Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

37. Основні особливості і етапи розвитку філософської думки в Україні.

Потрібно виділити 2 основні етапи розвитку філософії – докласичний і класичний.

В докласичну добу виділ. такі етапи:

- філософська культура Київ. Русі – розвивалася у вигляді однолінійного процесу, що розгортався під впливом християнського світогляду, а не взаємоперетином різних світоглядних моделей.

- філософські ідеї в духовній культурі 14-15ст. – Купріян, Цамблаків знайомлять освідчену публіку України з новинками культурного життя. Філософська думка розвивалася за такими напрямками: формується інтерес до дослідження історичної свідомості; засвідчені певні світогляди зрушення в колективній народній творчості. Пам’ятки народної епічної творчості проголошували віру в людину, закликали до боротьби за перемогу народних ідеалів; проникають ідеї вільнодумства.

- гуманістичні і реформаційні ідеї в суспільно-філософській думці країни (16-17ст.) – велику роль відігравали церковні братства. Братства внесли світський струмінь у духовну культуру України.

- філософія Києво-Могильської Академії – програма академії передбачала знайомство з філософ. ідеями античності, схоластики, ідеями Відродження. Працювали там філософи Гізель (займався проблемами гносеології. Він вважав, що зн. Світ посилає нам чуттєві образи); Прокопович (сутність методу пізнання він визначає як спосіб знаходження невідомого через відоме).

У добу класичної української філос. дали про себе знати:

- філос. Сковороди. Укр.. Просвітництво – саме в класичний період української філос. набували найб. вираження чітких ознак основні риси української філос. ментальності – антеїзм, екдистенціальність. Засновником нової класичної доби укр.. філос. ста Сковорода.

- Університетська філософ. 19ст. набувають поширення ідеї Канта, Фіхте, Шеллінга. Серед університетських філософів були гегельянці: Новицький, Гогоцький – вони критикували Гегеля за раціоналістичне спрямування його філос. с-ми.

- український романтизм – помітний вклад в розробку філософських світоглядних проблем внесли представники української літератури Франко. Він розробляв тему праці і труд. Моралі; стверджує, що праця – єдине, що здатне творити і вдосконалювати людську душу.

- натуралістично-позитивістські та соціалістичні мотиви в українській філос. (кін19-поч. 20ст).

Українська філософія, хоча її теорії у своїй більшості і не здобули світового визнання та поширення, органічно вписана в історію українського народу та його духовної культури; вона була присутня на всіх основних етапах української історії і відігравала важливу роль у розвитку громадської думки. Постаючи переважно внутрішнім культурним явищем, українська філософія постає концентрованою формою виразу особливостей національного характеру та світосприйняття українців, їх суперечливих одвічних прагнень, їх самоусвідомлень та ціннісних орієнтацій. Внаслідок цього українська філософія має цілу низку особливостей, що, почавши формуватися за часів Київської Русі, зберігають свою значущість і по сьогодні. В умовах наявності самостійної української держави перед філософською думкою України відкриваються нові, небачені раніше перспективи, і лише майбутнє покаже, чи змогла українська інтелектуальна еліта використати їх належним чином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]