Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

12. Охарактеризуйте співвідношення філософії та моралі, філософії та мистецтва

Важливо відзначити й те, що філософія і мистецтво приділяють суттєву вагу людському самовідчуттю та інтуїції, проте розходяться вони у тому, що філософія постає розумовим осягненням світу, а мистецтво подає його через почуття та переживання. Вихідною формою думки для філософії є поняття, а вихідною формою художньої творчості постає художній образ. Мистецтво до того ж надає вирішального значення уяві як творця, так і тої людини, яка сприймає його твори, тому воно зображує дійсність із значною долею умовності, хоча ця умовність постає своєрідним способом проникнення у глибини процесів дійсності.

Філософія та мистецтво схожі між собою у тому, що вони подають дійсність через людське до неї відношення, а не відсторонено; окрім того, для філософії і мистецтва немає нецікавих або заборонених тем: вони проникають усюди і усюди знаходять предмет своєї уваги. Важливо відзначити й те, що філософія і мистецтво надають суттєвої ваги людському самовідчуттю та інтуїції, проте розходяться вони у тому, що філософія постає розумовим осягненням світу, а мистецтво подає його через почуття та переживання. Вихідною формою думки для філософії є поняття, а вихідною формою художньої творчості постає художній образ. Мистецтво до того ж надає вирішального значення уяві як творця, так і тої людини, яка сприймає його твори, а тому воно зображує дійсність із значною долею умовності, хоча ця умовність постає своєрідним способом проникнення у глибини процесів дійсності.

Мораль постає як практично-оцінюючий спосіб відношення до світу, до дійсності, котрий регулює поведінку людей з точки зору протиставлення добра і зла. Тобто, мораль, як предмет етики являє собою концентрований вияв саме практичного, активно-перетворювального ставлення до життя. Класичним виразником і теоретиком подібної моралі є основоположник німецької класичної філософії Іммануїл Кант, автор вчення про основоположний моральний обов'язок - категоричний імператив. Це дуже своєрідний закон. Він не вказує людині ні на що, і нічого не забороняє. Вимагає від людини лише самостійного прийняття рішень. «Чини так, ніби максима твого вчинку за допомогою твоєї волі повинна стати загальним законом природи». Заслуга Канта полягає в тому, що своєю етикою він розвив найглибинніший пласт євангельської моралі - моралі власного вибору.

Розглядаючи етику як розділ філософії варто зазначити, що етика є не лише наукою про мораль, а й наукою про ставлення самої людини до моралі; про те, який смисл людина вбачає в прийняті ти чи інших моральних норм; сенсу, чи необхідності морального самовиховання, та самовдосконалення.

Основу досліджень в області етики становлять вічні проблеми людського існування: добра і зла, чесності, совісті і гідності, обов’язку і відповідальності, порядності, щастя і сорому. Ці поняття і є головними з числа тих, якими оперує етика.

13. Філософія і наука: характер співвідношення

Відносини між філософією і наукою складні і суперечливі. Для з'ясування їх глибини і своєрідності можна користуватися виразами від і до або ще ні і вже ні. Інакше кажучи, відділити їх так складно, як визначити межі, в рамках яких філософія – уже не релігія, але ще не наука. Філософія прокладає шлях від релігії до науки, несучи образ і подібність того й іншого. Філософія, як наука, щось вивчає, будучи спорідненою з релігією – вчить. Філософія має описовий характер і нормативний. Перехід від релігії до філософії і від філософії до науки, якщо мати на увазі логічний аспект, є трансформацією основоположного початку, джерела, а саме: здійснюється рух від віри до розуму (знання), від життя емоційно насиченого, до життя, що ґрунтується на розрахунку, критиці, аналізі. Філософія, залишаючись ще на ґрунті неясних сподівань, інтуїтивних прозрінь і відкриттів, набуває вже логічної суворості, доказовості і можливості публічного (об'єктивного) розгляду.

В історичному аспекті релігія передує філософії, а філософія передує науці. Та було б спрощеним логічне та історичне слідування розглядати як заміну і витіснення. Філософія своїм виникненням не заміняє релігію, а наука не витісняє філософію. Розвиток іде через збагачення культури. І все-таки в житті європейської цивілізації легко виявляються історичні пріоритети, тобто домінування того чи іншого елементу. На це вперше звертає увагу французький філософ Анрі Клод Сен-Сімон. Слідом за ним співвітчизник Огюст Конт сформулював спостереження: закон трьох стадій інтелектуальної еволюції людства. На першій, теологічній, стадії все пояснюється міфологічними і релігійними уявленнями. На другій, метафізичній, або філософській, стадії надприродні сили заміняються природними. Природа береться сама по собі. У поясненні формуються категорії, сутність, причина та ін. Нарешті, на третій, позитивній, або науковій, стадії знову відбувається заміна засобів пояснення. Пояснення стають конкретними і ясними. Виникає, формується поняття факт і як зв'язок факті» - закон. Огюст Конт вважав, що в третю стадію європейська інтелектуальна історія вступила в XIX ст. Почався тріумфальний хід науки, що поступово витісняє релігію і філософію. У сучасних умовах закон трьох стадій Огюста Конта є лише історичний інтерес.

Цікаве спостереження покладене в основу напряму позитивізм. З точки зору позитивістів, називати напрям філософським некоректно, тому що суть у запереченні будь-якої пізнавальної цінності філософії. Підстава заперечення – невизначеність філософії, до її недоліків належить відсутність чіткості і обмеженості у постановці проблем, розпливчастість аргументації, зловживання багатосмисловими і туманними виразами. Філософія проголошена зведенням метафізичних спекуляцій, логічних суперечностей і лінгвістичних конструкцій, що взагалі не мають змісту. Необхідно очистити мову і мислення. Інтелектуальна санітарія зводилася до переведення дійсних проблем, інтуїтивно нащупаних філософією, у чіткі аргументовані наукові формулювання.

Для ілюстрації деяких особливостей філософії наведемо їх у зіставленні з наукою:

Наука

Філософія

- мислення здійснюється в межах знань, які є прерогативою лише даної науки;

- мислення здійснюється на базі чітких понять;

- відволікається від будь-яких виявів ставлення людини до світу, до об'єкту дослідження;

- відповідає на питання – «як?» та «чому?».

- мислення характеризується переходами з однієї сфери знань в іншу, і на їх базі робляться узагальнення й висновки;

- мислення здійснюється на базі узагальнених законів і категорій;

- мислення рефлективне, відображає певне ставлення до об’єкта;

- мислення пов'язане з системою цінностей і цілепокладанням, тому відповідає на питання – «для чого?», «з якою метою?»

Філософія опирається при формуванні цілісної світоглядної позиції на систему наукових знань, але рухається в відносно самостійному руслі внаслідок чого, в її внутрішніх структурних складових – філософських вченнях, школах, течіях, напрямках, концептуальних підходах містяться глибокі та корисні ідеї і узагальнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]