Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
389.1 Кб
Скачать

ПЛАН

ВСТУП

1. Організаційна структура та функції підрозділів Полтавської митниці.........

2.Декларування фольги алюмінієвої на паперовій основі........

3.Митний контроль фольги алюмінієвої на паперовій основі в митній установі............

4. Визначення коду згідно з УКТЗЕД фольги алюмінієвої на паперовій основі з аналізом ознак класифікації...........................

5. Порядок визначення митної вартості та нарахування митних платежів на фольгу алюмінієву на паперовій основі...........................

6. Аналіз митного оформлення за митною декларацією фольги алюмінієвої на паперовій основі.......................................

7.Організація охорони праці в митній установі під час проведення митного огляду автотранспортних засобів.........................

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Індивідуальне завдання (Ідентифікаційна експертиза товару)

ВСТУП

Комплексна виробнича практика з товарознавства та експертизи в митній справі на рівні "бакалавр" є одним із важливих етапів наскрізної практичної підготовки студентів вищого навчального закладу. Кваліфікація на рівні базової освіти може бути забезпечена тільки за умови належної практичної підготовки студента, запорука якої є комплексна виробнича практика.

Київський національний торговельно-економічний університет направив студентів 4 курсу на проходження комплексної виробничої практики до Полтавської митниці, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул Пролетарська, 28.. На Полтавській митниці нас було перенаправлено на митний пост "Кременчук", що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Ярмаркова,7. Керівником від КНТЕУ було призначено Пісного Павла Яковича.

Студенти приступили до проходження комплексної виробничої практики терміном з 19.05.2014 по 07.06.2014 на митному посту «Кременчук», керівником практики від митниці призначено Лимар Володимира Вікторовича, головного інспектора митного поста «Кременчук». Для дослідження особливостей митного оформлення нами було обрано такий обєкт, як фольга алюмінієва, без тиснення, на паперовій основі, холодного прокату завтовшки (без урахування основи) менш як 0,021 мм

В звіті з проходження комплексної виробничої практики на митному посту "Кременчук" мною висвітлені такі питання:

1. Ознайомлення з організаційною структурою та функціями підрозділів Полтавської митниці Міндоходів.

2. Аналіз декларування фольги алюмінієвої, без тиснення.

3.Розкриття технології митного контролю обраного товару в митній установі.

4. Визначення коду згідно з УКТЗЕД товару з проведенням аналізу ознак класифікації.

5. Встановлення порядку визначення митної вартості та нарахування митних платежів на обраний товар (умови поставки).

6. Аналіз митного оформлення за митною декларацією товару.

7.Ознайомлення з організацією охорони праці на Полтавській митниці, а саме під час проведення митного огляду автотранспортних засобів та товарів (вантажів), які ними перевозяться.

1. Організаційна структура та функції підрозділів Полтавської митниці Міндоходів

Історія розвитку Полтавської митниці розпочалася видачею наказу №217 Голови державного митного комітету України від 17 листопада 1992 року про створення на базі Полтавського та Кременчуцького митних постів, що підпорядковувалися Харківській митниці, Полтавської митниці. Зоною діяльності якої була визначена вся територія Полтавської області.

Протягом 1993 року відбувалась подальша розбудова структури митниці. Створені митні пости «Миргород», «Лубни», «Гадяч», «Комсомольськ-на-Дніпрі», «Полтава-аеропорт». З грудня 1996 року по березень 2000 року, відповідно до реорганізації в митній системі, Полтавська митниця мала статус регіональної митниці, якій підпорядковувалися Черкаська та Кіровоградська митниці. В 2000 році Полтавську регіональну митницю реорганізувано в Полтавську митницю з митним постом «Кременчук» і підпорядковано Східній регіональній митниці (м. Харків). Сьогодні Полтавська митниця підпорядковується Міністерству доходів і зборів України.

Зусиллями керівника митниці (з грудня 2010 року виконуючим обов’язки начальника митниці був призначений Іванов Сергій Володимирович) створений професіональний та досвідчений колектив. Сьогодні близько 200 фахівців-митників здійснюють митний контроль та безперебійне митне оформлення товарів по всіх куточках нашої області: в Полтаві, Кременчуці, Комсомольску, Миргороді та Гадячі. За час свого існування Полтавська митниця досягла значних успіхів у своїй роботі і посідає гідне місце в митній системі України.

