Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79Органи управління юстицією та їх повноваження...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

79Органи управління юстицією та їх повноваження.

Систему органів управління у галузі юстиції закріплено постановою КМУ від 30.04.98. «Про сис­тему органів юстиції.» Її складають: Мін Юст. Укр., Головне управління юстиції в АРК, об­ласні, Київ­ське та Севастопольське міські управління юстицією, районні, райогнні в міс­тах, міські управління юс­тицією. МінЮст. України згідно з положен­ням про нього, затверджене указом ПУ, від 30.12.97., є центральним органом вик. влади, який організовує здійснення держ. правової полі­тики, керуроботи но­таріату, діяльності щодо регестрації актів грома­дянського стану; розвиток пра­вової інформації та інші. Також розро­бляє проекти законів та інших нормативно-правових актів. МінЮст має право: одержувати від міністерств, інших центральних органів вик. влади, органів місцевого само­врядування інформацію, докуме­нти і матеріали, залучати вчених, спеціалістів для розгляду питань, що належать до його компе­тенції.

82. Загальна характеристика законодавства в сферах освіти і науки.

Управління в галузі освіти – виконавчо-розпорядча діяльність відпо­відних органів виконавчої влади та інших уповноважених на те суб’єктів щодо здійснення комплексу управлінських функцій, пов’язаних з регулюванням суспільних відносин у галузі навчання, виховання, професійної, наукової та загально-культурної підготовки громадян України. Ст. 53 Конституції України гарантує кожному гро­мадянину право на освіту. Повна загальна середня освіта є об'язко­вою. Основними нормативно-право­вими актами, що регулюють сус­пільні відносини в галузі управління освітою, є Закон України “Про освіту” (1991 р.) в ред. Від 32 березня 1996 р., а також закони “ Про професійно-технічну освіту”від 10 лютого 1998 р. та “Про загальну середню освіту”від 13 травня 1999 р. Держава надає підтримку розвиткові науки як визначального дже­рела економічного зростання і невід’ємної складової національної культури та освіти, створюючи необхідні умови для реалізації ілек­туального потенціалу громадян у сфері науково-технічної діяльності, забеспечуючи використання дося­гнень науки і техніки для розв’язання соціальних, економічних, культурних та інших проблем. Згідно з ст.54 Конституції України держава сприяє розвиткові науки, встановленню наукових зв’язків України зі світовим співтовариством. Правові засади держ. політики у сфері науково-технічної діяльності визначені у Законі Украіни від 13 грудня 1991 р. “Про основи держав­ної політики у сфері науки і науково-техніч­ної діяльності”(у редакції від 1 грудня 1998 р.). Цей закон поставив перед українською наукою якісно оновлені завдання, визначив механізм створення умов для практичної реалізації конкретних наукових результатів, впрова­дження в життя науково-технічних досягнень. Особливістю управ­ління науковою сферою є те, що воно має міжгалезевий характер. Керівництво та визначення стратегічних напрямків розвитку науки, фундаментальних досліджень здійснює Національна академія наук України, яка є об'єд­нуючим центром наукової діяльності.

76. Органи управління освітою та їх компетенція.

До органів управління освітою в Україні належать: Міністерство освіти і науки України; міністерс­тва і відомства України, яким підпо­рядковані заклади освіти; Вища атестаційна комісія України; Мініс­терство освіти АРК; місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування і підпорядковані їм органи управ­ління освітою. Міністерство освіти і науки України аналізує стан освіти, прогнозує її розвиток відповідно до по­треб особистості. Суспільства, держави; розробляє нормативно-правову основу функціонування системи освіти, здійснює експертизу проектів загальнодержавних, відомчих, інших рішень і програм у частині, що стосується освіти і науки, готує проекти законодавчих актів та урядових рішень; прогнозує та впоря­дковує структуру мережі державних навчально-виховних закладів; та ін. Інші міністерства і відомства України, яким підпорядковані заклади освіти, здійснюють разом з Міністерством освіти і науки України дер­жавне управління підпорядкованими їм закладами освіти шля­хом їх фінансування, утворення матеріальної бази, призначення на посаду керівників цих закладів та ін. Вища атестаційна комісія України – організує і проводить атестацію наукових і науково-педагогіч­них кадрів, керує роботою по прису­дженню наукових ступенів, присвоєнню вченого звання старшого на­укового співробітника. Міністерство освіти АРК здійснює повноваження керівництва освітою на підвідомчій території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]