Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вопросы_1.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
4.06 Mб
Скачать

31. Ринок товарів та платних послуг (благ). Крива Хікса – Хансена для ринку товарів та платних послуг.

Рівновага на ринку товарів та платних послуг у закритій мо­делі економіки, в якій не враховується діяльність держави дося­гається за умови, коли пропозиція заощаджень дорівнює інвес­тиційному попиту.

Пропозиція заощаджень (S) є функцією від доходу (У):

S = S(Y). Залежність між S та У- пряма.

Інвестиційний попит (І) є функцією від ринкової нор­ми процента (i):

I = I(i). Залежність між інвестиційним попитом (I) та процентом (і) - обернена

Рівновага на ринку товарів та платних послуг виражається формулою:

S(Y) = I(i).

Крива Хікса-Хансена для ринку товарів та платних послуг

Найбільш поширеним графічним зображенням ринку товарів та платних послуг є графік Хікса-Хансена для цього ринку.

Для побудови графіка рівноваги ринку благ зробимо такі припущення:

1) рівень цін (Р) є сталим;

2) пропозиція благ є еластичною

3) гранична схильність до споживання (с') є сталою.

Рівновага на цьому ринку встановлюється за умови, що S(Y) = I(i), тобто існує множина комбінацій У та I, за яких на ринку благ існує рівновага.

Основні умови побудови графіка S (У):

1) S < У (заощадження завжди менші за дохід);

2) s' - стала величина;

3) S = S(У) (заощадження (S) є функцією від доходу (У)).

У III квадранті проведена допоміжна пряма лінія під ку­том 45° для побудови проекцій функцій S(У) та I(і). Ця лінія є графічною інтерпретацією умови рівноваги на ринку благ: S(У) = I(i)

У II квадранті побудований графік функції інвестицій (I), яка залежить від ставки процента (і).

Основні умови побудови графіка I(i):

1) І = І (і) - інвестиції є функцією від ставки процента (і) (ця функціональна залежність обернена, тобто чим вища ставка процента (і), тим менший обсяг інвестицій (I) здійснюється в економіку);

2) 0 < і < ∞- ставка процента (і) може нескінченно зростати;

3) коли і—►∞=>I—>0- при нескінченному зростанні ставки процента (і) інвестиції (I) наближаються до 0 (вісь ординат є асимптотою графіка І (і));

4) коли і —> 0 => / = 1тах - при нульовому значенні ставки процента (і) інвестиції (I) досягають максимального значення.

5) в точці рівноваги М0 при значенні i =i0

S0= I0

У І квадранті будуємо лінію шляхом поєднання проекції функції S(У) та I(і). Лінія IS не є відображенням функціо­нальної залежності національного доходу (У) відставки про­цента (і), а являє собою множину усіх можливих комбінацій парних значень національного доходу і ставки процента, за яких на ринку благ встановлюється рівновага.

Лінія ISпоказує, наскільки необхідно змінити ставку процента (і) при зміні національного доходу (У) для збере­ження рівноваги на ринку благ.

Над лінією IS знаходяться такі комбінації ставки процента (і) та національного доходу (Y), які відповідають перевищенню пропозиції над попитом на ринку (тобто є надлишок благ), під лінією - ті, які відповідають дефіциту благ.

34. Ринок грошей та цінних паперів. Крива Хікса – Хан­сена для ринку грошей та цінних паперів.

ГРОШОВИЙ РИНОК - це ринок короткострокових кредит­них операцій (до 1 року), на якому попит на гроші та їхня про­позиція визначають рівень процентної ставки (і) (тобто ціну грошей).

Пропозиція грошей - це процес формування грошової маси в країні. Пропозиція грошей є однією з найважливіших функцій держави, яку здійснює Центральний банк (в Україні - Національний банк України).

Попит на гроші (на реальні касові залишки) - визнача­ється як бажання економічних суб'єктів у кожний момент часу утримувати частину доходу в ліквідній (готівковій) формі.

Ринок грошей утворюється в результаті взаємодії Націо­нального банку з комерційними, а також у результаті взаємодії комерційних банків.

Попит на гроші пред'являють комерційні банки, підпри­ємства, домашні господарства, держава.

Пропозицію грошей надає Національний банк.

Виділяють два основних мотиви попиту на гроші:

=> ) операційний (для здійснення угод);

=> 2) спекулятивний (гроші як майно) Операційний попит на гроші - це попит на реальні ка­сові залишки (готівку), які необхідні для рівномірного здійс­нення платежів при нерівномірному надходженні грошей.

Операційний (трансакційний) попит на гроші, мотивом якого є здійснення операцій купівлі-продажу, зале­жить від інтервалу часу між моментами отримання і викорис­тання грошових коштів. Чим цей інтервал коротший, тим мен­ший попит на гроші, і навпаки.

М1D =τPQ

спекулятивний попит на гроші визначається нама­ганням економічних суб'єктів мати певний грошовий запас у вигляді майна, а не для здійснення угод.

Спекулятивний мотив попиту на гроші пов'язаний з їх функцією зберігати цінність. За бажання використовувати гроші як засіб збереження цінності суб'єкт повинен заплатити втратою доходу від альтернативних видів майна, тому попит на гроші як майно обернено пропорційний доходності цінних паперів.

^Спекулятивний попит на гроші тим вищий, чим менше мож­ливостей для збереження цінності мають інші фінансові активи. І/Якщо фінансовий ринок розвинений і має достатню кількість короткострокових фінансових активів, які приносять процент­ний дохід, то спекулятивний попит на гроші мінімальний.

