Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике АМКУ_Билан.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

36

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики

Звіт

про виробничу комплексну практику в Четвертому управлінні досліджень і розслідувань у відділі дослідження фінансових та невиробничих ринків

Антимонопольного комітету України

студентки IV курсу, 21 групи

денної форми навчання

спеціальності

“ управління у сфері економічної конкуренції”

Білан Аліни Іванівни

Керівник практики

від КНТЕУ

к.е.н., доцент кафедри ­­­____________________________________Міняйло О.І.

Керівник практики від

Антимонопольного

комітету України

начальник Четвертого управління

досліджень і розслідувань_______________________________ Тимощук О.В.

Печатка

Київ 2014

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………….....3

1. Характеристика Антимонопольного комітету України (організаційна та функціональна структура)……………………………………………………….…….5

2. Характеристика Четвертого Управління досліджень і розслідувань…………...12

3. Нормативно-правова база діяльності держави щодо захисту економічної конкуренції………………………………………………………………………..…...18

4. Напрями та методи державного контролю за дотриманням конкурентного законодавства, процедура припинення порушень конкурентного законодавства (на прикладі справи)………………………………………………………………......21

5. Організаційно-економічна складова виробничої практики. Аналіз страхового ринку………………………………………………………….......................................24

6. Менеджерська складова виробничої практики…………………………..……….32

Висновки……………………………………………………………………….………36

Додаток А……………………………………………………………………………...38

ВСТУП

Важливим складовим компонентом механізму ринкової економіки є конкуренція. Конкуренція – основа ринкової економіки, потужний стимул економічного зростання, покращення якості продукції, прискорення науково-технічного прогресу та зниження витрат виробництва і цін. Спонукаючи підприємства знижувати свої виробничі затрати, приводячи до ліквідації збиткових підприємств, конкуренція сприяє інтенсифікації, підвищенню ефективності суспільного виробництва. Орієнтуючи виробника на потреби ринку, конкуренція створює можливості найбільш широкого вибору товарів і послуг, найбільш повного задоволення виробничих запасів.

Основне завдання конкуренції – завоювати ринок, в боротьбі за споживача перемогти своїх конкурентів, забезпечити одержання сталого прибутку.

Конкуренція має негативні та позитивні риси. Тривалий час в нашій країні робився наголос в основному на негативних наслідках конкуренції: витиснення дрібних виробників великим капіталом, розорення одних і збагачення інших, посилення соціальної несправедливості, значне зростання майнової диференціації населення, загострення безробіття, інфляції тощо. В умовах адміністративно-командної системи у практиці господарювання конкуренція була відсутня.

Конкуренція має і позитивні риси. Вона є рушійною силою ринкової економіки. В умовах конкуренції перемагає той, хто створює високоякісну продукцію при найменших затратах виробництва на основі науково-технічних досягнень, передової організації праці. Конкуренція приносить користь суспільству: стимулює економію матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, примушує постійно поновляти асортимент, пильно стежити за науково-технічними новинками і активно впроваджувати їх у виробництво.

На сьогоднішній день перед нашою державою стоїть комплексне завдання здійснення глибоких економічних реформ, створення реально діючої ринкової економіки. Вирішення цього завдання знаходиться у прямій залежності від провадження ефективної конкурентної політики, спрямованої на створення та розвиток конкурентного середовища, захист законних інтересів підприємців і споживачів, підвищення конкурентоспроможності товаровиробника на внутрішньому та зовнішньому ринках. Тому сьогодні дуже важливим є створення кадрів, які спеціалізуються саме на сфері конкурентних відносин і здатні виконувати завдання професійно. Проходження виробничої практики у відповідних установах — системі органів Антимонопольного комітету Украйни - є необхідною складовою підготовки таких фахівців.

Основними завданнями практики є поглиблення теоретичних знань з фаху, ознайомлення та вивчення комплексу цілей, завдань, напрямків, аспектів діяльності органів антимонопольного регулювання, опанування механізму прийняття управлінських рішень відповідно до функціональних обов’язків різних посадових осіб, розвитку навичок дослідницько-аналітичної та наукової роботи.

Напрямами виробничої практики є:

1) загальне ознайомлення з діяльністю державного органу. (Ознайомлення з організаційною та функціональною структурою Антимонопольного комітету, характеристика окремого структурного підрозділу (відділення, управління, відділ).)

2) здійснення завдань правової складової практики. (Характеристика сутності, напрямів та методів державного контролю за дотриманням конкурентного законодавства, дослідження процедури припинення порушень конкуренційного законодавства з боку АМКУ).

3) здійснення завдань менеджерської складової практики. ( Аналіз стану організації управління в системі органів Антимонопольного комітету України, аналіз організації управлінської праці в апараті АМКУ, вивчення діяльності з менеджменту персоналу)