Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на экзамен( с 1-12 и 85 вопрос).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
390.66 Кб
Скачать

23

Вопрос №1 Дайте характеристику зед у системі міжнародних єкономічних відносин

(Взято с конспекта лекций)

ЗЕД у системі міжнародних економічних відносин

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) є одним із важливих чинників стабільного розвитку національного господарства країн світу. В сучасних умовах жодна країна не може самостійно ефективно розвивати виробничі процеси на рівні вимог науково-технічної революції (НТР). Використовуючи лише переваги сукупного міжнародного науково-технічного потенціалу та міжнародного поділу праці, країни світового співтовариства, в тому числі й наша держава, можуть вирішувати господарські завдання, що забезпечують економічне зростання та піднесення добробуту населення.

Таким чином, вивчення змісту та особливостей зовнішньоекономічних зв'язків, що існують між державами в сучасних умовах, є суттєвим напрямом оптимального використання в національних межах економічних, науково-технічних та фінансових можливостей світового співтовариства.

Об'єктивні дослідження та вивчення реальних процесів розвитку ЗЕД передбачають розгляд головних теоретичних положень, що характеризують її зміст, особливості та тенденції функціонування в умовах глобалізації.

Важливим у цьому аспекті є розгляд економічної сутності ЗЕД як категорії економічної науки. ЗЕД є категорією міжнародних економічних відносин. Тому важливо розглянути систему категорій міжнародних економічних відносин та показати місце в них ЗЕД. Система категорій включає:

1 Національне господарство (НГ) – економіка окремої країни.

2 Національний експортний потенціал (НЕП) – сукупність природних матеріалів, виробничих, науково-технологічних, трудових ресурсів та фінансових засобів, що використовуються для розвитку міжнародних економічних зв'язків певної країни.

3 Міжнародні економічні відносини (МЕВ) – відносини між суб'єктами світового господарства з приводу виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ і надання послуг.

4 Інтернаціоналізація господарського життя (ІГЖ) – процес перетинання суспільним виробництвом національних кордонів.

5 Зовнішня торгівля – сукупність експортно-імпортних операцій окремої країни.

6 Світова торгівля (СТ) – сукупність зовнішньої торгівлі країн світу.

7 Міжнародна торгівля (МТ) – відносини між суб'єктами світового господарства з приводу купівлі-продажу товарів, капіталу, робочої сили, послуг.

8 Міжнародний поділ праці (МПП) – вища форма суспільного поділу праці (сукупність різних видів виробництва). Це форма інтернаціонального виробництва.

9 Міжнародна кооперація виробництва (МКВ) – поєднання зусиль партнерів з метою вирішення спільних господарських завдань. Міжнародна кооперація виробництва – це поєднання господарських зусиль партнерів з метою виготовлення кінцевої продукції на одному з головних підприємств країн-учасниць.

10 Міжнародна економічна інтеграція (МЕІ) – процес зближення, переплетення, адаптації національних господарств країн світу. Це вищий етап розвитку ІГЖ, МПП, міжнародного економічного співробітництва, коли центр ваги останнього зміщується безпосередньо в сферу матеріального виробництва.

11 Світовий ринок (СР) – це сукупний міжнародний попит та пропозиція на товари, капітали, робочу силу, послуги. Види світового ринку: сировини, готових виробів, капіталів, робочої сили, послуг, цінних паперів, валюти, дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, зброї, інтелектуальної власності, нелегальний.