Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-90.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
373.25 Кб
Скачать
  1. 81-83,89,90?Класифікація грошових потоків, їх види і значення для п-ва. Фактори, що впливають на здатність генерувати позитивний грошовий потік.

Грошовий потік - сукупність розподілених у часі надходжень і виплат грошових коштів, що генеруються господарською д-тю п-ва. Класифікація: *Грошовий потік від операційної д-ті характеризується витрачанням грошових кошів, пов’язаних зі сплатою рахун­ків постачальників та підрядників, виплатою заробітної плати, відрахуванням до бюджету та внесками в державні цільові фонди, сплатою відсотків за кредити і позики; іншими виплатами, які забезпечують здійснення операційної д-ті. * Грошовий потік від фінансової д-ті складається насамперед з надходжень від випуску акцій, залучення банківських кредитів і позик.

* Грошовий потік від інвестиційної д-ті охоплює придбання (створення) та реалізацію майна довгострокового використання. Існує і така класифікація: *Пріоритетний потік — це виплати комерційного характеру, необхідні для нормального стану д-ті, які є пріоритетними відносно інших виплат. Цей потік завжди є від’ємним.

*Дискреційний потік охоплює виплати чи надходження кош­тів, які не є обов’язковими, тобто за необхідності їх можна відкласти. *Фінансовим потоком уважають надходження й виплати коштів, пов’язані зі змінами довгострокового капіталу. Він включає надходження від емісії акцій тощо.

За мас­штабом обслуговування господарського процесу:

*грошовий потік по п-ву в цілому.

*грошовий потік по окремих структурних підрозділах п-ва.

*грошовий потік по окремих видах господарської д-ті п-ва.

*грошовий потік по окремих господарських операціях.

За методом визначення об’єму: валовий та чистий.

За рівнем достатності обсягу: надлишковий та дефіцитний.

За безперервністю формування: регулярний і дискретний.

За напрямом руху грошових коштів: позитивний і негативний.

До зовнішніх факторів:*загальну платіжну кризу в країні:*низький рівень виробництва;*розвиток науки і техніки;*низьку купівельну спроможність населення;*невідрегульованість правового забезпечення;*недосконалість податкової політики;*неплатоспроможність підприємств.

До внутрішніх факторів :*висока частка умовно-постійних витрат у собівартості;*енерготрудомісткість та ресурсозатратність наявних технологій;*низька якість продукції в поєднанні з її високою ціною;*«тінізація» частини господарського обороту;*брак джерел довгострокового фінансування капіталовкладень;*низький рівень упр-ня дебіторською заборгованістю та виробничими запасами.

Необхідність:

Для підприємств, які функціонують у ринкових умовах, здійснення безперервного руху грошових коштів стає головним завданням, успішне вирішення якого зможе забезпечити функціонування основної д-ті, погашення зобов’язань та реаліза­цію питань соціальної програми розвитку підприємництва. Аналіз руху потоків грошових коштів дає змогу вивчити їх динаміку, визначити суму перевищення надходжень над виплатами і, отже, зробити висновок про можливості внутрішнього фінансування.

Своєчасне прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо ефективного використання та упр-ня рухом грошових коштів є однією з важливих передумов успішної д-ті п-ва.

  1. Інформаційне забезпечення та завдання аналізу руху грошових коштів п-ва.

Упр-ня грошовими коштами та їх рухом не може бути ефективним без достатнього інформаційного забезпечення. БО розглядається як основна система, що забезпечує формування управлінської інформації. Але ефективне упр-ня рухом грошових коштів неможливо без використання зовнішніх джерел інформації: законодавчі акти, інструктивні та нормативні матеріали, статистична звітність, інформація про д-ть контрагентів тощо. Створення належного інформаційного забезпечення є основною передумовою  розробки адекватних управлінських рішень в галузі упр-ня рухом грошових коштів, що дозволить підвищити ефективність д-ті п-ва. Рух коштів відображається в звіті про рух грошових коштів в розрізі трьох видів д-ті: операційної (надходження коштів від реалізації товарів, платежі постачальникам, виплати працівникам), інвестиційної (платежі, пов’язані з придбанням основних засобів і нематеріальних активів, надходження коштів від продажу необоротних активів) та фінансової (отримання позик та їх погашення, виплата дивідендів).

Для складання звіту про рух грошових коштів використовують показники балансу, звіту про фінансові результати та дані аналітичного бухгалтерського обліку.

Завдання:

1. Визначення обсягів і джерел грошових коштів, що надходять на п-во. *чи не відбулося надходження грошових коштів за рахунок збільшення короткострокових зобов’язань, які потребують погашення в майбутньому;*чи не збільшився акціонерний капітал за рахунок додаткової емісії акцій;*чи не було розпродажу майна (основних засобів, виробничих запасів);тощо.

2. Дослідження основних напрямів використання грошових коштів. *чи не спостерігається зниження показників оборотності активів;*чи немає уповільнення оборотності поточних активів;*чи не зростають абсолютні значення запасів і дебіторської заборгованості;*чи не було різкого збільшення обсягів виробництва товарів, що потребує додаткових грошових потоків; тощо.

3. Оцінка причин дефіциту грошових коштів. Такими причинами можуть бути:*низька рентабельність продажу, активів і власного капіталу;*відволікання грошових коштів у зайві виробничі запаси та незавершене виробництво, вплив інфляції на запаси;*випереджаючі темпи зростання дебіторської заборгованості відносно темпів зростання обсягів реалізації;*великі капітальні витрати, що не забезпечені відповідними джерелами фінансування;тощо.

4. Аналіз достатності власних коштів для здійснення інвес­тиційної д-ті. Джерелами грошових коштів для інвестиційної д-ті п-ва можуть бути надходження у формі амортизаційних відрахувань та чистого прибутку, доходи безпосередньо від інвестиційної д-ті, надходження за рахунок джерел довгострокового фінансування (емісія акції та корпоратив­них облігацій, довгострокові кредити та позики).

5. Оцінка причин невідповідності величини грошових кош­тів сумі отриманого прибутку.

Основні причини розбіжності між величиною грошових коштів і сумою отриманого прибутку.

  1. Прибуток (збитки), що відображується у Звіті про фінансові результати, формується відповідно до принципів бухгалтерського обліку, згідно з яким доходи і витрати визнаються в тому обліковому періоді, в якому вони були нараховані (незалежно від реаль­ного руху грошових коштів).

  2. Придбання активів довгострокового характеру і пов’язаний з цим відтік грошових коштів не впливає на величину прибутку, а їх реалізація змінює сукупний фінансовий результат на суму результату від цієї операції.

  3. На величину фінансових результатів впливають витрати, які не супроводжуються відтоком грошових коштів (наприклад, амор­тизаційні відрахування).

4. На розбіжність фінансового результату та величини грошових коштів безпосередній вплив мають зміни в складі оборотного капіталу.

5. Відплив грошових коштів пов’язаний із закупкою товарно-матеріальних цінностей і визначається характером розрахунків із кредиторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]