Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__111.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
737.28 Кб
Скачать

30. Визначити існуючі класифікації рахунків та надати їх характеристику.

За основними ознаками рахунки бухгалтерського обліку класифікують: за економічним змістом;за призначенням і структурою.

Класифікація рахунків за економічним змістом встановлює, що саме обліковується на даному рахунку, які конкретні об'єкти відображаються на ньому залежно від їхнього економічного змісту. Ця класифікація спрямована на встановлення номенклатури бухгалтерських рахунків, необхідної та достатньої для відображення господарської діяльності економічного суб'єкта.

Класифікація рахунків за призначенням і структурою показує, для одержання якої інформації призначені ті або інші рахунки та яка їхня структура, тобто зміст дебету і кредиту та характер залишку (сальдо). Однакові за структурою рахунки можуть відображати різні за економічним змістом господарські засоби і процеси.

За економічним змістом рахунки поділяються на 2 групи: активні пасивні.

Рахунки бухгалтерського обліку за призначенням і структурою поділяють на такі групи: основні, регулюючі, операційні,фінансово-результатні, позабалансові.

31. Розкрити призначення і будову активних і пасивних рахунків.

Активні рахунки призначені для обліку наявності та руху активів і відкриваються для статей балансу, які знаходяться в активі бухгалтерського балансу («Основні засоби», «Нематеріальні активи», «Виробничі запаси», «Товари», «Каса», «Рахунки в банках», «Розрахунки з покупцями та замовниками» тощо). Пасивні рахунки призначені для обліку наявності та зміни джерел утворення і відкриваються для статей балансу, що містяться у пасиві балансу («Статутний капітал», «Резервний капітал», «Нерозподілені прибутки», «Довгострокові позики», «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», «Розрахунки за виплатами працівникам» тощо). В активних рахунках надходження засобів виробництва на під-во відображається а кредитом, а вибуття – за кредитом. У пасивних збільшення джерел відображається за кредитом, а зменшення – за дебетом. Оскільки господарські засоби розміщенні в лівій стороні балансу – в активі, то й сальдо в активних рахунках записують зліва в дебеті рахунка. Оскільки джерела господарських засобів відображають у балансі з правої сторони, то й сальдо в пасивних рахунках записують справа у кредиті рахунка. Отже, активні рахунки завжди мають дебетове сальдо, а пасивні – кредитове.

32. Призначення, будова та порядок визначення залишків (сальдо) на активних і пасивних рахунках.

Для контролю за рухом об’єктів господарських засобів, які відображені за дебетом рахунка, та джерел їх утворення, які відображенні у кредиті рахунка, важливо мати підсумок записів про їх рух за звітний період. Накопичена інформація про рух об’єкта обліку. Відображеного за дебетом або кредитом, називається оборотом. Підсумки записів за дебетом рахунка називають дебетовим оборотом, підсумки записів за кредитом рахунка – кредитовим оборотом. У кінці звітного періоду визначають кінцеві залишки (сальдо) на рахунках, виходячи із залишку на початок місяця та дебетових і кредитових оборотів. Кінцеві залишки на рахунках відображають стан ресурсів, зобов’язань і власного капіталу на кінець звітного капіталу. Підсумок кінцевих залишків на активних і пасивних рахунках визначають по-різному. Для активних рахунків: Сальдо за деб. на кінець звіт. періоду=Сальдо за деб. на початок звіт.періоду+оборот за деб. За звіт.період - оборот за кред.за звіт.період. Для пасивних рахунків: Сальдо за кред. на кінець звіт.періоду=Сальдо за кред. на початок звіт.періоду+оборот за кред. за звіт.періодом - оборот за деб. а звіт. Період Для активно-пасивних рахунків сальдо визначають на основі даних оборотної відомості за аналітичними рахунками. Існує також незначна кількість активно-пасивних рахунків, які об’єднують у собі ознаки активних і пасивних рахунків. На цих рахунках сальдо може бути як дебетовим, так і кредитовим. Таке сальдо називається розгорнутим, воно може бути розраховано тільки у випадку деталізації облікових даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]