Спекулятивний попит на гроші (попит на гроші як майно) визначається ставкою процента (/):

М1D = М1D (і).

Якщо ставка процента є низькою, спостерігається високий курс цінних паперів, що послаблює стимули до вкладання в них ліквідних коштів через ризик, пов'язаний з падінням курсу цінних паперів у зв'язку із зростанням ставки процента (і) і навпаки.

Курс акції = (Дивіденди/Ставка процента)x100%.

Крива Хікса-Хансена для ринку грошей та цінних паперів

За кейнсіанською концепцією, при даній грошовій базі функ­ції попиту на гроші (М°) та пропозиції грошей 5) є функ­ціями одних і тих же аргументів: доходу ( У) та ставки процента (і). Таким чином, умови рівноваги на грошовому ринку (4Л1) визначаються одним рівнянням з двома невідомими У та і. Це означає, що існує множина пар У та і, які є розв'язком даного рівняння.

Сукупність парних значень національного доходу (V) та ставки процента (/), за яких встановлюється рівновага на ринку грошей, утворює «грошову лінію» ЬМ.

Побудуємо графік ЬМ за умови, що пропозиція грошей М5 та операційний і спекулятивний попити не залежать від ставки процента (і) (графік 4.3).

У II квадранті будуємо графік функції спекулятивного попи­ту на гроші М2D

Умови побудови графіка:

1) при і = mах, спекулятивний попит на гроші М2 наближа­ється до 0.

2) при і = ^i (за умов ліквідної пастки) спекулятивний попит на гроші необмежено зростає.

У IV квадранті зображено функцію операційного попиту – попиту на гроші для здійснення угод М1D.

У III квадранті побудована лінія ММ, яка показує, як задана грошова база розподіляється на попит, на гроші для здійснення

угод М1D та спекулятивний попит на гроші М2D.

На основі побудованих ліній в II, IIІ, IV квадрантах визнача­ється множина комбінацій і та Y, яка відповідає рівновазі на ринку грошей і, таким чином, отримуємо лінію LМ в І квадранті.

Kрива Хікса-Хансена для ринку грошей та цінних паперів - «грошова» крива LМ.

За Кейнс.концепцією, рівновага на ринку грошей та цінних паперів встановлюється, коли пропозиція грошей дорівнює сумі операційного та спекулятивного попиту на гроші, тобто: Ms=Md1 +Md2 (прон.гр.=операційний поп.+спекулятивний попит)

У Кейнс. моделі гроші не є нейтральними, тому зміни на ринку грошей та ринку благ взаємо впливають на одну через механізм процентної ставки (і).

За кейнсіанською концепцією, при даній грошовій базі фун­кції попиту на гроші та пропозиції грошей є функ­ціями одних і тих же аргументів: доходу та ставки процента. Таким чином, умови рівноваги на грошовому ринку визначаються одним рівнянням з двома невідомими Y та i. Це означає, що існує множина пар Y та i, які є розв'язком даного рівняння.

Сукупність парних значень національного доходу (Y) та ставки процента (i), за яких встановлюється рівновага на ринку грошей, утворює «грошову лінію» LM.

Mo-точка рівноваги, іо-рівноважний процент,Yo-рівнов. обсяг в-ва, і (с шляпкой)-ліквідна пастка, М1/(тау)-грошова маса.

35. Загальна рівновага ринку благ і ринку грошей та цінних паперів. Модель ISLM. Економічною рівновагою є рівно­вага на обох ринках одночасно. Аналітичним засобом поєднання двох ринків на умовах рівноваги є модель IS(інвестиції — заощадження) -LM(лік­відність — гроші).

IS відображає зв'язок між реальною відсотковою став­кою (r) і доходом (Y) в умовах рівноваги на товарному ринку. LM відображає зв'язок між Y і r в умовах рівноваги на грошовому ринку. Модель IS-LM пристосована для умов, якщо ціни стабільні. Тому n = r.

Aлгебраїчнa модель кривої IS :

У = те(АЕ-br).

Функція кривої LM:

k 1

r = ------ • Y - ----- • MS

h h

Поєднавши на 1-му графіку криві IS-LM отримаємо:

Eкономічна рівновага в моделі IS-LM — точ­ка, в якій перетинаються обидві криві. Ця точка визначає відсот­кову ставку (r0) і дохід (Уо), які відповідають умовам рівноваги як на товарному, так і на грошовому ринках. У точці рівноваги фактичні видатки дорівнюють запланованим, а грошовий попит — грошовій пропозиції.

Модель IS-LM використовують для пояснення впливу фіс­кальної і монетарної політики на дохід у короткостроковому періоді з припущенням, що ціни є стабільними. При цьому треба брати до уваги, що в даній моделі до екзогенних змінних належать державні закупівлі, чисті податки і грошова пропо­зиція, а до ендогенних — дохід і відсоткова ставка. Це визна­чає характер впливу фіскальної та монетарної політики на кри­ві IS-LM .

У разі застосування стимулювальної фіскальної політики від­бувається збільшення доходу і зростання відсоткової ставки.Із застосуванням стимулювальної монетарної політики відбува­ється зниження відсоткової ставки і збільшення доходу.Модель IS-LM пояснює не лише автономний вплив фіскальної та монетарної політики на економіку. Оскільки об'єктами їх впливу є однакові ендогенні змінні (У, r), то завдяки цьому модель IS-LM дає можливість узгоджувати між собою дію окремих складових макроекономіч-ної політики.