Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отдельно супы,овощи...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

1.Характеристики понять, віднесених до стадії виробничого процесу

Технологія харчових продуктів – галузь науки і техніки, яка займається розробкою технологічних процесів виробництва і зберігання харчових напівфабрикатів, кулінарної продукції та кондитерських виробів, виготовлених із м’ясної, молочної і рибної сировини, яйцепродуктів, нерибних об’єктів промислу, сировини рослинного походження та нетрадиційних об’єктів харчових речовин.

  • Сировина харчові продукти (овочі, риба, м’ясо та ін.), які надходять у підприємство і призначені для обробки, виробництва напівфабрикатів і приготування кулінарної продукції.

  • Кулінарний напівфабрикат – харчовий продукт (сукуп­ність харчових продуктів), кулінарно оброблений, але не доведений до кулінарної готовності, який використо­вується для подальшого виготовлення кулінарних виробів.

  • Продукція власного виробництва – продукція, яку вироб­ляють заклади ресторанного господарства і продають як кулінарну продукцію, булочні та борошняні кондитерські вироби.

  • Закупний товартовар, що його купує суб`єкт госпо­дарювання сфери ресторанного господарства, для подальшого перепродажу споживачам без видозмінення (порціонування, нарізання, додаткового оформлення). Алкогольні напої, пиво, безалкогольні напої невласного виробництва, тютюнові вироби відносяться до закупних товарів незалежно від їх видозмінення в закладах ресторанного господарства.

  • Стравакулінарний виріб або харчовий продукт у натуральному вигляді, готовий до вживання, порціоно­ваний та оформлений для подавання споживачам.

  • Кулінаріясукупність різноманітних способів впли­ву на харчові продукти та сировину з метою приготування кулінарної продукції.

  • Кулінарна готовністьстан кулінарного виробу або страви, якому притаманні заздалегідь задані органо­леп­тичні, структурно-механічні, фізико-хімічні, мікробіологічні показники, що роблять його придатним до вживання.

  • Кулінарний вирібхарчовий продукт (сукупність харчо­вих продуктів), доведений до кулінарної готовності, але може потребувати незначно­го додаткового обробляння (охолодження, розігрівання, порціонування та оформлення).

  • Кулінарна продукціясукупність страв, кулінарних виробів та кулінарних напівфабрикатів.

Одиничні показники якості кулінарної продукції

2.Харчова цінність кулінарної продукції

Це – комплексна властивість, що об’єд­нує енергетичну, біологічну, фізіологіч­ну цінність, засвоюваність, нешкідли­вість і обумовлює її відповідність за складом формулі збалансованого харчування

Нешкідливість кулінарної продукції

Забезпечують за допомогою суворого дотримання санітарно-гігієнічних вимог до виробництва кулінарної продукції, у тому числі до способів і режимів обробки продуктів на всіх стадіях технологічного процесу.

Види нешкідливості кулінарної продукції:

  • хімічна

  • санітарно-гігієнічна

  • радіаційна

Високі смакові і товарні достоїнства кулінарної продукції

Це – ті її показники, які сприймаються органолептично (зовнішній вигляд, колір, консистенція, запах, смак)