Структура, гранична чисельність, штатний розпис і кошторис митниці погоджуються начальником митниці і затверджуються Міндоходів України. Місцем розташування є місто Полтава (юридична адреса: 36022, м. Полтава, вул. Пролетарська, 28.) та зоною діяльності митниці є територія Полтавської області. До складу Полтавської митниці входить митний пост «Кременчук» з відділом митного оформлення у місті Комсомольськ, а також сектори митного оформлення у містах Гадяч та Миргород.

Митниця є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку із зображенням Державного Герба України зі своїм найменуванням та інші печатки, штампи, бланки, відповідні рахунки в територіальному відділенні Державного казначейства та банку.

Структуру Полтавської митниці зручно зобразити у вигляді таблиці, яка подана в Додатку А1. До структури Полтавської митниці крім 18 відділів (секторів) входить митний пост «Кременчук», до складу якого входять ВМО №1, що розташований в м. Кременчук та ВМО №2 «Комсомольськ-на-Дніпрі». Відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів України №80 від 29.04.2013 штатна чисельність Полтавської митниці Міндоходів складає 128 чол., фактична – 132 чол., з них 5 перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та 5 працівників працюють на умовах строкового трудового договору. Одним з провідних підрозділів Полтавської митниці є митний пост «Кременчук».

Чисельність цього підрозділу 43 службовця.

Детальніше підрозділи та чисельність працюючих можна дізнатися з Рисунку 1.

Рис. 1 Інфраструктура Полтавської митниці Міндоходів

На Рисунку 2 можна ознайомитись з інфраструктурою Полтавської митниці Міндоходів та кількість структурних підрозділів.

Рис. 2 Інфраструктура Полтавської митниці Міндоходів

В Полтавській митниці діє 13 структурних підрозділів, основні функції та завдання яких наведені нижче.

1.Служба боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил є підрозділом Полтавської митниці який уповноважений на виконання функцій боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

Основні завдання служби: забезпечення реалізації митної політики України, зокрема, у сфері захисту економічних інтересів держави, боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.; проведення заходів щодо виявлення, розкриття, припинення й запобігання порушенням митного законодавства, в тому числі у взаємодії з митними й правоохоронними органами.

Проведення заходів, в тому числі спеціальних, спеціальних митних операцій, спрямованих на виявлення, розкриття, припинення, профілактику порушень митних правил, виявлення та затримання товарів, транспортних засобів, що незаконно переміщуються через митний кордон України, при транзитних переміщеннях митною територією України, з порушенням законодавства з питань митної справи.

Організація й проведення заходів з попередження незаконного переміщення через митний кордон України культурних цінностей, зброї та боєприпасів, спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, радіоактивних матеріалів і інших заборонених товарів.

2. Митні пости «Кременчук» та «Лтава» є митними органами, які входять до складу Полтавської митниці як відокремлені структурні підрозділи і в зоні своєї діяльності забезпечують виконання завдань, покладених на митну службу України.

Зоною діяльності митного поста «Лтава» є – м.Полтава та адміністративно-територіальні райони Полтавської області: Полтавський, Ново-Санжарський, Чутівський, Карлівський, Решетилівський, Машівський, Диканський, Котелевський, Миргородський, Хорольський, Велико-Багачанський, Семенівський, Шишацький, Пирятинський, Лубенський, Оржицький, Гребінківський, Чорнухівський, Гадяцький, Зіньківський, Лохвицький.

Зоною діяльності митного поста «Кременчук» є – м. Кременчук, м. Комсомольськ, Кременчуцький, Глобинський, Кобеляцький та Козельщанський райони Полтавської області.

Основні завдання митного поста: створення сприятливих умов для розвитку зовнішньоекономічної діяльності, забезпечення безпеки суспільства, захист митних інтересів України; створення сприятливих умов для полегшення торгівлі, сприяння транзиту, збільшення товарообігу та пасажиропотоку через митний кордон України; здійснення митного контролю та виконання митних формальностей щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України.

3.Відділ митних платежів – це структурний підрозділ Полтавської митниці, діяльність якого пов’язана з виконанням завдань щодо здійснення моніторингу митного оформлення товарів у частині забезпечення контролю за своєчасністю, достовірністю та правильністю нарахування митних платежів, погашенням податкових зобов'язань і податкового боргу за цими платежами, контролю за правильністю визначення країни походження, митної вартості та класифікації товарів.

