Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

85. Базові життєві цінності, їх смисл і співвідношення.

Аналізуючи систему цінностей на які орієнтується ЛЮДИНА слід відзначити, що ця система постійно оновлюється, що вказує на «нерівноцінність» її складових або ж на наявність певної підпорядкованості одних цінностей іншим. Але всі цінності є істотним надбанням людей і вони є завжди присутніми в їх свідомості. Але в системі цінностей існують і ті, які уникають певної підпорядкованості, є взаємодоповнюючими і такими, які в найбільшій мірі визначають буттєвість людини, оскільки є базовими, основополагаючими. До їх числа ми виносимо наступні:

благо

життя здоров’я

свобода співпричетність

істина правда

добро святість

творчість традиція

краса користь

мудрість

Смисловим стержнем в цій системі виступає вісь благо – мудрість, де благо, виступає як межа, рубіж людських устремліннь, а кожне з решти цінностей як деяке конкретне втілення блага. Мудрість же виступає як результат достотного освоєння всіх життєвих цінностей, та основа повноти їх реалізації в рамках людського буття.

Так життя являє собою ствердження блага в його безпосередності. Життя є безумовною своєрідністю буття, є благом для кожної людини. Здоров’я ж, - це життя в його вільному здійсненні, вільне від істотних перешкод і негативних можливостей. Воно виступає основою для забезпечення життя. Те, як людина відноситься до засад збереження свого здоров’я свідчить про ступінь прояву нею мудрості.

Життя сполучене зі свободою, яка витлумачується як благо, здійснюване через безпосередню самореалізацію людини. Але людина реалізує своє буття на основі своєї співпричетності до всього того, що відбувається навкруги неї. Тільки мудрістні засади людини можуть слугувати основою самообмеження її дій в рамках існуючих свобод, сприяючи тим самим можливості компромісних вирішень, стосунків між суб’єктами.

Істина виступає як адекватне відображення людиною об’єктів оточуючого світу. Оскільки в його освоєнні людина опирається на знання, – істина є узагальненням і каноном смислотворення скрізь, де людина реалізує свої пізнавальні зусилля. Це правильна позиція щодо пізнання пізнаваного.

Правда являє собою істину в її соціально історичному бутті. Правда це істина у поєднанні зі справедливістю

В житті людини цінності виконують ряд важливих функцій:

  • перш за все це функція трансляції людського досвіду знань, опредмечених результатів людської діяльності.

  • функція здійснення, утримання і закріплення смислів. Людська діяльність перш за все скерована на створення нового, цінного.

  • орієнтаційна функція. Покладаючись на цінності, як життєві орієнтири людина отримує здатність структурувати реальність за критерієм її значущості для себе.

До числа цих функцій можна віднести ще такі як: соціокультурна, оскільки цінності являють собою «поле взаємності», ґрунт для поєднання індивідуальних людських світів, нормативна, виховна, регулятивна, тощо.

Не слід забувати і про те, що саме цінності становлять смисловий каркас людської культури в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]