Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на экзамен( с 1-12 и 85 вопрос).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
390.66 Кб
Скачать

Вопрос№7 Якими є принципи зед України

(взято из конспекта лекций)

Принципи зед України

Принцип (від латинського, principium – означає початок, основа), тобто те, що лежить в основі певної теорії науки. Іншими словами – це встановлені закоренілі, загальноприйняті правила як господарської, так і зовнішньоекономічної діяльності, якими керуються їх суб'єкти, а також властивості економічних процесів. Отже, під принципами зовнішньоекономічної діяльності слід розуміти вихідні положення теорії міжнародних економічних відносин, норми поведінки суб'єктів ЗЕД, особливості побудови механізму взаєморозрахунків між ними.

У теорії міжнародних економічних відносин та суспільній господарській практиці принципи, як правило, виконують синтезуючу функцію. В ній і проявляється специфіка принципу як форми наукового пізнання, здатності бути засобом організації пізнавального процесу міжнародних економічних відносин.

У 1974 році на IV сесії Генеральної асамблеї ООН була прийнята Декларація «Новий економічний порядок», у якій зафіксовано 15 принципів, що регламентують відносини між країнами світу. До них відносяться:

  1. Принцип суверенітету.

  2. Принцип взаємодопомоги.

  3. Принцип взаємовигоди.

  4. Принцип мирного співіснування.

  5. Принцип застосування економічних санкцій проти агресора.

  6. Принцип вільного доступу до моря країнам, що його не мають.

  7. Принцип територіальної цілісності.

  8. Принцип поваги прав людини.

  9. Принцип невтручання у внутрішні справи держави.

10 Принцип права на самовизначення народів та націй.

11 Принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань.

12 Принцип незастосування сили чи погрози силою.

13 Принцип непорушності кордонів.

14 Принцип співробітництва держав.

15 Принцип надання допомоги країнам, що розвиваються.

Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» для суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності встановлено шість основних принципів ЗЄД.

1 Принцип суверенітету України у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, що полягає у виключному праві народу України самостійно та незалежно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність на території України, керуючись законами, що діють на території України; в обов'язку України неухильно виконувати всі договори і зобов’язання України в галузі міжнародних економічних відносин.

2 Принцип свободи зовнішньоекономічного підприємництва, що полягає у праві суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності здійснювати її в будь-яких формах, які прямо не заборонені чинними законами України; в обов'язку додержуватися під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності порядку, встановленого законами України; у виключному праві власності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності на всі одержані ними результати зовнішньоекономічної діяльності.

3 Принцип юридичної рівності і недискримінації, що полягає у рівності перед законом всіх суб'єктів ЗЕД, незалежно від форм власності, в тому числі держави, під час здійснення ЗЕД; у забороні будь-яких, крім передбачених Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» дій держави, результатом яких є обмеження прав і дискримінація суб'єктів ЗЕД, а також іноземних суб'єктів господарської діяльності за формами влас­ності, місцем розташування та іншими ознаками; в неприпустимості обмежувальної діяльності з боку будь-яких її суб'єктів, крім випадків, передбачених цим законом.

4 Принцип верховенства закону, що полягає у регулюванні зовнішньоекономічної діяльності тільки законами України; у забороні застосування підзаконних актів та актів управління місцевих органів, що в будь-який спосіб створюють для суб'єктів ЗЕД умови менш сприятливі, ніж ті, які встановлені законами України.

5 Принцип захисту інтересів суб'єктів ЗЕД, який засвідчує, що Україна як держава забезпечує рівний захист інтересів усіх суб'єктів ЗЕД та іноземних суб'єктів господарської діяльності на її території згідно з законами України; здійснює рівний захист усіх суб'єктів ЗЕД України за її межами згідно з нормами міжнародного права; здійснює захист державних інтересів України як на її території, так і за її межами лише відповідно до законів України, умов підписання нею міжнародних договорів та норм міжнародного права.

6 Принцип еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу під час ввезення та вивезення товарів.

Для виконання принципу еквівалентності обміну Міністерство економіки та питань Європейської інтеграції України видає щомісяця моніторинг індикативних цін (ІЦ). ІЦ – це орієнтовні світові ціни на товари й послуги. Основна мета моніторингу ІЦ:

  • довести інформацію про рівень СЦ на товари й послуги до національних суб'єктів ЗЕД;

  • сприяти митним органам під час установлення ними рівня антидемпінгового податку.