4.Відділ митних інформаційних технологій.

Основні завдання відділу: забезпечення реалізації митницею економічної політики держави в частині збору та обробки статистичної інформації з питань митної справи та у сфері регулювання зовнішньої торгівлі у зоні діяльності митниці; захист економічних інтересів України та забезпечення виконання митницею контрольно-інформаційних функцій; забезпечення об'єктивного та достовірного обліку даних про переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України шляхом організації ведення митної статистики зовнішньої торгівлі товарами України в митниці у відповідності до методології митної статистики зовнішньої торгівлі України.

5.Відділ організаційного та документального забезпечення.

Основні функції відділу: організація та здійснення діловодства в митному органі, а також строків виконання управлінських рішень, прийнятих за результатами розгляду іншої кореспонденції; організаційне забезпечення діяльності керівника митниці.

6.Відділ організації митного контролю.

Основні функції відділу: розробка, удосконалення, контроль за впровадженням і дотриманням у митниці порядків і технологічних схем митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, сприяння захисту прав інтелектуальної власності, впровадження системи гарантування доставки товарів у митниці призначення, а також застосування митних режимів, правильності заповнення митних декларацій, інших питань митного законодавства.

7.Сектор кадрової роботи.

Основні функції сектора: здійснення аналітичної та організаційної роботи в межах компетенції сектору; надання пропозицій керівництву митниці щодо ефективного використання, добору та розстановки кадрів; здійснення організаційних заходів щодо забезпечення митниці кваліфікованими кадрами; організація та ведення кадрової роботи в митниці; організація професійного навчання працівників митної служби; документальне оформлення проходження державної служби та трудових відносин.

8.Відділ фінансів, бухгалтерського обліку та звітності.

Основні функції відділу: ведення бухгалтерського обліку та складення звітності в установленому порядку; планування видатків на утримання митниці; забезпечення дотримання бюджетного законодавства при взятті бюджетних зобов’язань, своєчасного подання на реєстрацію таких зобов’язань, здійснення платежів відповідно до взятих бюджетних зобов’язань, достовірного та у повному обсязі відображення операцій у бухгалтерському обліку та звітності. 9.Сектор правового забезпечення.

Основні функції сектора: участь у забезпеченні реалізації державної правової політики у галузі митної справи, у службовій, господарській і соціальній сферах діяльності митниці; здійснення юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів митниці; організація претензійно-договірної та ведення позовної роботи; представництво в судах інтересів митниці та за дорученням Державної митної служби України, забезпечення державної реєстрації нормативно-правових актів митниці.

10. Відділ митного аудиту - є структурним підрозділом митниці, який здійснює в зоні діяльності митниці проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів.

Основні функції відділу: систематична інформаційно-аналітична робота та узагальнення інформації, отриманої відділом, для ініціювання та проведення документальних виїзних (планових чи позапланових) та документальних невиїзних перевірок платників податків; організація роботи з контролю за дотриманням платниками податків положень законодавства України з питань митної справи шляхом організації та проведення документальних виїзних (планових чи позапланових) та документальних невиїзних перевірок.

11. Господарсько-експлуатаційний відділ - є структурним підрозділом митниці, який здійснює діяльність зі створення умов для належного рівня функціонування митниці та роботи її персонального складу з метою забезпечення виконання завдань, покладених на митницю.

Основні функції відділу: здійснення організаційних та контрольних заходів щодо будівництва, ремонту, експлуатації та утримання об’єктів митної інфраструктури, в тому числі й нерухомого майна, що обліковується на балансі митної служби України та перебуває в оперативному управлінні (користуванні) Полтавської митниці, а також щодо матеріально-технічного забезпечення основної діяльності митниці та складського обліку майна, що переходить у власність держави.

12.Відділ оперативних чергових - є структурним підрозділом митниці, який призначений для виконання завдань з цілодобового забезпечення керівництва митниці та Держмитслужби України інформацією про оперативну обстановку на митному кордоні та митній території України.

Основні функції відділу: контроль за станом оперативної обстановки в зоні діяльності митниці в цілодобовому режимі, своєчасна доповідь начальнику митниці про її зміни, а також про надзвичайні події, що мали місце, причини виникнення та вжиті заходи щодо реагування на них; організація та забезпечення збору оперативної інформації з питань здійснення митної справи