Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79Органи управління юстицією та їх повноваження...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

74. Система органів упр-ня промис-м комплексом та їх компете­нція.

Система органів упр-ня промисловістю склад-ся із: промислових мі­ністерств; держ. комітетів, які мають свої промислові об”єкти; управ­лінь промисловістю місц. держ. адміністрацій; місц. рад та їх вико­навчих комітетів; адміністрацій промислових об”єднань та промис­лов. підпр-м.

Загальне упр-ня промисловістю Ук. покладено на КМУ, який управ­ляє об”єктами держ. власності, спрямовує і координує роботу мініс­терств та ін.

Близьки за обсягом та напрямком дія-ті повноваження по упр-ню промисловістю має Рада міністрів АРК у межах автономії.

До промислових центр. органів виконавч. влади належить Мін. па­лива і енергетики Ук., Держ. комітет з промислової політики Ук., а також Мінек. Ук., Мін. транспорту Ук., різні товариства, об”єднання тощо.

Держ. комітет з промислової політики Ук., створ. на базі Мін. промис­лової політики Ук., визнається центр. органом виконавч. влади, який забезпечує проведення в життя держ. політики в галузі воєнно-про­мислового комплексу, конверсії машинобудування, метелургійної, хім., легкої, деревообробної промисловості, виробництва дорогоцін­них металів, дорогоцінного каміння, та ін галузей промисловості Ук., а також бере участь у розробленні проектів держ. бюджету Ук.

До системи органів упр-ня промисловістю входять також органи міні­стерств, держ комітетів та відомств на місцях, відповідні упр-ня місц. (обл-х та районних, міських, міст Києва та Севастополя) держ. адмі­ністрацій, які діють на підставі відповідних положень про них, і адмі­ністрацій держ. промислових об”єднань, промислових підриємств.

Безпосереднє керівництво основною виробничою ланкою промисло­вості – промисловим підпр-вом здійснює вищий (відносно його) орган – адміністрація об”єднання – для підпр-ва, яке входить до його складу, або безпосереднє міністерство – для об”єднань і деяких ва­жливих казенних підпр-в та підпр-в, які прямо підпорядковані мініс­терству

81.Заг. хар.законодавства в сфері юстиції У-и. Мін'юст України розробляє пропозиції з питань мережі місцевих судів і кількості в них суддів; здійснює заходи щодо організаційного та матеріально-технічного забезпечення діяльності судів загальної юрис­дикції і соціального захисту працівників судів; забезпечує в порядку, встановленому законодавством України, добір та підготовку кандидатів у судді; готує за рекомендаціями відповідних кваліфікаційних комісій судів матеріали для призначення або обрання суддів, голів судів, заступ­ників голів судів, їх переведення та звільнення з посад.Міністр юстиції України входить за посадою в спеціальний кон­ституційний орган —Вишу раду юстиції. Закон України “Про Вищу раду юстиції” ухвалено 15 січня 1998.Основним призначенням Вищої ради юстиції є формування високопрофесійного суддівсько­го корпусу та забезпечення функціонування судової влади. Крім цьо­го, вона є єдиним органом, якому нада­но право здійснювати дисциплінарне провадження стосовно суддів Верховного Суду України і суддів вищих спеціалізованих судів.

74. Органи упр-я промисловістю

Встановлення засад управління промисловістю в Україні нале­жить до компетенції Верховної Ради України, яка визначає держав­ну політику, здійснює законодавче регулювання відносин, що вини­кають в цій сфері.Загальне управління промисловістю в України, здійснення дер­жавної політики в цьому напрямку покладені на Кабінет Міністрів України, який управляє об'єктами державної власності, спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади та ін.Близькі за обсягом та напрямом діяльності повноваження по управлінню промисловістю має Рада міністрів АРК у м“жах ав­тономії.Державний комітет промислової політики України, створений на базі Міністерства промислової політики України, визнається цент­ральним органом виконавчої влади, який забезпечує проведення в життя державної політики в галузі воєнно-промислового комплексу, конверсії, машинобудування, металургійної, хімічної, легкої, дере' вообробної промисловості, виробництва дорогоцінних металів, до' рогоцінного каміння та інших галузях промисловості України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]