Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

48. Розкрийте зміст синергетики як концепції розвитку.

Синергетика – теорія самоорганізації. В межах цих нових наук і наукових теорій здобуто знання, що вже суттєво вплинули на вибудовувану сучасну наукову картину світу й на сам спосіб її сприйняття та розуміння. На наших очах сучасна наука народжує новий стиль мислення - нелінійне мислення. Дуже важливо, щоб ці світоглядні новації сучасної науки зустрілися з тими пере­думовами та окремими зразками нелінійного мислення, які можна віднайти в світовій філософії. Ми конче потребуємо цього саме сьогодні. Бо сьогодні нам як ніколи потрібен неупереджений погляд і здатність до нелінійних рішень щодо перспектив розвитку людства.       Прикладом ефективного нелінійного мислення може бути картина світу, яка вибудовується сьогодні в синергетиці. Світ тут розглядається як складно зорганізований і такий, що не установлений, а установлюється. Все, що визначає світ як структурно зорганізований, що ввіходить до його складу, являє собою систему - певне поєднання елементів у функціюючу цілісність. Системи перебувають у координаційних та субординаційних зв'язках між собою, а кожна з них зна­ходиться також у процесі взаємообміну речовиною, енергією та інформацією із середовищем. Кожна система постійно піддається ентропійному тискові з боку середовища, й здат­ність її витримувати цей тиск є показником її внутрішньої організації. Чим одноріднішою є система, чим менш вона струкгурована, тим меншою є її здатність витримувати ентропійні впливи середовища. Чим більшою є її внутрішня багато­манітність, тим більше у неї можливостей щодо самоорганізації, щодо вдосконалення в якусь іншу, досконалішу систему.       Одна із засадових ідей синергетики полягає в тому, що саме у процесі перетворення, у формоутворенні нового здійс­нюється відповідна реакція на ентропійний тиск середовища. Внаслідок цього збільшується структурованість світу, зростає й збагачується його багатоманітність. Такий процес не є прямим, лінійним. Він з необхідністю включає точки пово­роту в процесі змін - так звані точки біфуркації. Це стани найбільшої нестійкості системи, коли відкриваються різні можливості для подальшого розвитку. Це моменти "вибору" подальшого шляху самоорганізації, й тут надзвичайно велику роль відіграє випадковість, бо в стані максимальної нестій­кості на характер процесу самоорганізації може справити вплив такий чинник, який за інших умов, в іншому стані системи залишився б непомітним. Це означає, що процес і розвитку не є запрограмованим раз і назавжди. Він включає цілий спектр можливих напрямків необоротних змін і мож­ливостей несподіваної зміни їх спрямувань. Справді, розви­ток - це зміна змін. Це закон і спосіб здійснювання буття. Розвиток - це постійне самозростання буття, набуття ним дедалі нових смислових ознак.

Не все ще сказано тут про рух і розвиток, їхню засадову роль щодо буття людини у світі. В чомусь ми ще будемо повертатися до цих понять, насамперед у наступному параг­рафі. Але й те, що було викладено, мусимо якось підсумувати. Що ж із сказаного гідне бути переведеним у форму припису, стати імперативом? На мою думку, це сучасне, нелінійне розуміння розвитку.

Імператив сприяння розвитку: «Цінуймо багатоманітність, запобігаймо спрощен­ню - й ми посприяємо розвитку природи, культури, людини!».

Синергетичне світосприйняття виступає методологічною підставою у сучасному когнітивному повороті. Таке мислення лягло в основу тотального перегляду світобудови, нового діалогу з природою, тощо. З’явилась можливість всебічного дослідження найскладніших систем буття, розвитку їх у відкритості і взаємодії з метою керування ними в інтересах людей.

Синергетичний підхід до пояснення розвитку на відміну від діалектичного та метафізичного базується на врахуванні:

а) нелінійності процесів в існуючих системах;

б) можливої самоорганізації систем;

в) неурівноваженості систем;

г) максимальної розгорнутості систем та готовності їх до зовнішнього впливу;

д) випадковості як конструктивного начала;

е) стихійності розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]