Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
389.1 Кб
Скачать

4.Визначення коду за укт зед фольги алюмінієвої

Метою визначення коду товару є встановлення приналежності даного товару до тієї або іншої товарної позиції, зазначеної вУкраїнському класифікаторі товарів зовнішньоекономічної діяльності на підставі характерних індивідуальних ознак, наведених у товаросупровідній документіції [8].

Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД) складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу [3].

Основою побудови УКТ ЗЕД виступає сукупність різних ознак товарів. Формування розділів відбувається на підставі походження товару, матеріалу, призначення та хімічного складу [9]:

За походженням - розділи I, II, V

За матеріалом - розділи VIII, IX, XIV, XV

За призначенням – розділи IV, XI, XII, XVI, XXI

За хімічним складом – розділи III, VI, VII

У побудову груп закладено принцип послідовності обробки товарів, починаючи від сировини та напівфабрикатів і аж до готових виробів.

В УКТ ЗЕД товари систематизовано за 21 розділом, які далі розділяються на 97 груп, найменування і цифрові коди яких уніфіковано з Гармонізованою системою опису та кодування товарів. Назви розділів, груп і підгруп наводяться лише для зручності користування УКТ ЗЕД.

Примітки до розділів та груп товарної номенклатури регулюють спірні ситуації не тільки між матеріалом та функцією, коли необхідно оцінити, що є головним – матеріал, з якого виготовлено товар, чи його функціональне призначення, але також і випадки різного ступеню обробки товарів.

Cкладовою частиною товарної номенклатури є Основні правила інтерпретації класифікації товарів. Ці Правила служать комплексним керівництвом для віднесення товару до певного класифікаційного угруповання [1].

Структура десятизначного цифрового кодового позначення фольги алюмінієвої на паперовій основі в УКТ ЗЕД включає (рис. 3.1):

XX XX XX XX XX

Код групи-76(Алюміній та вироби з нього)

Код товарної позиції- 7607(Фольга алюмінієва)

Код товарної підпозиції- 760720 (На основі з паперу)

Код товарної категорії-76072010(Завтовшки (без урахування основи)

менш як 0,021 мм)

Код товарної підкатегорії- 7607201000(всі десять знаків)

Рис. 3.1. Структура десятизначного цифрового коду фольги алюмінієвої в УКТ ЗЕД

Згідно з конвенцією про Гармонізовану систему опису та кодування товарів країни, що застосовують систему опису товарів, не мають права міняти класифікацію та код товарів у межах перших шести знаків.

Остаточне рішення про правильність класифікації фольги алюмінієвої на паперовій основі приймається митним органом. При визначенні коду УКТ ЗЕД для попереднього митного оформлення та з метою перевірки правильності кодування подається заявка до торгово-промислової палати.

Після отримання наряду, експерт перевіряє код фольги алюмінієвої на паперовій основі наступним чином. Спочатку, згідно з першим правилом Основних правил інтерпретації класифікації товарів визначається відповідна товарна позиція (перші чотири знака товарного коду), в текстовому описі якої описано фольгу. При цьому необхідно перевірити, чи не існує відповідна примітка до розділу або групи, яка регламентує класифікацію цього товару. Після визначення відповідної товарної позиції визначаються послідовно підпозиція, категорія та підкатегорія, текстовий опис яких відповідає фользі алюмінієвої на паперовій основі, без тиснення на паперовій основі.

Згідно з приміткою 1Dдо групи 76 входять - плити, стрічки, листи та фольга — плоскі вироби з однаковою товщиною, згорнуті або не згорнуті у рулони, які мають суцільний прямокутний (крім квадратного) поперечний переріз, із закругленими або незакругленими кутами (включаючи "видозмінені прямокутники", дві з протилежних сторін яких мають форму опуклих дуг, а дві інші — рівні за довжиною, прямолінійні і паралельні):

-у формі прямокутників (включаючи квадрат), товщина яких не перевищує одну десяту частини ширини;

-у будь-якій іншій формі, крім квадратної або прямокутної, будь-яких розмірів за умови, що вони не мають властивостей, характерних для виробів інших товарних позицій.

Товарна позиція 7607: Фольга алюмінієва (тиснена або нетиснена, на основі або без основи з паперу, картону, пластмаси або подібних матеріалів) завтовшки (без урахування основи) не більш як 0,2 мм. Так, як наша фольга має паперову основу, то товарна підпозиція згідно з УКТЗЕД - 760720. Товщина шару фольги без основи 0,010+-0,004 мм, отже обирається категорія "завтовшки (без урахування основи) менш як 0,021 мм" - 76072010.

До товарної позиції 7607 включаються, серед інших плити, листи, стрічки та фольга, які мають рельєфну поверхню (наприклад, борозни, виступи, клітини, ромби), а також перфоровані, гофровані, поліровані або покриті вироби за умови, що це оброблення не надає їм властивостей виробів, які класифікуються в інших товарних позиціях. Так, як у нас товщина фольги не перевищує 0,2 мм то вона включається до цієї товарної позиції.

Так, під час проведення перевірки правильності визначення коду фольги алюмінієвої, без тиснення, на паперовій основі, холодного прокату відноситься до XVрозділу - Недорогоцінні метали та вироби з них, до групи 76 - "Алюміній і вироби з нього", до 7607 позиції -"Фольга алюмінієва (тиснена або нетиснена, на основі або без основи з паперу, картону, пластмаси або подібних матеріалів) завтовшки (без урахування основи) не більш як 0,2 мм", підпозиції 760720- "на основі паперу" з товщиною(без урахування основи) менш як 0,021 мм" - категорія 76072010.

За результатами проведеної перевірки було оформлено рішення відділу КМВ та КТ про визначення коду.(Додаток І) [15].