пенс фонду, страхове свідоцтво, картку зі зразками підписів осіб і відбитка печатки). Після перевірки співробітниками банку наданих документів банк дає згоду про відкриття рахунку, про що робиться відмітка на оригіналі статуту. При відкритті рахунку в банку відкривається особистий рахунок клієнта з наданням йому номера.Особисті рахунки ведуться у 2 екземплярах: для банку, для клієнта – виписка банку з рахунка.

Режим здійснення операцій у іноземній валюті на території України, загальні принципи валютного регулювання, права й обов'язки суб'єктів валютних відносин регламентуються Декретом Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 № 15-93 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою Правління НБУ від 04.08.97 № 212), Правилами використання готівкової іноземної валюти на території України, затвердженими постановою Правління НБУ від 26.03.98 та іншими нормативними актами.

Облік операцій у іноземній валюті регламентується Положенням про бухгалтерський облік операцій у іноземній валюті, затвердженим наказом Мінфіну України від 14.02.96 № 29 (із змінами, внесеними згідно з наказом

Мінфіну України від 05.12.97 № 268).

Відповідно до зазначеного Положення і національного Плану рахунків бухгалтерський облік наявності та руху валютних коштів здійснюється на рахунку 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» за субрахунками (рахунками третього порядку): 312-І «Валютний рахунок в країні», 312-2 «Валютний рахунок за кордоном», 312-3 «Транзитний валютний рахунок».

113.Документальне оформлення та облік дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

Дебіторська заб-сть – це заборгованість дебіторів на певну дату. Дебітори – це фіз.. та юр. особи, які заборгували під-ву і які погасять її, як очікувано в майбутньому. Поточна дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги визначається активом одночасно з визначенням доходу від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послух і оцінюється за первинною вартістю. У разі відстрочення платежу з утворенням від цього різниці між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів (їх еквівалентів), що підлягають отриманню за товари, така різниця визначається дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами (процентами) в період її нарахування.

Первинні документи з обліку розрахунків

Розрахунки з вітчизняними покупцями

Розрахунки з іноземними покупцями

Виникнення заборгованості

• накладні;

• рахунки-фактури;

• рахунки;

• акт прийнятих робіт, послуг;

• податкові накладні;

• товарно-транспортні накладні  

• комерційні документи (рахунки-фактури);

• транспортні накладні (СМR - залізнична транспортна накладна, авіа накладна, коносамент, товарно-транспортна накладна, пакувальні листи);

• платіжні документа на перерахування сум митних платежів та інших податків на рахунки митних установ;

• розрахунки бухгалтери про наявність курсових різниць

Погашення заборгованості

Виписки банку, прибутковий касовий ордер, векселі

Виписки банку, векселі

Для обліку дебіторської заборгованості покупців і замовників використовується рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»(Додаток К). З додатку К видно що на ЖВРЕО за рахунком 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» існує розріз на рахунок 36.1 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» та рахунок 36.2 «Розрахунки з іноземними покупцями». На субрахунку 36.2 «Розрахунки з іноземними покупцями» облік ведеться в гривнях та валюті, обумовленій договором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]