Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вопросы_1.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
4.06 Mб
Скачать

Інфляція вплив. На економіку ч/з

  • перерозподіл доходу і багатства між різними групами людей;

  • спотворення відносних цін та обсягів вир-ва різних товарів.

Вплив інфляції на рівень реал. доходів та обсяги вир-ва суперечливий і залеж. від того, якою є інфляція, очікуваною чи непередбаченою.

Типи інфляції:

  • відкрита хар-ся: постійним  цін; дією механізму адаптивних інфляційних очікувань.

Форми: інфляція попиту (виклик.  цін господарськими агентами у відповідь на зростаючий попит); інфляція витрат (виклик.  цін господарськими агентами для покриття більш високих очікуваних витрат); структурна інфляція (виклик. макроекон. міжгалузевою незбалансованістю)

  • подавлена хар-ся: тимчасовим заморожуванням цін та доходів; встановленням граничних цін на продукцію; тотальним адміністративним контролем за цінами.

Монетарні та немонетарні фактори інфляції. Аналіз дії цих факторів в Україні.

В економічній літературі розрізняють 2 основні концепції визначення причин інфляції: монетарна і немонетарна.

Монетарні причини інфляції: 1) зростання номінальної кількості грошей, яке перевищує зростання виробництва благ при сталій швидкості обігу грошей; 2) зростання швидкості обігу грошей, при їх сталій номінальній кількості, яке перевищує зростання реального обсягу виробництва; 3) прискорення темпів інфляції призволить до скорочення попиту на гроші через високі альтернативні витрати утримання реальної каси.

Немонетарні причини інфляції: 1) зростання витрат виробництва, внаслідок: перевищення темпів зростання заробітної плати на темпами зростання продуктивності праці; підвищення цін на сировину; збільшення податків і зростання «податкового клину»; 2) зростання сукупного попиту за у мов повної зайнятості через оптимістичні оцінки майбутньої кон’юнктури; 3) структурні зрушення у сукупному попиті; 4) ринкова влада монополій, олігополій, держави, яка реалізується у монопольному підвищенні рівня цін.

В Україні. До немонетарних факторів відносять такі: ціноутворення, регульоване адміністративними методами. Наприклад, тарифи на деякі послуги, зокрема комунальні, досі регулює держава. Завдяки збереженню встановленого рівня тарифів сповільнюється загальне підвищення рівня цін в економіці; світові ціни на базові товари. Так, на загальний рівень цін в Україні впливають світові ціни на енергоносії. Останнім часом можна було спостерігати здешевлення енергоносіїв на міжнародних ринках, а ця обставина зумовила зниження темпів інфляції всередині країни; врожай сільськогосподарських культур.

Згідно з кількісною теорією грошей, попит на гроші залежить від таких факторів: на прикладі ВВП країни. Зростання ВВП зумовлює підвищення попиту на гроші; швидкість обертання грошей. Збільшення швидкості призводить до зменшення попиту на гроші; рівень цін (інфляція). Підвищення рівня цін в економіці спричинюється до зниження реального попиту на гроші. Отже, в разі зростання монетарних агрегатів (збільшення пропозиції грошей), інфляція може бути помірною — за умови, що в країні збільшується ВВП або зменшується швидкість обертання грошей. Тому несуттєвий вплив експансивної монетарної політики на рівень цін в Україні можна пояснити зростанням ВВП, яке триває вже третій рік поспіль, та ремонетизацією економіки (тобто зменшенням швидкості обертання грошей).

В Україні можна виділити такі чинники ремонетизації економіки: зменшення альтернативної вартості грошей (процентних ставок за кредитами, різниці процентних ставок, інфляції), внаслідок якого економічні агенти тримають більше активів у готівковій формі; збільшення частки грошових розрахунків у промисловості, яке сприяє підвищенню реального попиту на гроші; відносне зменшення обсягу дебіторської та кредиторської заборгованості; посилення обмінного курсу гривні, завдяки якому зростає попит на національну грошову одиницю.